• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

• Autor wątku Autor wątku cyborgpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam pytanie czy każdy zbiorniczek posiada sitko?
Mój zbiorniczek niema sitka a płyn jak odkręcę korek to nie widać aby się buzował, spokojna tafla jest.
Każdy posiada. Twój widocznie został zmodyfikowany z jakiegoś powodu, możliwe że wypadło i ktoś wyjął.

Witam - powiedzcie mi "please" bo pewnie znacie odpowiedź - czy mój zbiornik jest przed czy po'liftowy
IMG_4477.JPG

Z góry wielkie dzięki

Witam - powiedzcie mi "please" bo pewnie znacie odpowiedź - czy mój zbiornik jest przed czy po'liftowy
Pokaż załącznik 255751

Z góry wielkie dzięki

nie chodzi o to czy poliftowy bo te nie byly lepsze (lift modelu) tylko czy poprawiony. o ile jeszcze po kilku latach pamietam dobrze to poprawka byla na koniec 2009r. na zdjeciu ktore wkleiles nie widac jaka jest data produkcji. odczytaj cyfry ze srodka tarczy po prawej stronie na dole zdjecia, widzevtylko ze strzalka wskazuje listopad ale rok to zagadka dla mnie

IMG_4478.JPG

Wygląda na listopad 2010r. - czyli można sądzić, że to już ten poprawiony - czyli ewentualne mrowienie na kierownicy i delikatne buczenie będzie spowodowane poważniejszymi problemami.

Ostatnia edycja:
sprawdzilem w eper, zmiana czesci nastapila 15.12.2009 czylu masz nowy.

na początek przeplukac uklad, tylko olej zastosuj taki jaki masz obecnie - nie sa kompatybilne ze soba a zawsze cos zostanie.

Temat mi przypomniał, że zapomniałem zedytować swojego posta którego pisałem parę miesięcy temu gdzie za wcześnie pochwaliłem się rozwiązaniem problemu u mnie. Tymczasem po wymianie pompy wydawało się wszystko ok podczas niedługiej przejażdżki (wtedy napisałem posta), potem auto stało w garażu bo walczyłem z innym problemem i po paru dniach podczas kolejnego odpalania drgania i buczenie powróciły.

Parę dni temu wymieniłem również koło pasowe, i tutaj już uważnie przyjrzałem się temu jak wspomaganie chodzi przed naprawą a jak po.
Wniosek: po wymianie koła pasowego jest dużo lepiej ale nadal uważam, że nie jest tak jak być powinno.

Witam Panowie posiadam Alfę 2.0 Jtdm 170 KM 2009 rok listopad. Zauważyłem , że wyje pompa wspomagania , przy maxymalnym skręcie w prawo bądź lewo hałas ustaje ... Co to może być ? Planuję wypłukać płyn jak się to robi ? Czy w 2.0 były montowane wadliwe zbiorniczki ? Czy w 2.0 jest inna pompa jakie płyn wlać ? Z góry dziękuję za pomoc.

Witaj.
Wymiana płynu wspomagania, to najlepiej odkręcić przy maglownicy, 2 osoba odpala i kręci. Wówczas zejdzie wszystko, zalewać i kręcić, niech cały syfek zejdzie i jak zacznie lecieć czysty (po prostu przepłukać układ), to dokręcić przewód i zalać nowym.
2 sposób to wyciągać ze zbiorniczka strzykawką, ile się da i dolać świeżego, ale wówczas syfek cały nie zejdzie.
Jaki masz kolor płynu? Jak kolor coca coli, to wymień i zbiorniczek, i płyn. Zbiorniczki to niestety często tutaj wysiadają.
Ja wymieniłem na ganz nowy i wymieniłem płyn. Ostatnio też musiałem wymienić przewód wspomagania, bo był trafiony i leciało strasznie.
Po wymianach zalałem Mobilem ATF 320 - ma kolor czerwony. Chodzi bez zarzutu i jakby lżej.
Jeśli masz trafiony przewód, to nie baw się w zakuwanie, itp. rzeczy, to druciarnia i tak puści prędzej niż później. A tak, jedna robota i spokój.

Właśnie u mnie problem jest z kolorem bo jak kupiłem auto to zmieniałem chłodnicę i mechanik dolał jakiegoś zielonego... Wypłukam układ sposobem pierwszym i zmienię profilaktycznie zbiorniczek. Ale mam prawie cały płyn ten od mechanika i właśnie mam chyba lepszy sposób niż strzykawka, wezmę spryskiwacz z jakiegoś płynu do mycia naczyń włożę rurkę i 20 x psiknąć powinno sporo zejść .. Tylko czy mogę nim teraz wypłukać czy on się nadaje w ogóle ? Mianowicie jest to Swag Germany No. 99 90 6l6l (zielony)

Więc pompa wspomagania w wszystkich silnikach jest taka sama ? Czerwony jest najlepszy do tych pomp ? Jakieś testy porównania ktoś ma który najlpiej współpracuje z pompą ?

Były 2 rodzaje. Zielony i czerwony. Są wątki na forum. Poszukaj. Używać powinno się taki jaki jest przewidziany. Poszukaj na forum w tym właśnie wątku.

Właśnie nie mogę znaleźć jaki jest zalecany i ile wchodzi .. :/

- - - Updated - - -

Znalazłem olej musi być klasy dextron 3 czyli Twój mobil jest jak nabardziej ok :D przepłukać należy najlepiej 3 litrami i ja tak zrobię a tutaj znalazłem wydaje mi się najprostszą metodę do wypłukania owego oleju .. cytat :D

"u siebie robiłem tak, że ściągnąłem wąż powrotny do zbiorniczka (oczywiście wcześniej wyssałem ze zbiorniczka), założyłem dodatkowy wąż na tego węża powrotnego i skierowałem do wiaderka, następnie dolewałem świeżego płynu do zbiorniczka, a stary leciał do wiaderka (zapalenie silnika na sekunde i gaszenie i tak w kółko + kręcenie kierownicą, aż zacznie wylatywać czysty płyn, to akacja przerywana i założenie węża na powrót no i uzupełnienie płynu w zbiorniczku) tylko najlepiej to robić w 3 osoby jedna gasi/pali silnik, druga dolewa i kontroluje poziom płynu w zbiorniczku, a trzecia operuje wężem "do wiaderka" i sprawdza czy leci już nowy płyn (tylko uwaga żeby węża nie nie przyblokować gdzieś bo potrafi zrobić niezłe ciśnienie i ochlapać osobę nr 3 - co u mnie się stało."

+ najlepiej od razu zmienić zbiorniczek na nowy ;) Pozdrawiam wszystkich Alfistów ;)

Te literki to generacja Dextrona. Ogólnie to jest to kompatybilne wstecznie więc jak wybierzesz taki co spełnia Dextron III (H) czyli ostatni wypuszczony to na pewno będzie dobrze.

Dextron 3 musi być. Dokładnie jak pisze kol. marcin87k.
Ja mam zaufanie we wspomaganiu do Mobila ATF - stosuję go i w AR i w BMW, i nigdy żadnych problemów. Ogólnie oleje do silnika, skrzyni, dyfra to Motul. Jedynie Mobil ATF 320 do wspomagania, bo dostępny w każdym sklepie motoryzacyjnym, a Motul, czy Mullers na zamówienie.
Wymień koniecznie zbiorniczek. Poczujesz różnicę.

Najlepsze jest to, że cała modyfikacja zbiorniczka to zablokowanie metalową rurką sitka , żeby się nie wysuwało. Ta rurka znajduje się wewnątrz króćca.

ratunku

Witam .mam problem z wspomaganiem w alfie 159 z 2007 roku 120 km . Pekl mi waz cisnieniowy z pompy . zakulem i dolalem plynu i bylo tydzien dobrze . podczas jazdy zatrzymala mi sie pompa i pasek wieloklinowy mi sie slizgal i kopcil . sciagnolem do garazu rozebralem n pompie delikatny luz wiec wymienilem na nowa tak samo zrobilem z wezem cisnieniowym i dalem do regeneracji maglownice . zalalem nowym plynem . odpowietrzylem uklad wszystko fajnie po odpaleniu pasek nadal sie slizga plyn wraca z maglownicy spokojny i bez babelkow . na pasku wszystkie rolki kreca sie normalnie nic nie blokuje . mam zdjete kola przednie i stoji na klockach . nie wiem co moze byc przyczyna macie jakies pomysly

Amortyzatory
Powrót