Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

jazdza

Nowy
Auto
sTELVIO 2.0T 280km
Jaki olej 2.0T 280KM

Witam, tak z ciekawosci jaki olej lejecie do swoich 2.0T 280KM FIAT 9.55535-GS1 / DS1, prócz dedykowanego przez Alfe jest wiele innych firm która produkuje o tej specyfikacji np.

Olej Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30

Motul 8100 Eco-Clean C2 0W30

Czy ktoś może z was przerzucił się na inny olej ? I odczuwa lepszą prace :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
A odczuwasz lepszą pracę 500 km po wymianie i 8000 km?

We wloszech czesto stosuja Agip ENI olej o zgodnych parametrach.

Mi polecono olej Selenia Digitek Pure Energy 0W30, sam jednak jeszcze go nie stosowałem

Jeszcze nie, samochód odbieram w ten piątek ;)

Selenia Digitek 0W30 z tego co wiem jest zalewana fabrycznie. Jeździłem na niej w Julce MA (wymiana co 10Kkm) i nic złego nie mogę powiedzieć. Olej zlewany był czysty jak na turbo benzynę. Żadnych problemów z MA czy braniem oleju (jak sprzedawałem miała prawie 100kkm przelotu). W sekcji Mito/Giulietta jest cały wątek poświęcony olejom, jest też sporo informacji o Digiteku. Są oleje lepsze, ale Digitek jest dobry.

podobno ta Selenia 0W30 nie jest zla, w starszych Giuliettach zalewalo sie 5W40 i ta wersja od Selenii to bylo straszne g.., dlatego stosowalo sie lepsze zamienniki np. Motula 5W40 czy Millersa EE 5W40 i roznica w kulturze pracy byla odczuwalna. Po 2013 sugerowano juz 0W30. Osobiscie jezdzilem kilka lat na zmiane na motulu i millersie 5W40 przy bardzo wysilonym silniku 1.4MA (ponad 200hp) i nic sie nie dzialo, obecnie samochodem cieszy sie nowy wlasciciel a ja czekam na Giulie, w ktorej na poczatku bede raczej zalewal zalecany fabrycznie olej Selenii ale potem potestuje jakis zamiennik, najchetniej z millersa lub motula. Jesli silnik jest podkrecany i czesto jezdzi sie bardzo dynamicznie podobno warto jest pomyslec nad czyms mniej rzadkim niz 0W30, np. 0W40

A odczuwasz lepszą pracę 500 km po wymianie i 8000 km?

Wymieniłem dziś po raz pierwszy olej w Stelvio po 2000 km przebiegu. Silnik został ponownie zalany Selenią Digitek 0w30, więc w zamierzeniu miał to być zabieg czysto higieniczny, natomiast subiektywnie odczuwam pozytywną zmianę w pracy silnika. Stał się on jakby żwawszy, szybciej wkręca się na wyższe obroty.

Procedura serwisu olejowego, poza wymianą oleju i filtra oleju, przewiduje również reset parametru degradacji oleju silnikowego. Czyżby ten pierwszy reset zmieniał również mapy pracy silnika? Czy ktoś miał podobne odczucia?

Wymieniłem dziś po raz pierwszy olej w Stelvio po 2000 km przebiegu. Silnik został ponownie zalany Selenią Digitek 0w30, więc w zamierzeniu miał to być zabieg czysto higieniczny, natomiast subiektywnie odczuwam pozytywną zmianę w pracy silnika. Stał się on jakby żwawszy, szybciej wkręca się na wyższe obroty.

Procedura serwisu olejowego, poza wymianą oleju i filtra oleju, przewiduje również reset parametru degradacji oleju silnikowego. Czyżby ten pierwszy reset zmieniał również mapy pracy silnika? Czy ktoś miał podobne odczucia?

Ja. Też zrobiłem wymianę po ponad 2000 km przebiegu. Teraz mam ponad 13000km. Silnik jest żwawszy i mniej pali _ spalanie spadło z ponad 11 do poniżej 10

Ja na gwarancji (jeszcze ponad 2 lata) będę stosował tego oficjalnego Digiteka bo z forum Giulietty czytałem że jest całkiem OK (przyzwoita baza), ewentualnie doleję Archoil AR9200v2. Po gwarancji zobaczymy, kolega przeszedł na któregoś Ravenol-a (nie pamiętam symbolu) i to 5W30 bo mu tak jakiś znajomy spec doradził który siedzi w tunningach/olejach itp.

5W30 bo mu tak jakiś znajomy spec doradził który siedzi w tunningach/olejach itp.
Bo to co zalecają w fabryce to bardziej woda, niż olej. Ekologia. Ma się szybciej rozgrzewać, żeby auto na testach mniej paliło.

Bo to co zalecają w fabryce to bardziej woda, niż olej. Ekologia. Ma się szybciej rozgrzewać, żeby auto na testach mniej paliło.

Moduły Multiair nie lubią oleją o dużej lepkości, kiedyś do Giulietty zalecali 5W40, obecnie 0w30. Ja taki lałem (Digiteka 0W30 - to samo zalecają do Giulii 2.0) i z silnikiem nie miałem najmniejszego problemu. To co leją w fabryce wcale nie jest takie złe, jeden z forumowiczów robi analizy i badał ten olej - wg. jego opinii jest dobry, ale są lepsze. Zasadniczo w FCA poszli po rozum do głowy i zmniejszyli interwał wymiany oleju do 15kkm, w przypadku Giulietty było to 30kkm (a na początku produkcji fabryka zalewała je kiepską Selenią 5W40 PE).

Ja na gwarancji (jeszcze ponad 2 lata) będę stosował tego oficjalnego Digiteka bo z forum Giulietty czytałem że jest całkiem OK (przyzwoita baza), ewentualnie doleję Archoil AR9200v2. Po gwarancji zobaczymy

Selenia Digitek Pure Energy to olej o obniżonej popiołowości (specyfikacja ACEA C2, SA%<=0,8%, TBN 8 mg KOH/g). Dodanie do niej AR9200 V2 jest dobrym pomysłem, ale nie wiem czy nie lepszym byłoby zastosowanie nieco tańszego AR9100, który po prawdzie redukuje tarcie mniej skutecznie niż AR9200 V2, ale podnosi liczbę zasadową (TBN) czego AR9200 V2 nie robi. TBN odpowiada za neutralizację kwaśnych produktów spalania paliwa. Kwestia tego jakiej długości interwały olejowe obrałeś.

kolega przeszedł na któregoś Ravenol-a (nie pamiętam symbolu) i to 5W30

Pisałem o tym oleju w którymś z tematów. To Ravenol DXG 5w30 z licencją API SN Plus. Dzięki niej olej zapobiega zjawisku LSPI.
https://www.lubrizoladditives360.com/why-choosing-api-sn-plus-is-critically-important/

Ma popiołowość na poziomie 0,77%, więc w ramach specyfikacji C2, którą rekomenduje w instrukcji Alfa Romeo. Ma świetny performance na zimno. Punkt płynięcia -57'C, CCS 3990 cP w -30'C. Bazuje na PAO. W składzie pakietu dodatków przeciwzużyciowych są m.in. związki molibdenu i wolframu. PAO ma wyższe ciepło właściwe, lepiej je pochłania, lepiej rozprasza.

Harvaster napisał:
kiedyś do Giulietty zalecali 5W40, obecnie 0w30

Tak, to prawda. Poczyniono zmianę rekomendowanej lepkości z 5w40 na 0w30 dla 1.4 MultiAir. Myślę, że kolega So What!, trafnie określił przyczynę:

So What! napisał:
żeby auto na testach mniej paliło

Harvaster napisał:
Zasadniczo w FCA poszli po rozum do głowy i zmniejszyli interwał wymiany oleju do 15kkm

Zgadzam się z Tobą. To była dobra decyzja FCA.

Selenia Digitek Pure Energy to olej o obniżonej popiołowości (specyfikacja ACEA C2, SA%<=0,8%, TBN 8 mg KOH/g). Dodanie do niej AR9200 V2 jest dobrym pomysłem, ale nie wiem czy nie lepszym byłoby zastosowanie nieco tańszego AR9100, który po prawdzie redukuje tarcie mniej skutecznie niż AR9200 V2, ale podnosi liczbę zasadową (TBN) czego AR9200 V2 nie robi. TBN odpowiada za neutralizację kwaśnych produktów spalania paliwa. Kwestia tego jakiej długości interwały olejowe obrałeś.
interwały jak narazie 7.5tyś. AR9100 miałem wlany po przeglądzie bo jeszcze mi zostało z dużej butli z której leję do GIulietty. Ostatnio jednak nie miałem i nie dolałem. za 4k wymiana to już nie będę dolewał, wejdzie przy przeglądzie 30k za jakieś 3-4mce.

Pisałem o tym oleju w którymś z tematów. To Ravenol DXG 5w30 z licencją API SN Plus. Dzięki niej olej zapobiega zjawisku LSPI.
https://www.lubrizoladditives360.com...lly-important/

Ma popiołowość na poziomie 0,77%, więc w ramach specyfikacji C2, którą rekomenduje w instrukcji Alfa Romeo. Ma świetny performance na zimno. Punkt płynięcia -57'C, CCS 3990 cP w -30'C. Bazuje na PAO. W składzie pakietu dodatków przeciwzużyciowych są m.in. związki molibdenu i wolframu. PAO ma wyższe ciepło właściwe, lepiej je pochłania, lepiej rozprasza.

O Digiteku też ktoś pisał że ma jakiś tam procent PAO, choć molibdenu i tego typu dodatków to już nie ma. dzięki za info o tym Ravenolu, oficjalnie na gwarancji go jednak nie mogę stosować bo choćby inna klasa lepkości i inna norma Fiata (i pewnie nieoficjalnie spełniana)?

interwały jak narazie 7.5tyś. AR9100 miałem wlany po przeglądzie bo jeszcze mi zostało z dużej butli z której leję do GIulietty. Ostatnio jednak nie miałem i nie dolałem. za 4k wymiana to już nie będę dolewał, wejdzie przy przeglądzie 30k za jakieś 3-4mce.

Rozumiem. Wymieniasz co 15 tys. km w ASO i dodatkowo w połowie tego interwału we własnym zakresie? Bardzo zdrow

epsonix napisał:
O Digiteku też ktoś pisał że ma jakiś tam procent PAO, choć molibdenu i tego typu dodatków to już nie ma.

Tak, Digitek Pure Energy ma wg. MSDS 30 do 40% PAO: https://extranetpli-eu.pli-petronas.com/dsp/pdf/eng/ssic/1389_ssic_eng.pdf Ravenol DXG 5w30 40 do 70%.

epsonix napisał:
dzięki za info o tym Ravenolu, oficjalnie na gwarancji go jednak nie mogę stosować bo choćby inna klasa lepkości i inna norma Fiata (i pewnie nieoficjalnie spełniana)

Stosuję go niemal od początku. Nikt w ASO, do którego jeździłem tego nie kontrolował. Mechanik wlewał przywieziony przeze mnie oleje. Przy biurku prosiłem doradcę o wpisanie 0w30 9.55535 - GS1 i wpisywał.

Chciałbym się zapytać jak to jest na prawdę z tym korkiem do oleju? trzeba wymieniać przy każdej wymianie oleju czy nie trzeba?

no właśnie, mi już ASO 3x zmieniało olej i nic o korku nie było na FV...

Bo jak wiemy w ASO pracują najwyższej klasy fachowcy którzy wykonują każdą czynność sumiennie wg. dokumentacji producenta i zgodnie z regułami sztuki...
Korek zawsze musi być nowy ze względu i uszczelkę która jest jednorazowa. Do niektórych samochodów dostępne są same uszczelki ale w 2.0 na razie musimy wykładać 4 dychy za cały korek.

- - - Updated - - -

Prawda tylko w prostych silnikach. Kiedy masz rozbudowane sterowanie jak zmienne fazy rozrządu albo taki MA, to też kompromis między smarowaniem a hydrauliką.

Amortyzatory
Powrót