Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Każda instrukcja mówi coś troszeczkę innego...

U mnie na nakrętce na pokrywie silnika jest napisane 0W30, ale sam wlałem Ravenola o troszkę innych parametrach. Problem jest tylko z tym czujnikiem poziomu, u mnie pomiar dokonywany jest mniej więcej raz na tydzień. Po wymianie oleju wskazywał zbyt małą ilość, dolałem... po tygodniu MES wskazał 5,3L - wszystko było ok. W niedzielę nastąpił kolejny pomiar (auto było zaparkowane na sporej górce) i teraz mam cały czas komunikat o zbyt dużym poziomie (w MES 5,77L).
To podobno częsty problem (z przelewaniem w serwisach, choć w moim przypadku mechanik wlał poprawną ilość, równe 5,2, ja zawaliłem i nie bardzo wiem jak teraz pozbyć się nadmiaru).

a) Instrukcja w zależności od rejonu i rocznika raz mówi o spełnianiu: norm FIAT lub norm FCA/Chrysler oraz SN lub SN+. Już nie pamiętam czy w którejś instrukcji nie był dopuszczony również 5W30.
b) Kupuję bańkę 5L i tyle wlewam do silnika. MES pokazuje ok. 4,7L. Wskaźnik na desce circa about 2/3. Od wymiany do wymiany (co 10 tys km) oleju ubywa minimalnie.

Zbliża mi się dzień wymiany oleju więc chciałem zapytać czy coś nowego w asortymencie olejowym, a zamiennego dla Selenii pojawiło się na rynku. Od prawie 10 tys używam Ravenola 5W30 DXG USVO ze względu na jego API SN+. Może Kolega [MENTION=74456]Toma[/MENTION] coś z nowości zna?

U mnie na nakrętce na pokrywie silnika jest napisane 0W30, ale sam wlałem Ravenola o troszkę innych parametrach. Problem jest tylko z tym czujnikiem poziomu, u mnie pomiar dokonywany jest mniej więcej raz na tydzień. Po wymianie oleju wskazywał zbyt małą ilość, dolałem... po tygodniu MES wskazał 5,3L - wszystko było ok. W niedzielę nastąpił kolejny pomiar (auto było zaparkowane na sporej górce) i teraz mam cały czas komunikat o zbyt dużym poziomie (w MES 5,77L).
To podobno częsty problem (z przelewaniem w serwisach, choć w moim przypadku mechanik wlał poprawną ilość, równe 5,2, ja zawaliłem i nie bardzo wiem jak teraz pozbyć się nadmiaru).

u mnie przy wymianie wlali poprawnie 5.2, na wskazniku pokazywalo jedna kreske ponizej max, wrocilem do domu i wlalem rowno 0,5 l wiecej, wskaznik wskoczyl na max i tak juz 3 razy robilem, nie mam komunikatow o zbyt duzej ilosci oleju

u mnie przy wymianie wlali poprawnie 5.2, na wskazniku pokazywalo jedna kreske ponizej max, wrocilem do domu i wlalem rowno 0,5 l wiecej, wskaznik wskoczyl na max i tak juz 3 razy robilem, nie mam komunikatow o zbyt duzej ilosci oleju

No więc zrobiłeś chyba ten sam błąd co ja i komunikat o błędzie powinien się za jakiś czas pojawić. Kolega w innym wątku opisał dokładnie w jakiej sytuacji dokonywany jest pomiar poziomu oleju, naprawdę sporo musi być spełnionych warunków (u mnie dopiero po 3 tygodniach zrobiła się aktualizacja stanu, gdy wybrałem się w trasę). Ja po dolaniu 0,5l też przez jakiś czas miałem idealny poziom na wskaźniku (po wyjeździe z serwisu było jedną kreskę za mało. Skończyło się to kolejną wizytą w serwisie i spuszczeniem 0,5l do buteleczki :)

Nie moge zrozumiec jak mozna taka podstawowa rzecz jak pomiar oleju spieprzyc nie montujac bagnetu.Lecisz w trasie daleko od miejsca zamieszkania ,walnie czujnik
i wtedy dolewka z nerwowki ze silnik jest bez oleju i pozamiatane.Auto wysilone z turbo, wiadomo ze jak bedzie starsze to i turbo moze troche wciagac ,niby dolewasz ale jak masz sprawdzic w trasie ile masz oleju ,jak trzeba czekac 3 tyg na jakas adaptacje.W Q i dieslu jakos sie dalo zamontowac fizycznie bagnet.

Zgadzam się, dokładnie tak miałem kiedyś w trasie, zepsuł się czujnik i pokazało na autostradzie zbyt wysoki poziom, ale za to ASO stanęło na wysokości zadania i tego samego dnia sprawdzili ilość oleju (zlewając cały) i wymienili czujnik na gwarancji.

witam, Panowie, do nas ( 2.0T) wystarczy bańka 5L na wymiane ? czy wchodzi ciut wiecej ?

Ja w czasie wymiany nalewam właśnie 5 litrów. I na początku pokazuje max. Po dłuższej trasie stabilizuje się stan i wtedy dolewam do pełna.
Druga opcja masz w MES poziom oleju. Nalewasz i obserwujesz poziom w mm. Zakres to 68-79 mm

5.2 wchodzi wg. instukcji, tez ostatnio kupilem 6L, wlali w ASO cale 5L i troche z 1L, zostalo na dolewke, ktorej mam nadzieje nie bede musial robic :P

Zbliża mi się dzień wymiany oleju więc chciałem zapytać czy coś nowego w asortymencie olejowym, a zamiennego dla Selenii pojawiło się na rynku. Od prawie 10 tys używam Ravenola 5W30 DXG USVO ze względu na jego API SN+. Może Kolega [MENTION=74456]Toma[/MENTION] coś z nowości zna?

DXG stale trzyma fason. Nadal bazuje na PAO, ma niezmiennie dobre parametry. Spełnianie SN Plus jest moim zdaniem bardzo istotne w przypadku 2.0 GME. Zawiera też dozę związków molibdenu, które odgrywają ważną rolę w ochronie łańcucha rozrządu. Przesyłam dobry materiał na ten temat.

Pokaż załącznik STLE2016 Engine and Drivetrain III Session 3C C. Esche The Role Additive Chemistry Plays.pdf

Przymierzam się do wymiany właśnie na Ravenola, ale tego dedykowanego do MA, czyli RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO (spełnia Fiat 9.55535-DS1/GS1). Czy ktoś z Was jeździ na nim lub ma jakieś doświadczenia?

Bardzo dobry olej. W składzie baza PAO, związki boru, molibdenu i wolframu. Tyle, że DXG molibdenu zawiera praktycznie 2 razy więcej a i wapnia ma mniej z racji spełniania API SN Plus.

FES 0w30 zostawiłbym 2.2 JTD.

Czy ktos znalazł juz 0W30 olej API SP ?

SP to jest ostatni krzyk techniki i krok do przodu od SN plus. Chociaż czytałem ze SN plus bylo tymczasowe z założenia i po dokonczeniu testów i badan potwierdzających sile SP, SN plus zniknie. Moze wiec nie ma właściwie różnicy miedzy SN plus a SP? Ja juz używam w Subaru 2.0 i 2.5 olej 0W20 API SP zrobiony przez Liqui Molly.

Bardzo dobry olej. W składzie baza PAO, związki boru, molibdenu i wolframu. Tyle, że DXG molibdenu zawiera praktycznie 2 razy więcej a i wapnia ma mniej z racji spełniania API SN Plus.

FES 0w30 zostawiłbym 2.2 JTD.

Problem w tym, że DGX nie spełnia normy producenta dla tego silnika. Mam jeszcze gwarancję, więc muszę lać olej wg. instrukcji. Szkoda, bo też wolałbym coś co niweluje LSPI

Amortyzatory
Powrót