• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

U mnie kanały drożne, ale po wymianie uszczelki jeszcze gorzej zalane. Zapierdziele to silikonem i będę czekał na efekt... już nie mam innego pomysłu. Dobrze że ciepło idzie to bedzie miało jak schnąć.

A jaką uszczelkę zastosowałeś? Wyczyściłeś dobrze powierzchnię przed przyklejeniem?
Ja przeprowadzałem ten zabieg w sobotę. Odpływy miałem drożne, a mimo to lało się do środka przez "cudowny" pomysł inżyniera projektującego drzwi. Nie zdejmowałem całej tej aluminiowej płyty z drzwi, jedynie ją odchyliłem i w ten sposób dokładnie usunąłem stary silikon, odtłuściłem i przykleiłem uszczelkę z castoramy na drzwi i na płytę. Jak na razie sucho, mam nadzieję, że tak zostanie.
Zastosowana uszczelka:
https://www.castorama.pl/produkty/b...zwiowe/uszczelka-tesa-profil-e-brazowa-2.html

Kupiłem typ E taki sam jakim uszczelniałem 3 lata temu pozostałe drzwi które do dziś dnia są szczelne.

Ja mam wodę w bagażniku, ale nie dostaje się przez lampę tylko leci gdzieś z góry i spływa sobie przy skrzynce bezpieczników. Miał ktoś podobny problem? Auto to sedan.

woda zbiera się w tym miejscu

20171003_161150.jpg

płynie sobie za skrzynką bezpieczników

20171003_161347.jpg

najprawdopodobniej gdzieś stąd

20171003_161232.jpg

Ostatnia edycja:
powódź powódź powódź!! szlag mnie trafia z wodą pod pedałami. drzwi zakleiłem na amen silikonem a po deszczu znowu pełno wody. sprawdze wiazke na podszybiu bo tego jeszcze tylko nie robilem. czy cos jeszcze moge sprawdzic? drzwi odplywy porobione.

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Może klej trzymający szybę puścił? Odpływy z podszybia udrożniłeś?

Ja mam wodę w bagażniku, ale nie dostaje się przez lampę tylko leci gdzieś z góry i spływa sobie przy skrzynce bezpieczników. Miał ktoś podobny problem? Auto to sedan.

Mam co prawda SW, ale u mnie za wodę w bagażniku odpowiadała mała dziurka z niedospawanego łączenia dachu z słupkiem. Znalazłem ją pod uszczelką biegnącą po krawędzi dachu. Uszczelka chyba ze starości straciła nieco elastyczności i odsłoniła niedoróbkę fabryki. Woda wchodziła tamtędy i po słupku spływała do bagażnika. Zakleiłem ją i dodatkowo wkleiłem tę uszczelkę i się nie leje.

Sprawdź, może masz tak samo.

Pozdrawiam

Te przewody przy wewnętznych uszczelkach są do czujników które zatrzymują zamykanie szyby gdybyś tam palce włożył, a nie do podgrzewania uszczelek

witajcie. wczoraj walczyłem z drzwiami lewy przód i prawy tyl. w środę sprawdzę prawy przód. uszczelki użyte typ D. jak się sprawdza zobaczymy bo jeszcze tydzień pogody. odplywy mam drożne i przy okazji konserwuje drzwi od srodka boll'em do profili. zamkniętych. a dodatkowo pryskam prowadnice szyby silikonem.

od tygodnia jeżdżę bez wykładziny podłogowej i dziś w już wiem że woda wlewa mi się po wiązce kabli. Mam sedana więc w nadkolu nie ma przewodu spryskiwania tylnej szyby. Czy zanim zabiorę się za podszybie w weekend ktoś podpowie jak uszczelnić i gdzie wiązkę elektryczną?? odpływy robiłem wiosną więc są na bank drożne.

od tygodnia jeżdżę bez wykładziny podłogowej i dziś w już wiem że woda wlewa mi się po wiązce kabli. Mam sedana więc w nadkolu nie ma przewodu spryskiwania tylnej szyby. Czy zanim zabiorę się za podszybie w weekend ktoś podpowie jak uszczelnić i gdzie wiązkę elektryczną?? odpływy robiłem wiosną więc są na bank drożne.

Ale po jakiej wiązce? Tej, która idzie z komory silnika?

tak, idzie za klamką otwierania maski w dół wzdłuż progu do tyłu

Cześć Wszystkim,

Mam problem dostaje mi się woda do wnętrza od strony kierowcy, dokładniej w słupku na wysokości zawiasu drzwi przednich.
Załączam zdjęcie w którym miejscu oraz dokładne skąd się wydostaje woda.
Czy miał ktoś podobny problem albo wiem gdzie może być nieszczelność??
IMG_0399.jpgIMG_0395.jpg

To zdjęcie skąd się leje to powinno być obrócone w prawo o 90 stopni. Leje się do środka z tego małego kwadracika. A przez kółko widać że stoi tam woda.

qrcze moze i u mnie tak sie leje. kto wie gdzie sa odplywy z progu. moze sa zatkane?

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

To jest nad progiem więc obstawiałabym co innego. A ma ktoś polecić jakiś serwis w Warszawie który by się tym zajął?

[MENTION=76404]Dorota_159[/MENTION] masz Sportwagon ? jeżeli tak to zobacz sobie czy nie masz wyrwanej uszczelki i wężyka który idzie do tyłu na spryskiwacze. Uszczelka i wężyk znajduje się lewe przednie nadkole. Ja miałem to wyrwane i woda też stała mi w słupku w tym samym miejscu.

Ostatnia edycja:
Tak mam sportwagon,
A trzeba zdjąć koło żeby to zobaczyć?
Ale lala Ci się woda do środka tez na postoju jak deszcz padał, czy tylko podczas jazdy?

Ale tak czy siak jutro to sprawdzę, może to jest dobry trop:)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót