[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
pompa wspomagania buczy u mnie od 1500obrotów wzwyż. Buczenie brzmi jak podmuchy silnego wiatru w kominie i moduluje sie z obrotami silnika niezależnie od położenia kierownicy.
Przy skręceniu kół na maksa wyraźnie sie zmienia, wiec łatwo było zdiagnozować.
Miesiąc temu ledwo słyszalnie, teraz już bardzo wyraźnie, szczególnie na zimno.

Czy ktoś może podzielić sie wiedzą, jak się zachowuja regenerowane pompy i polecić jakiegoś pewnego dostawcę?
Ewnetualnie czy są wartościowe nowe zamiennki.
Bo cena nowej ori pompy to jest wzieta z włoskiego wulkanu chyba.

Zbiornik jest w porządku, płyn nie bulgocze, pasek wielorowkowy wymieniony. Wszystko inne sprawne.
dzięki

Najpierw po prostu wlej nowy płyn, przepłucz układ.

Bo cena nowej ori pompy to jest wzieta z włoskiego wulkanu chyba.

Przecież na Allegro ceny fabrycznie nowych pomp wahają się od 300 do 600 zł za TRW. Za BOSCHa trzeba dać 700. Jeśli to są kosmiczne ceny to trzeba zastanowić się czy Alfa jest na pewno odpowiednim autem dla Twojego portfela ;)

Ostatnia edycja:
Dzięki za żywe zainteresowanie.

płyn wymieniony, zbiorniczek poliftowy sprawdzony też.

Natomiast cena katalogowa pompy ricambito 1500-2000.
Dlatego spytałem jakie zamienniki są godne polecenia. :)
Kwota 500-700 jest dla mnie normalna, pod warunkiem odpowiedniej jakości.

Wszyscy wiemy jak jest z wahaczami górnymi np TRW. Dlatego przy wymianie kupiłem oryginały. (Przyszły z Litwy za 700/szt. a na zawieszkach miały Fiat Auto Poland.)
Jak mam kupić pompę "Kogucik", która sie rozsypie za tydzień, a regeneracja za połowę tej kwoty rozwiąże problem to wolę spytać o doświadczenia.

Jeśli pompy wspomagania regenerują tak jak maglownice, czyli w większości hurt i byle jak aby dotrzymało do końca gwarancji jedynie, to odradzam ;)

Czytałem pare stron z wątku i sprawdziłem też w ePerze. No i teraz mam pewną wątpliwość który zbiorniczek do 1.9JTDm jest faktycznie poprawiony, tzw pozmianowy. Większość pisze że wprowadzono z liftem. Ciekawe, bo wg ePera z numerami części i datami zastąpienia było tak:
w 2005r montowali 60694042
w styczniu 2006 zrobili zmianę na 50506487
w lipcu 2006 zrobili kolejną zmianę na 50507184
i dopiero w grudniu 2009 ostatnią na 51880990

No i nie ma nic co byłoby zmieniane w okolicach liftu, czyli gdzieś w drugiej połowie 2007r. Sprawa jasna że ten ostatni (czyli taki jak dzisiaj zapewne kupicie w ASO) na pewno będzie już poprawiony, a pierwszy na pewno nie. Co jednak z drugim i trzecim zbiorniczkiem jeśli ktoś taki ma w aucie założony? może być tak że niektórzy myślą że skoro mają auto poliftowe to jest cacy, ale ja nie mam takiej pewności - bo wychodzi że to nie lift zmieniał na poprawiony zbiorniczek i stało się to albo znacznie wcześniej z którąś zmianą w 2006 albo dopiero na koniec 2009r. Ktoś wie dokładnie i może to skomentować? Przyda się to pewnie ostatecznie wyjaśnić.

Sprawdzilem w swoim JTDmie z 2005r I mam założony taki z data 7.2006, numeru nigdzie nie widzę, no I teraz zagwozdka czy mam ten 2 czy już 3 I czy jesli 3 to można go traktować jako poprawiony, I czy jest sens go wymieniać (niby nie bulgocze jak sprawdzałem, ale zawsze jest troche mokry na zewnątrz, czyli może jednak czasem mu się zdaża?)

Ostatnia edycja:
W mojej Alfie z 2007 roku z oryginalnego zbiorniczka wyleciało sitko i po wydobyciu, wyczyszczeniu zamontowałem sam i było dobrze.
W mojej drugiej z 2006 roku (też oryginalny)postanowiłem sam wydobyć sitko i je wyczyścić. Nie dało się. Było mocno przytwierdzone(?) Tak mocno, że je uszkodziłem i musiałem kupić drugi zbiornik. Nowy z rocznika 2016 nie różnił się niczym. Nie wiem na czym polegają zmiany. Chyba tylko na tym, że masz nowe sitko a nie czyszczone.

[MENTION=59606]quba[/MENTION] zmiana dotyczyła zbiorniczka 1.9. W 2.4 zbiorniczek od początku był dobry :)
mam założony taki z data 7.2006
Tzn wspomaganie nie działa prawidłowo? Ten "pozmianowy" zbiorniczek to jest ten z 2009 roku. Wcześniejsze podobno są awaryjne.

[MENTION=59606]quba[/MENTION] zmiana dotyczyła zbiorniczka 1.9. W 2.4 zbiorniczek od początku był dobry :)

Tzn wspomaganie nie działa prawidłowo? Ten "pozmianowy" zbiorniczek to jest ten z 2009 roku. Wcześniejsze podobno są awaryjne.
no wlasnie, w 2.4,tbi i pewnie innych wersjach jest inny zbiorniczek.
jak napisales temat pozmianowych to tylko 1.9jtdm.

zawsze troche gumowalo,zawsze troche wychlapal oleju choc nigdy nie widzialem jakiegos bulgotania czy pienienia sie.plyn bylbkiedys przeze mnie wymieniany.chodzi lekko wspomaganie. jak kazda z czerwonym plynem w zimie przy starcie wyje pare sekund, im zimniej tym dluzej. pytam bo przed sprzedaza moge sprobowac to ogarnac (mam na mysli gumowanie i chlapanie), za pare groszy moge miec od znajomego pozmianowy uzywany z 2012r.nie wiem tylko czy jest sens sobie brudzic rece jesli ten moj z 7.2006 juz ma poprawki.

Jak masz 1.9 z 2006 to nie ma poprawionego i należy go wymienić , im szybciej tym lepiej. Zaoszczędzisz sobie problemów i przyszłemu właścicielowi ;) Koszt nieduży, roboty na 15 minut, gdzie większość czasu to wyciąganie płynu ze zbiorniczka strzykawką i zalewanie nowego.

Ostatnia edycja:
Taka wymiana płynu w samym zbiorniczku może nie być wystarczająca. Żeby mieć pewność, trzeba układ przepłukać. Najgorzej jak stary płyn nie zmiesza się dobrze z nowym. Potem gumowanie, dziwne dźwięki itp itd.

Jak masz 1.9 z 2006 to nie ma poprawionego i należy go wymienić , im szybciej tym lepiej. Zaoszczędzisz sobie problemów i przyszłemu właścicielowi ;) Koszt nieduży, roboty na 15 minut, gdzie większość czasu to wyciąganie płynu ze zbiorniczka strzykawką i zalewanie nowego.
chyba troche niedoczytales posta #1867. Auto jest z 12.2005r (produkcja, a wydany byl 5.2006) a zbiorniczek z 7.2006. Poprzedni wlasciciel widac zmienil, I tak naprawde nic szczegolnego sie nie dzieje, jest tylko troche mokry zawsze, ale nie widac bulgotania nigdy. Lekkie tzw tu na forum "gumowanie" to chyba u kazdego jest kto ma czerwony plyn, czy sie myle? Moge zmienic, tylko pytanie czy ten z 7.2006 to juz jest poprawiony, czy nie, bo jesli poprawiony to wydaje mi sie daremna robota.
Znowu wracajac do mojego pierwszego posta dzisiaj, nie ma czegos takiego jak tu praktycznie hurtem wszyscy twierdza ze wraz z liftem w prowadzono poprawiony zbiorniczek, bo nie bylo wtedy zmiany zbiorniczka wg ePera - odsylam do dat ktore w tym poscie zamiescilem. Jesli poprawiony to dopiero ten z 12.2009, to zmienie u siebie, nie ma sprawy. Czekam jednak na konkretna odpowiedz kogos kto moze prownal rozne zbiorniczki I jest w stanie potwierdzic ktory dopiero jest pozmianowy.

OK, dzięki za potwierdzenie. Czyli poprawione zbiorniczki do 1.9JTDm wychodziłoby że będą tylko w autach od końca grudnia 2009 w górę, czyli ostatnie 1.9 jakie zjeżdżały z taśmy. w takim razie wymienię.

Ostatnia edycja:
Witam Panów, mam podobny problem z moją AR 159 2.4. Wycie pompy wspomagania, mimo tego że nawet w serwisie ASO powiedzieli że nie ma różnicy dla 2.4 jaki zbiorniczek (przy tej wersji silnikowej podobno nie było z nim problemów) wymieniłem zbiorniczek na ten z roku 2009 chociaż nie widzę żadnej różnicy między tym który miałem wcześniej a nowym. Zalałem nowym olejem Motul ATF320, po 2 tygodniach problem powrócił, z tym że zauważyłem że mam wyciek oleju przy łączeniu węża gumowego z aluminiowym, zaznaczone na zdjęciu. Wymieniłem wąż i założyłem wszędzie nowe, skręcane opaski (dokręcone na drugi ból łokcia) i dalej ten sam problem. Dolewam ATF320 i cisza jednak wyciek jest... Serwisant z Ricambi stwierdził żeby wymienić olej na Tutele GI/R ale to olej zielony a miałem czerwony... Myślicie że to pomoże w rozwiązaniu problemu czy może wina leży gdzie indziej? Maglownica? Pompa?

problem.jpg

Ostatnia edycja:
Te płyny są niemieszalne musiałbyś bardzo mocno przepłukać układ bo zrobi się syf w przewodach i maglu.

Cześć wszystkim mam pytanie czy to normalne że w mojej alfie 159 2006r 2.4 gdy zapalam rano silnik a jest dość zimno to pompa wspomagania zaczyna wyć a po jakimś czasie wszystko cichnie ?. To jest normalne w tych modelach czy mam na coś zwrócić uwagę ?

Wycie samo z siebie nie jest normalne. Normalne jest przy maksymalnym skręcie, i nie powinno się tego robic.

Jak wyje bez kręcenia kierownicą to znaczy, że pracuje na sucho. Może to być wina lipnego płynu, wadliwego zbiorniczka lub nieszczelnosci pompy / przewodow.

To od czego najlepiej zacząć ? Może od wymiany płynu tylko na jaki ? Wycieki możemy odrazu wykluczyć bo nic takiego nie zaobserwowałem

Wycie samo z siebie nie jest normalne. Normalne jest przy maksymalnym skręcie, i nie powinno się tego robic.

Jak wyje bez kręcenia kierownicą to znaczy, że pracuje na sucho. Może to być wina lipnego płynu, wadliwego zbiorniczka lub nieszczelnosci pompy / przewodow.

Amortyzatory
Powrót