• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Jeśli nie jeździłeś długo z tym buczeniem, to pompę bym stawiał na ostatnim miejscu. Sprawdź, czy nie masz na dnie zbiorniczka opiłków, czy jakiegokolwiek innego brudu. Jeśli jest, to radziłbym przepłukać układ świeżym płynem, najlepiej przy okazji wymiany/regeneracji magla. Jeśli już cieknie to nie radzę zwlekać. U mnie nie ciekł, ale jak puścił, to nie dało się przejechać paru kilometrów.

Magiel i tak idzie do regeneracji niebawem a przy tym powiem żeby sprawdzili reszte układu wspom. Jaka cena zbiorniczka gdyby się okazało że pora na niego?

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

W ASO około 150zł. Sprawdź najpierw jaką masz na nim wybitą datę. Zmiany jak niedawno ktoś wspominał były w 12/2009. Jeśli masz świeższy, to wyciągnij sitko i je przedmuchaj, a zbiorniczek przepłucz przed wymianą płynu, żeby syf z niego już nie wpadł do układu.

Muszę wytargac zbiorniczek żeby zobaczyć datę czy jest dojście bez demontażu?

Na wierzchu powinieneś mieć odciśnięte kółko ze strzałką w środku. Cyferki przy strzałce to rok, a strzałka wskazuje miesiąc produkcji.

Od dzięki za pomoc. Pozdrawiam!

Muszę dolać płyn. Na naklejce jest napisane GI/R. Zbiorniczek mam z 2006 roku (oryginał suchy), sitko siedzi na swoim miejscu, nic się nie pieni. Odzywa się natomiast wspomaganie...tzn zaczęło na zimnym. Płynu jest trochę za mało. Niestety jest on koloru żółto- brązowego czyli nie pasuje do fabrycznego. Febi ma taki żółty płyn, ale on jest mineralny.

Zalej zgodny z Dextron III

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Muszę dolać płyn. Na naklejce jest napisane GI/R. Zbiorniczek mam z 2006 roku (oryginał suchy), sitko siedzi na swoim miejscu, nic się nie pieni. Odzywa się natomiast wspomaganie...tzn zaczęło na zimnym. Płynu jest trochę za mało. Niestety jest on koloru żółto- brązowego czyli nie pasuje do fabrycznego. Febi ma taki żółty płyn, ale on jest mineralny.
Jeśli płyn dawno nie był zmieniany to wymień cały płyn. Nie dolewaj, bo będą jaja.

Temat sam się rozwiązał. Uszkodziłem sitko w zbiorniczku ....więc czekam na nowy. Dam dextrona III.

Czy wiecie może, czy do AR 159 2,4 JTDm przychodzi taki filtr w układzie wspomagania?
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-hy...dm-200km,2-5452-18931-100199-0-133-29990.html
Jeśli tak, to gdzie to znajdę?
Pytam się, bo mam cały czas problem z buczącym na jałowych obrotach wspomaganiem i nie mogę zlokalizować problemu. Pompa nie wyje, gdy nie ma obciążenia, nie ma wycieków z przekładni. Zbiorniczek wymieniłem profilaktycznie wraz z płynem, ale poprawa była minimalna. Dźwięk to takie gumowanie, przypominające dźwięk układu hydraulicznego, który nie ma wystarczającego ciśnienia na skręcenie kół. Wystarczy dodać delikatnie gazu i problem znika. Na wiosnę problem delikatnie się powiększył.
Może to jakiś zawór zwrotny, montowany w jakimś punkcie. W 2,4 układ jest inny niż w 1,9. A może pasek osprzętu się delikatnie ślizga na kole pompy. Co myślicie?
Wertowałem cały temat i odpowiedzi nie znalazłem.

Temat sam się rozwiązał. Uszkodziłem sitko w zbiorniczku ....więc czekam na nowy. Dam dextrona III.
Quba mam prośbę, gdy będziesz miał już nowy zbiornik zrób zdjęcia wnętrza. U siebie nie mogę zlokalizować tego sitka mimo odciagniecia plynu. Ok?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Już wszystko zmontowałem. Masz 1,9 a tam sitko ukryli. Sitko ma funkcję filtrowania powrotu oleju do zbiornika i w 2,4 jest zamontowane na cieńszym króćcu. W 2,4 widać je dokladnie z góry przez wlew.

[MENTION=59606]quba[/MENTION], cos sie zmienilo z tym buczeniem po wymianie zbiornika i plynu?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Okej, nie wiedziałem dzięki

Sitko zlokalizujesz i w 1,9 JTDM ale trzeba zdemontować zbiorniczek. Ja tak miałem w poprzedniej 159. Ale taka rada jeśli masz zbiorniczek sprzed tej akcji serwisowej to wymień go od razu, bo prędzej czy później "buczenie" się pojawi a szkoda żeby magiel robić.

- - - Updated - - -

[MENTION=59606]quba[/MENTION], cos sie zmienilo z tym buczeniem po wymianie zbiornika i plynu?

Ja jak miałem taką przypadłość że "buczało" ale po wymianie zbiorniczka i płynu cisza jak makiem zasiał:)

Czy wiecie może, czy do AR 159 2,4 JTDm przychodzi taki filtr w układzie wspomagania?
http://www.iparts.pl/czesc/filtr-hy...dm-200km,2-5452-18931-100199-0-133-29990.html
Jeśli tak, to gdzie to znajdę?
Pytam się, bo mam cały czas problem z buczącym na jałowych obrotach wspomaganiem i nie mogę zlokalizować problemu. Pompa nie wyje, gdy nie ma obciążenia, nie ma wycieków z przekładni. Zbiorniczek wymieniłem profilaktycznie wraz z płynem, ale poprawa była minimalna. Dźwięk to takie gumowanie, przypominające dźwięk układu hydraulicznego, który nie ma wystarczającego ciśnienia na skręcenie kół. Wystarczy dodać delikatnie gazu i problem znika. Na wiosnę problem delikatnie się powiększył.
Może to jakiś zawór zwrotny, montowany w jakimś punkcie. W 2,4 układ jest inny niż w 1,9. A może pasek osprzętu się delikatnie ślizga na kole pompy. Co myślicie?
Wertowałem cały temat i odpowiedzi nie znalazłem.

W 159 jedyny "filtr" w układzie wspomagania to sitko na powrocie w zbiorniczku, tak jak zresztą wyżej napisał quba.
Co do wycia pompy, burzy Ci się wtedy płyn w zbiorniczku? Przed odpaleniem sprawdź, czy nie masz go za mało. Jeśli Ci go ubywa, to trzeba zlokalizować wyciek. Sprawdź w jakim stanie masz przewód ssący idący od zbiorniczka do pompy. Jeśli na nim jest nieszczelność, to może się ledwie pocić, a będzie wpuszczał powietrze, kiedy olej będzie jeszcze zimny i pompa będzie wyła. Sprawdź też, czy uszczelka na korku od zbiorniczka jest cała, bo tamtędy też może uciekać.
W przypadku, gdy nie masz jednak żadnych wycieków, poziom płynu w normie, to obstawiałbym maglownicę. Miałem u siebie podobne objawy i jak uszczelnienia w maglu nagle puściły, to olej leciał ciurkiem.

Sitko zlokalizujesz i w 1,9 JTDM ale trzeba zdemontować zbiorniczek. Ja tak miałem w poprzedniej 159. Ale taka rada jeśli masz zbiorniczek sprzed tej akcji serwisowej to wymień go od razu, bo prędzej czy później "buczenie" się pojawi a szkoda żeby magiel robić.

- - - Updated - - -

Ja jak miałem taką przypadłość że "buczało" ale po wymianie zbiorniczka i płynu cisza jak makiem zasiał:)
Mam wymieniony przez wczesniejszego właściciela. Kiedyś była mowa i wibracjach na kierze przez zapchany filterek czy też odczepiony, który mógł zasłonić przewod i poprostu chciałem go zlokalizowac

Wstyd to opisywać....przyczyną pierwotnego buczenia był zbyt niski poziom płynu. Zacząłem grzebać w celu wyczyszczenia filtra i go uszkodziłem. Nowy zbiornik, Dextron III i jest spokój. W 2,4 nad pompą wspomagania jest rurka, która może się zdarzyć, że wystaje ponad lustro poziomu płynu w zbiorniczku. Pojawia się wtedy zapowietrzanie chwilowe pompy, burzenie płynu w zbiorniku i wycie.
Temat bym zakończył gdyby dolał płynu i po sprawie. Musiałem pogrzebać :)...ale przy okazji znalazłem zapocony wąż (płyn gdzieś musiał uciekać) Niestety to grubsza sprawa bo to wąż od przekładni do pompy. Kilka stówek.

Czy sitko "lata" w zbiorniku można przekonać się metodą potrząsania lub po odessaniu płynu zajrzeć jakąś kamerą endoskopową.

Panowie czy w 2.4 jtdm z 06r też musowo wymieniać ten zbiorniczek? Czy zbiornik się zmienił po 09r? Bo czytając temat koledzy wymieniają i piszą że jest gorzej na nowym i że nie ma zmian widocznych w nowych zbiorniczkach,jest taki sam...Teraz sam nie wiem...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót