• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

mam sedana i woda mnie pokonuje. mam powodź mimo uszczelnionych drzwi zrobionych odplywow w podszybiu i uszczelnie iu wiazki elektrycznej tez w podszybiu. dramat!

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Nie masz co przebierać w środkach, jedyny sposób to wyciągnięcie tapicerki podłogi, foteli. I polewanie auta wodą, aż do znalezienia. Na koniec suszenie, pewnie kilku dniowe, swoje już pewnie gąbka wypiła.

Jeżdżę bez podłogi od 2 tygodni, nawet nie myślę wkładać bo przy tej pogodzie by mi w życiu nie wyschło. w sobotę będę robił testy wodne. już nie mam siły do tego...

Sprawdziłam ten przewód od spryskiwaczy tylnych pod przednim lewym nadkolem. Jest Ok. Ale zauważyłam w progach po prawej stronie szczeliny na średnice małego śrubokręta, a po lewej stronie było błoto. Zobaczę na dniach i mam nadzieje ze to było problemem

paweltbu patrzałeś przednią szybę ? U mnie jest to samo odpływy drożne, drzwi szczelne a woda i tak sie leje z przodu ale u mnie z prawej strony. Woda się sączyła z prawego dolnego rogu szyby.

Sciągnij osłony słupków i zobacz czy ci tam nie przecieka, u mnie na prawym dolnym rogu szyba się odkleiła od blachy i woda leci. Dopiero jak zdjąłem słupki to zauważyłem że woda leci przez szybe.

Szyba org i nie widać zeby ktoś z nią kiedyś coś robił. W czwartek jade na ponowne wklejenie.

paweltbu patrzałeś przednią szybę ? U mnie jest to samo odpływy drożne, drzwi szczelne a woda i tak sie leje z przodu ale u mnie z prawej strony. Woda się sączyła z prawego dolnego rogu szyby.

Sciągnij osłony słupków i zobacz czy ci tam nie przecieka, u mnie na prawym dolnym rogu szyba się odkleiła od blachy i woda leci. Dopiero jak zdjąłem słupki to zauważyłem że woda leci przez szybe.

Szyba org i nie widać zeby ktoś z nią kiedyś coś robił. W czwartek jade na ponowne wklejenie.

Dzięki za radę, sprawdzę to w sobotę.

Panowie, pytanie na szybkości :) czy odpływy w drzwiach powinny się pokrywać z wycięciami na uszczelce ? Bo w moim przypadku odpływy i wycięcia są przesunięte o kilka cm może to zatrzymuje wodę ?
Dziś znów mokro :/ po otwarciu drzwi pasażera (przód) spływa woda na ziemie, na progu też mokro. Uszczelka "E" nie pomogła, podobnie jak sylikon choć tego nie nakładałem zbyt dużo, może to błąd ;)

mają się pokrywać, przesuń ją i przetkaj odpływy, może pomoże.

Jak ktoś wymienił uszczelki i dalej cieknie to proponuję odkręcić głośnik. Tam też jest uszczelka. Za głośnikiem mamy prawdopodobnie ramię od unoszenia szyby, przykręcone śrubą do tej srebrnej blachy. Woda skrapla się po tej śrubie i zbiera za głośnikiem, sparciała uszczelka powoduje przeciek do środka auta. Ja wywierciłem otwór aby skroplona woda leciała dalej wnętrzem drzwi do odpływu. Głośnik wkleiłem na uszczelniacz i niby teraz nie cieknie. Zobaczymy co będzie po większych opadach :)
55.jpg
56.jpg

Wysłane z mojego PULP 4G przy użyciu Tapatalka

Cześć Wszystkim,

Mam problem dostaje mi się woda do wnętrza od strony kierowcy, dokładniej w słupku na wysokości zawiasu drzwi przednich.
Załączam zdjęcie w którym miejscu oraz dokładne skąd się wydostaje woda.
Czy miał ktoś podobny problem albo wiem gdzie może być nieszczelność??
Pokaż załącznik 237008Pokaż załącznik 237009

To zdjęcie skąd się leje to powinno być obrócone w prawo o 90 stopni. Leje się do środka z tego małego kwadracika. A przez kółko widać że stoi tam woda.

Teraz mało padało, ale temat na 99% rozwiązany. Zatkane odpływy w lewym progu. Są to otwory na średnice 5mm około, małym śrubokrętem i powietrzem przetkane.

Teraz mało padało, ale temat na 99% rozwiązany. Zatkane odpływy w lewym progu. Są to otwory na średnice 5mm około, małym śrubokrętem i powietrzem przetkane.

W którym miejscu są dokładnie odpływy??

postaram się w mojej alfie zrobić zdjęcie dzisiaj. Ale pierwszy jest jak jest miejsce na podnośnik przy przednim kole to tak z 25-30 cm od niego.

Kupiłem 2 miesiące temu 159 i też mnie to spotkało, faktycznie leje się woda po tym ramieniu. Teraz jeszcze muszę uszczelnić tą blachę we wszystkich drzwiach :/

No i w końcu po deszczu zobaczyłem skąd się woda leje. nie jest to wina progów, strużka idzie ewidentnie od słupka przedniego lewego , znów muszę rozbierać nadkole ale tym razem zamówiłem masę uszczelniającą BOLL i zaklejam wszystkie łączenia blach na nadkolu i podszybiu. MOże w końcu to będzie to....

będzie...
w alfie temat mało popularny ale np w hondzie temat znany - robi się szpara na łączeniu blach i sie leje
najgorsze znaleźć gdzie bo sama "naprawa" to już pikus

zdejmij podsufitke ( znaczy kawałek z przodu - nie całą ) i polej od góry szyby przy okazji ;-)

No więc przyszedł BOLL, wysmarowałem praktycznie wszystkie połączenia pod nadlkolem i na podszybiu i co? .... i gówno...... woda nadal cieknie stróżką z okolic słupka... tak się zastanawiam czy da się dodać czegoś do wody żeby w UV się świeciło??

to może spreżone powietrze i drugi siedzi w srodku i sprawdza gdzie przelatuje powietrze ? albo polac i do tego sprezonei patrzec gdzie włazi woda ?

Już nie mam pomysłu, Najpierw będę lał w podszybie , jak będzie sucho to po szybie i wtedy będę wiedział co jest nieszczelne. Szczerze mówiąc to chyba wole żeby to była szyba. 140zł przeklejenie a jak to nie szyba to już kompletnie nie wiem co to może być.

Amortyzatory
Powrót