michal35
Nowy
W instrukcji jest napisane jakiego typu olej zaleca producent. Wszystkie powyższe oleje spełniają jego zalecenia, więc...
Ravenol to 5w30
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
W instrukcji jest napisane jakiego typu olej zaleca producent. Wszystkie powyższe oleje spełniają jego zalecenia, więc...
Każda instrukcja mówi coś troszeczkę innego...Ravenol to 5w30
Każda instrukcja mówi coś troszeczkę innego...
U mnie na nakrętce na pokrywie silnika jest napisane 0W30, ale sam wlałem Ravenola o troszkę innych parametrach. Problem jest tylko z tym czujnikiem poziomu, u mnie pomiar dokonywany jest mniej więcej raz na tydzień. Po wymianie oleju wskazywał zbyt małą ilość, dolałem... po tygodniu MES wskazał 5,3L - wszystko było ok. W niedzielę nastąpił kolejny pomiar (auto było zaparkowane na sporej górce) i teraz mam cały czas komunikat o zbyt dużym poziomie (w MES 5,77L).
To podobno częsty problem (z przelewaniem w serwisach, choć w moim przypadku mechanik wlał poprawną ilość, równe 5,2, ja zawaliłem i nie bardzo wiem jak teraz pozbyć się nadmiaru).
u mnie przy wymianie wlali poprawnie 5.2, na wskazniku pokazywalo jedna kreske ponizej max, wrocilem do domu i wlalem rowno 0,5 l wiecej, wskaznik wskoczyl na max i tak juz 3 razy robilem, nie mam komunikatow o zbyt duzej ilosci oleju
Bańka 5L da Ci ok. 2/3 na wskaźniku.witam, Panowie, do nas ( 2.0T) wystarczy bańka 5L na wymiane ? czy wchodzi ciut wiecej ?
Zbliża mi się dzień wymiany oleju więc chciałem zapytać czy coś nowego w asortymencie olejowym, a zamiennego dla Selenii pojawiło się na rynku. Od prawie 10 tys używam Ravenola 5W30 DXG USVO ze względu na jego API SN+. Może Kolega [MENTION=74456]Toma[/MENTION] coś z nowości zna?
Bardzo dobry olej. W składzie baza PAO, związki boru, molibdenu i wolframu. Tyle, że DXG molibdenu zawiera praktycznie 2 razy więcej a i wapnia ma mniej z racji spełniania API SN Plus.
FES 0w30 zostawiłbym 2.2 JTD.