• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

Nom ja przewalkowałem temat parokrotnie bo w tamtym roku mialem raz pare kropel na dywaniku ale temat jakby się nie rozwinął w tym roku sprawa się powtórzyła ale kropel było już więcej i z przodu jak i z tyłu po prawej stronie. Więc trzeba to ogarnąć.
Rozumiem, że woda dostaje się do kabiny poprzez te sparciałe uszczelki w drzwiach ich wymiana (uszczelnienie) załatwia sprawę. Ale nie rozumiem jednego - woda do drzwi dostaje się po szybie do środka drzwi i jak są szczelne uszczelki to tam sobie zostaje i robi basen w drzwiach :) Jak to jest bo tego nie rozumiem.

Nom tak ale te odpływy (dziury) to gdzie są? pod tymi uszczelkami wiec jak woda będzie wylatywac. A skoro ma już wylatywac to gdzie, jak otwieramy drzwi? Bo wtedy to nie uszczelnienie drzwi a raczej progu powinno się zrobić. Ktoś to umie wyjaśnić?

Koledze chodzi raczej o to ze jak otworzy drzwi to woda wtedy sie wylewa z drzwi. Ja tez to zaobserwowalem u siebie. Auto stalo tydzien, ostatnio padalo sporo. Otwarlem drzwi i woda poleciala z drzwi troche na prog troche na ziemie. Kolega pyta czy tak ma byc. Ja tez jestem ciekaw czy tak ma byc przy okazji :)

Jak otwierasz drzwi, woda robi "chlust" na ziemię i widzisz mokry ślad na progu, to zdecydowanie masz problem. Z doświadczenia - jak już się zabierasz za uszczelnianie, to najlepiej hurtem wszystkie. Ja sobie lewy tył odpuściłem, bo nie było niepokojących sygnałów i dopadło mnie w bardzo nieodpowiednim momencie...

Jak otwierasz drzwi, woda robi "chlust" na ziemię i widzisz mokry ślad na progu, to zdecydowanie masz problem. Z doświadczenia - jak już się zabierasz za uszczelnianie, to najlepiej hurtem wszystkie. Ja sobie lewy tył odpuściłem, bo nie było niepokojących sygnałów i dopadło mnie w bardzo nieodpowiednim momencie...

A mozesz kolego rozwinac ? bo nie widze zadnych niepokojacych efektow tego ... narazie :) w obu przednich drzwiach byl ten efekt, nie duzo ale bylo. Jesli ma to czyms skutkowac to prosze o wskazowki. Dzieki

A mozesz kolego rozwinac ? bo nie widze zadnych niepokojacych efektow tego ... narazie :) w obu przednich drzwiach byl ten efekt, nie duzo ale bylo. Jesli ma to czyms skutkowac to prosze o wskazowki. Dzieki

Mogę rozwinąć. U mnie było mokro na progu (przód po lewej, tył po prawej). W taki właśnie sposób, że po większych opadach przy otwieraniu drzwi robiło "chlust". Przez jakiś czas nic więcej się nie działo, więc ignorowałem. Efekt — po jakimś czasie było i chlust i potop w środku, spece zabrali się do tych właśnie wymienionych drzwi + zidentyfikowali prawy przód jako kolejny do wymiany od ręki. Lewy tył był podobno w porządku, ale teraz żałuję, że nie załatwiłem tego za jednym zamachem, bo po kilku miesiącach dał mi do wiwatu...

ja tez od jakiegos czasu czasami jak auto postoi i pada zauwazylem, ze na progach z przodu jest troche wody. Z prawej strony czasami mialem kilka wiekszych kropli na dywaniku ale nic pozatym-suchutko w srodku bo sprawdzalem

To, że woda się wylewa jak się otworzy drzwi to jeden temat ale czy ktoś mi wyjaśni bo skoro uszczelnie tą uszczelką w drzwiach tak, żeby woda się nie wylewała to co się z nią stanie jak się tam nazbiera będzie napełniać drzwi i w nich jeździć :)

Napełni się i albo będzie zwarcie z przewodami np. głośnika, będzie słychać chlupanie w drzwiach itd itd o to Ci chodzi?
Nie rozumiem co dla kolegi nie jest jasne?

Jeżeli dobrze zrozumiałem wątek, to kolega chyba myśli, że po włożeniu tej uszczelki woda nie wylewa się przez otwory do tego przeznaczone. Tak nie jest, uszczelka powoduje że woda wylewa się właśnie przez te otwory a nie leci do wnętrza auta.

To, że woda się wylewa jak się otworzy drzwi to jeden temat ale czy ktoś mi wyjaśni bo skoro uszczelnie tą uszczelką w drzwiach tak, żeby woda się nie wylewała to co się z nią stanie jak się tam nazbiera będzie napełniać drzwi i w nich jeździć :)
Ta uszczelka nie betonuje drzwi na amen, popatrz sobie na miejsce montażu i możliwy przepływ wody. Ona po prostu separuje część wewnętrzną od zewnętrznej.

Jeżeli dobrze zrozumiałem wątek, to kolega chyba myśli, że po włożeniu tej uszczelki woda nie wylewa się przez otwory do tego przeznaczone. Tak nie jest, uszczelka powoduje że woda wylewa się właśnie przez te otwory a nie leci do wnętrza auta.

Tak o to mi chodzi bo z tego zdjęcia wynika, że te otwory są poniżej uszczelki i zastanawiało mnie jak się woda do nich przedostanie skoro wszcześniej uszczelka nie będzie przepuszczać wody ale rozumiem, że to tak nie działa.

Uszczelnij sobie i będzie dobrze, sam mam uszczelnione i jest OK, więc spokojnie. Nie szukaj problemów na zapas :)

Amortyzatory
Powrót