• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

U mnie wyje tylko w pozycji maksymalnego skrętu. Ostatnio był wymieniany płyn (bez zbiorniczka), zobaczymy co Zołza na to...

U mnie na początku też wyło a raczej buczało tylko przy max. skręcie kierownicy ale z czasem pojawiało się wycie przy normalnej jeździe. Po wymianie zbiorniczka i płynu nastała błoga cisza.

Ostatnia edycja:
a po wymianie zbiorniczka trzeba zalac czerwony czy zielony plyn? W aso powiedzieli mi ze konieczna jest wymiana na zielony. W tej chwili mam czerwony.

Jeszcze tylko pytanie - zamowilem zbiorniczek i zalecil mi facet w ASO wymiane plynu z czerwonego na zielony. Tak powinno byc? Mam zalany w chwili obecnej czerwony.

U mnie ASO odstawiło lepszy cyrk zawiozłem im zbiorniczek i 1 litr płynu czerwonego - no dolewkę przy wymianie. Zajeżdżam po odbiór Alfuni a Ci, że wszystko wymienili ale zaleli płyn zielony bo taka jest rekomendacja FAP i producenta bez pytania i bez mojej zgody, zwiększając koszty o 2 litry płynu zielonego i 1 litr czerwonego - który kopiłem wcześniej. Nom ale narobiłem afery to zwrócili za płyn czerwoni i dali duży rabat.

U mnie na początku też wyło a raczej buczało tylko przy max. skręcie kierownicy ale z czasem pojawiało się wycie przy normalnej jeździe. Po wymianie zbiorniczka i płynu nastała bloga cisza.

Kilka razy już cisnąłem ASO o to i zapierają się rękami i nogami, że to nie zbiorniczek, bo w nim cisza i zero bulgotania. Jak się zrobi cieplej, to zobaczę czy nowy płyn (innego producenta, ale spełniający wszystkie wymogi) coś pomógł. Teraz warunki laboratoryjne mocno niekorzystne ;)

a po wymianie zbiorniczka trzeba zalac czerwony czy zielony plyn? W aso powiedzieli mi ze konieczna jest wymiana na zielony. W tej chwili mam czerwony.

Są różne teorie. Ja chciałem zostać przy czerwonym bo czytałem wcześniej, że jest gęstszy od zielonego i że to może lepiej dla maglownicy nom i koszty mniejsze bo wystarczy mieć litr na dolewkę a nie jak na wymianę dwa + troszkę więcej roboty.

W ASO zalecają zielony bo tak zaleca FAP i producent czy dla tego, że jest lepszy i zmodyfikowany w stosunku do czerwonego i może lepiej wpływa na zbiorniczek czy tylko po to, żeby wraz ze zbiorniczkiem zarobić na płynie - tego się nie dowiemy. Myślę, ze po wymianie zbiorniczka (i nie ważne jaki będzie w nim płyn) parę lat będzie spokoju. Inna sprawa, że zielony jest troszkę rzadszy i może to lepiej dla układu wspomagania a maglownica jak ma cieknąć to będzie ciec bez względu czy będzie czerwony czy zielony. Nom i kwestia gwarancji - wymienisz zbiorniczek zostaniesz przy czerwonym oni zalecają zielony jak coś będzie nie tak to będą potem gadać, że mówili zalać zielonym. Więc ja bym wymienił na zielony

Ostatnia edycja:
Kilka razy już cisnąłem ASO o to i zapierają się rękami i nogami, że to nie zbiorniczek, bo w nim cisza i zero bulgotania. Jak się zrobi cieplej, to zobaczę czy nowy płyn (innego producenta, ale spełniający wszystkie wymogi) coś pomógł. Teraz warunki laboratoryjne mocno niekorzystne ;)

Wątpię, żeby sama wymiana płynu coś pomogła - ze wszystkich osób które w tym temacie miały podobny problem rezultat przyniosła tylko wymiana zbiorniczka i niektórzy z nich wymieniali płyn na nowy inni zostawali przy starym ale zawsze to zbiorniczek był tym felernym podzespołem.

Cisza w zbiorniczku bo to nie zbiorniczek ma wyć a raczej pompa która nie dostaje płynu ze zbiorniczka bo coś tam jest nie halo - niektórzy pisali tu o jakimś sitku ale kierownik z ASO mówił mi, że to wina rozkładu jakiś kanalików.
W ASO mają coś takiego jak serwis AlfaNews w którym opisywane są objawy i przyczyny oraz jak usunąć takie usterki więc pierwsze co każde ASO powinno zacząć od zbiorniczka bo jest tam także ta usterka.

robote to ja i tak bede robil sam bo jakos nie ufam "mechanikom" i jak cos sp......e to wole winić siebie a nie wozic sie po idiotach ktorzy nie maja pojecia za co sie biora :) wiec nie ma mowy o zadnej gwarancjii. Stad moje pytanie czy lepiej zalac czerwony czy zielony :)

a jeszcze z czystej ciekawości co tam w tym zbiorniczku sie psuje? Co jest powodem wycia pompy? Bo tak jak piszesz to nie wyje zbiorniczek tylko wyje pompa. Czytam o jakims sitku w zbiorniczku?

Jak regenerowalem maglownice w normalnej firmie to zalecali czerwony... ASO zaleca zielony i taki wlalem.

A ja rok temu wymieniłem płyn na nowy, ale również na czerwony. Profilaktycznie. Odpukać, zero problemów.

a jeszcze z czystej ciekawości co tam w tym zbiorniczku sie psuje? Co jest powodem wycia pompy? Bo tak jak piszesz to nie wyje zbiorniczek tylko wyje pompa. Czytam o jakims sitku w zbiorniczku?

Nom przecież napisałem: "Cisza w zbiorniczku bo to nie zbiorniczek ma wyć a raczej pompa która nie dostaje płynu ze zbiorniczka bo coś tam jest nie halo - niektórzy pisali tu o jakimś sitku ale kierownik z ASO mówił mi, że to wina rozkładu jakiś kanalików".

- - - Updated - - -

robote to ja i tak bede robil sam bo jakos nie ufam "mechanikom" i jak cos sp......e to wole winić siebie a nie wozic sie po idiotach ktorzy nie maja pojecia za co sie biora :) wiec nie ma mowy o zadnej gwarancjii. Stad moje pytanie czy lepiej zalac czerwony czy zielony :)

Ja bym zalał zielony...

- - - Updated - - -

Cisza w sensie braku "wzburzenia" płynu w zbiorniczku.

U mnie nie było bulgotania, itp. więc nie wiem czy to jest prawidłowy wyznacznik...

Ostatnia edycja:
Tą siatką się nie sugeruj - to filtr. Sądząc po roku produkcji masz pozmianowy, ale zawsze możesz sprawdzić też po numerze.

u mnie w aso tez koles mowił ze to pompa i tyle, jakos mnie tknelo i nie uwierzylem mu, zamowilem nowy zbiorniczek, plyn czerwony i przy wymianie mialem stracha ale dalem rade i cisza jak reka odjał, bo nie powiem jak pompa wyła to sie bałem.
a słyszałem ze czerwony jest gestszy i jak sie go wleje to nie bedzie widac jak magiel puszcza, przy zielonym juz widac bo chyba jest rzadszy..tak slyszalem

Amortyzatory
Powrót