• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

Zainstalowałem dzisiaj wersję 26.0. Na plus- mocno zaktualizowali drugi w mojej okolicy i punkty poi. Nawigacja ostrzega o sygnalizacji świetlnej z kamerami, czego wcześniej nie było. Rozczarowało mnie wybieranie głosowe bo u mnie... Znikło kompletnie. ??????
W sumie mapę chciałem instalować wczoraj wieczorem ale by nie jeździć bez celu wymyśliłem chytry plan- ładowarka pod akumulator, załączona stacyjka bez zapłonu i kluczyk w środku. W takim stanie zostawiłem samochód na godzinę w garażu licząc że jak wrócę to się mapy wgrają.
No więc nie- po jakimś czasie auto wyłącza zapłon i nic z tego. Wczoraj osiągnąłem tylko tyle że... Skasowały mi się stare mapy a nie nie załadowały. ??????

Wybieranie głosowe powinno wrócić po zgaszeniu i odpaleniu samochodu, u mnie w 26 działa.

A możesz napisać gdzie w Gliwicach ostrzega o sygnalizacji świetlnej z kamerami? Nie zauważyłem czegoś takiego, specjalnie się wybiorę żeby nacieszyć oko nowością ;)

To parę słów ode mnie. Mi w BB bipnęło na Sarnim Stoku wczoraj jako ostrzeżenie przed kamerami czerwonego światła, tak samo jak o fotoradarze - tyle, faktycznie ta 23.0 którą miałem wcześniej chyba nie bipkała.
wybieranie głosowe nie wiem czy działa bo nawiguje z Waze przez Carplaya i korzystam tam z wyszukiwania głosowego.
wgrywanie map robi się tylko i wyłącznie na włączonym silniku - inaczej wyłączy radio po 20 minutach i przerwie. Może by się dało jakoś oszukać podłączając jakiś diagnoskop i loga robić w BCMie czy ETMie czy coś takiego? Ja korzystam z okazji jakiejś jazdy, ewentualnie na 15 minut czy coś zostawiałem włączony samochód pod domem żeby sobie dokończył wgrywanie. powinno to być inaczej rozwiązane bo jest bez sensu trochę - z lektury forów widziałem że wiele osób za granicą po prostu odpala silnik na 1h+ i wgrywa mapy pod domem.

A jakby tylko co np 10 minut łączyć się i rozłączać z np BCM? Może spróbuje z ciekawości...

Wybieranie głosowe powinno wrócić po zgaszeniu i odpaleniu samochodu, u mnie w 26 działa.

A możesz napisać gdzie w Gliwicach ostrzega o sygnalizacji świetlnej z kamerami? Nie zauważyłem czegoś takiego, specjalnie się wybiorę żeby nacieszyć oko nowością ;)

Pyskowice, skrzyżowanie 94 z 40

To parę słów ode mnie. Mi w BB bipnęło na Sarnim Stoku wczoraj jako ostrzeżenie przed kamerami czerwonego światła, tak samo jak o fotoradarze - tyle, faktycznie ta 23.0 którą miałem wcześniej chyba nie bipkała.
wybieranie głosowe nie wiem czy działa bo nawiguje z Waze przez Carplaya i korzystam tam z wyszukiwania głosowego.
wgrywanie map robi się tylko i wyłącznie na włączonym silniku - inaczej wyłączy radio po 20 minutach i przerwie. Może by się dało jakoś oszukać podłączając jakiś diagnoskop i loga robić w BCMie czy ETMie czy coś takiego? Ja korzystam z okazji jakiejś jazdy, ewentualnie na 15 minut czy coś zostawiałem włączony samochód pod domem żeby sobie dokończył wgrywanie. powinno to być inaczej rozwiązane bo jest bez sensu trochę - z lektury forów widziałem że wiele osób za granicą po prostu odpala silnik na 1h+ i wgrywa mapy pod domem.

13,6 V i mozna aktualizowac w garazu

Że jak napięcie podbite do 13.6V to samochód się nie wyłącza po kilkunastu minutach?

Próbowałem, tyle że bez zapuszczonej aktualizacji, żeby zobaczyć czy się radio nie wyłączy a nie przerwać aktualizacji gdyby jednak zdechło. Wyłączylo się.
Poza tym trzeba niezlego zasilacza do takiej akcji, nawet jak aku nieźle naładowany to samochód bierze przy 13.6V około 16A.

Od kilku tygodni zauważyłem to samo. Sprawdzone na kilku przeglądarkach, na każdej po zalogowaniu widać tylko kręcące się kółko i nie wyświetlają się aktualizacje map.

koła skręcone
szyby otwarte
kluczyk w podłokietniku

koła skręcone
szyby otwarte
kluczyk w podłokietniku

Oprócz kół tak było i się wyłączył - jeżeli o tym mówisz. Ważne w którą stronę jeszcze może? :-)
Może to właśnie dlatego, że sama aktualizacja jako taka nie była puszczona, chciałem bez tego przetestowac.

Hej,

Jadę za kilka dni w trasę i chciałem (awaryjnie, jako backup dla google'a) zaktualizować mapę w Stelvio.
Natknąłem się na ten sam problem co Wy, tzn strona Moparowa z mapami nie działa.
Widziałem, że kolega donvito zapodał bezpośredni link do TomToma, natomiast czy Stelvio przy instalacji mapy i tak nie wymaga pliku licencyjnego (który można pobrać...z niedziałającego Moparu...) ?

Ostatnia rzecz na jaką chcę się napatoczyć, to Stelvio wywalające stare mapy ale niepotrafiące ich zaktualizować na nowe przez brak licencji.

Odpowiadając na potencjalne pytanie, nie jestem w stanie znaleźć tego pliku bo najwyraźniej powywalałem wszystkie wcześniejsze wersje map + licencję.

\EDIT
Znalazłem jednak jakiś plik .dct z listopada zeszłego roku.
Nada to się czy przy okazji każdej aktualizacji generowany jest nowy plik licencyjny?

Ostatnia edycja:
Otwórz go notepadem i powiedz co w nim jest. Jeżeli cztery spacje to powinien nadać się i teraz. Gwarancji nie ma bo jeszcze nikt tej ostatniej mapy chyba nie załadował i nie wiadomo czy jej aby nie zakodowali jak ktorejs wcześniej. Jak nie pojdzie to pojdzie ta z 06 w linku zamiast 09.

Jak dobrze widzę, to 5 spacji :)
Podmieniłem 09 na 06 i też ściągam.
Pytanie jedynie czy te 5 spacji będzie banglać.

Amortyzatory
Powrót