[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panie zaczęło mi coś pukać/stukać i tak:
- puka jakby po lewej stronie od lewego koła przy ruszaniu i skręceniu kół, na postoju też właśnie puknęło

Byłem na stacji diagnostycznej i:
- wywalony sworzeń w dolnym lewym wahaczu ( wahacz do wymiany )
- padło też podejrzenie na magiel.... ale gościu mówił, że prędzej wahacz bo widać że ten sworzeń jest wyrobiony

Zacząć od wolnego wahacza? Jakie mieliście objawy pierwsze przy padającej maglownicy ?
Płynu w zbiorniczku nie ubywa, zbiorniczek pozmianowy

Przy okazji zmiany wahacza ściągnij osłony drążków na maglownicy i oceń ile jest rdzy na listwie i czy jest coś niepokojącego typu np minimalnie wydobywający się płyn od strony magla. Można jeszcze sprawdzić luz na listwie. Jeśli jest ok, to nasmaruj listwę smarem i załóż obejmy stosując nowe obejmy. Samym osłonom też warto się przyglądnąć czy nei dziurawe.

Ostatnia edycja:
U mnie też stukaly końcówki drążków ale przeważnie na skreconych kołach. Co do magla to czuł byś na kierownicy jakieś drgania lub inne odgłosy.

Witam, nie chcialem zakladac nowego tematu dlatego krotko i zwiezle: jako plyn do wspomagania dolac, obecnie mam zolty na poziomie min. Czy odessac tylko to co jest w zbiorniczku i uzupelnic wlasciwym? Czy wystarczy dolac?

Zolty? Powinien byc czerwony jak juz...
Masz do wyboru czerwony lub zielony. Ja po regeneracji (uszczelnienie i wymiana zebatki, drazkow itd) mam zielony i.... nie czuje roznicy :D Chyba tylko jak jest mroz to nie wyje przez pierwsze kilka sekund pompa. Licze na to, ze to lepiej dla niej :)

Wymien plyn. Mi w ASO ADF Wrocław mowili, ze teraz leja zielony... ale popytaj jeszcze dla pewnosci.

Ja zalałem 2 lata temu zielony zamiast czerwonego przy wymianie zbiorniczka i jest ok. Tylko trzeba układ przepłukać bo one chyba nie są mieszalne.

Slyszalem ze lepiej jest dolac plynu niz przeplukac uklad i zalac nowym.a mam zolty i ogolnie wszystko gra tylko jest minimum. Zolty tez stosowany jest w niektorych markach jak ford czy bmw.

Wygląda na to, że oba oleje podane to to samo więc po co przepłacać. Zbiorniczek wyrównawczy warto wymienić profilaktycznie jeśli masz przedlifta.
Ori płyn w chłodnicy może być nie mieszalny i lepiej kupić Paraflu.

Wygląda na to, że oba oleje podane to to samo więc po co przepłacać. Zbiorniczek wyrównawczy warto wymienić profilaktycznie jeśli masz przedlifta.
Ori płyn w chłodnicy może być nie mieszalny i lepiej kupić Paraflu.

2006r mam i widać że jest oryginalny po dacie na zbiorniczku, pewnie i jego wymienię. Jeżeli to są te same Tutela GI/E to fakt po co przepłacać.A mam też do wymiany termostat to przy okazji wymienie cały płyn na jakiś petrygo,chyba nic się nie stanie. Jak juz powymieniam co trzeba to napiszę czy coś się zmieniło ze wspomaganiem :D

Jest taka opcja że ASO dostane stary model zbiorniczka? ,czy raczej juz sprzedają ten co powinien być.Żeby mi nie wcisnęli jakis stary . nr.51880990 po tym numerze zamówić pozr.

Ostatnia edycja:
Raczej wątpię, żeby sprzedali stary zbiorniczek ale warto o tym wspomnieć w zamówieniu. Ja kupowałem w tamtym roku przełom czerwiec/lipiec i dostałem zbiorniczek z grudnia 2013.
W zasadzie sprawdź sobie z którego roku masz teraz zamontowany zbiorniczek, możliwe jeśli auto nie jest od nowości u Ciebie to że ktoś już go wymienił. Data powinna być od strony korka wlewu.

Ostatnia edycja:
Siema, płyn do wspomagania mam chyba czerw bo raczej zielony nie jest, mam takie lekkie drgania jak krece kierownica, teraz pytanie czy wymieniac na nowy zbiorniczek? i który płyn bedzie ok http://allegro.pl/olej-plyn-wspomagania-tutela-gi-e-1-litr-gratisy-i5001226281.html , http://allegro.pl/olej-przekladniowy-tutela-transmission-gi-e-i4953152912.html dodam mechanikiem nie jestem :) i przy okazji jak mam płyn różowy od chłodnicy to mogę każdy lac o takim kolorze? pozdrawiam :D

Ten płyn to chcesz do Alfy 166 czy 159 ? Oba to NIE Tutela GI/E.

Jeśli chodzi o 159 to instrukcja sugeruje Olej do przekładni hydrostatycznych który przewyższa
wymagania specyfikacji „ATF DEXRON III”. Oryginalny to TUTELA GI/E czyli czerwony, możliwe że w po liftach był już zielony czyli GI/R w każdym razie jeśli wcześniej był czerwony to ja bym nie wymieniał na inny.

Tak. Zmiana była w 200x roku... bodaj 2007? W każdym razie Ten z 2013 na pewno będzie dobry.

Po lifcie tak samo:( ja miałem zbiorniczek z 2/2008 (auto po liftingu) i też mnie dotknął syndrom "wyjącej pompy"

Tak. Zmiana była w 200x roku... bodaj 2007? W każdym razie Ten z 2013 na pewno będzie dobry.

Chyba gdzieś w tym wątku było, że w 2009r. Jak wyżej pisałem zbiorniczek z 2/2008 też jest wadliwy. Wymieniłem w zeszłym roku na nowy z 2014.

Amortyzatory
Powrót