• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

Jeśli kogoś interesuje to jest nowa wersja z 7 grudnia.

Map available
Expiry date: 2024-06-29
Geographic area: Europe
Latest version: 20.0.0
Release date: 2023-12-07
Size: 12.5GB

Ściągnąłem, wrzuciłem na pendriva ale Moje Stelvio nie reaguje na próbę instalacji. Po kliknięciu "aktualizuj" od razu wraca do poprzedniego menu. Czy to może być wina nośnika (nowy 64GB) ? Samo USB w samochodzie działa bo łączę telefon z Android Auto.

Mapy wersja 1126 dla "starych" małych navi dostępne na Moparze...

Czy ktoś przedłużał w ostatnich kilku dniach abonament aktualizacji map? W szczególności chodzi o "małą starą" navi.
Otóż pewne ASO z którym się skontaktowałem z zamiarem przedłużenia abonamentu na aktualizację map o kolejne dwa lata, pomimo szczerych - wydaje się - chęci załatwienia sprawy, poległo twierdząc, że Stellantis wyłączył na bliżej nieokreślony czas możliwość przedłużania tegoż abonamentu.
No i tak się zastanawiam - czy rzeczywiście jest problem, czy uderzać do innych ASO?

Navigacja Giulietta 2014

Cześc. Kupiłem niedawno giuliette z 2014 roku z większym radiem z navigacją ( po pierwszym lifcie) Niby jest navigacja cos tam gada nawet po polsku ale jak chce ustwic trasę to znajduje miejscowośc ale chce prowadzić gdzieś ze słowacji a nie z punktu w którym się znajduje. Orientuje się ktoś o co jej chodzi? Zanzaczę , że zadnej karty SD z mapą nie mam..może to jest problem?? Bo nie wiem czy ma wgraną czy z karty czyta?

A forum czego?? pisze na temat navigacji a uzytkuje giuliette. Jak wile osób tutaj :)

W skrócie bo czytam i się pogubiłem po 2 dniach ten wątek :)
Niech mi ktoś powie do STELVIO z 2018 r. w radiu z softem mv-002.010.043 jaka najnowsza mapa wersja wejdzie ?zapłaciłbym za aktualną najnowszą mape

Problemy z informacjami o korkach, z wysyłaniem adresów docelowych.. Czy to nie jakiś problem z ConnectBox-em, lub jakimiś złączami?
Już się przyzwyczaiłem, że raz na kwartał nawigacja nie zaczyta informacji o korkach... Ale przy okazji wakacyjnych podróży z rodziną po kraju stało się to bardziej denerwujące. 2x po postoju w fast-foodzie przy autostradzie informacje o korkach się nie załadowały - dzięki czemu wpadłem w mega korek pod Krakowem... A dzień wcześniej nie dotarły do samochodu wysyłane z telefonu adresy docelowe, to znaczy dotarł tylko jeden z kilku.. W kolejnym dniu obie funkcje zupełnie nie działały... Za to aplikacja w telefonie MyAlfaConnect pokazywała poprawnie lokalizację samochodu i nawet otwierała zdalnie zamki - a więc łączność była. Działo się to 12-14.08. potem pojechałem dalej i wszystko zaczęło działać poprawnie.. Za to gdy wracałem do domu z ostatnią sobotę to znów po jednym z postojów nie załadowały się korki.. Aby się załadowały muszę się zatrzymać, wyłączyć zapłon na min. minutę i ponownie odpalić... Podobna sytuacja zdarzyła mi się w maju...
Czy macie podobne obserwacje? Czy może pada mi jakiś moduł lub złącze (było upalnie)? A może to kwestia softu (mam: MV-132.000.003)? A może usługa po stronie Tomtoma jest niestabilna?

Czy ktoś Was ma na tyle doświadczenia, żeby coś zasugerować w temacie moich problemów z informacjami o korkach?
Jeśli aplikacja w telefonie ma łączność z samochodem, bo pokazuje poprawnie lokalizację i pozwala zamykać zdalnie centralny zamek, ale informacje o korkach oraz wysłane z telefonu punkty docelowe nie docierają do nawigacji, to sugeruje to jakiś problem po stronie "nadawcy usług", może z obsługa subskrypcji... Bo jeśli byłby to problem z ConnectBox, czy kablami, to żadna z tych funkcji by nie działała? Czy znane są np. jakieś problemy z kablami itp? Najgorsze, że zdarza się to losowo, raz na parę tygodni..

Pachnie mi to jak okresowe problemy z dostępem po stronie serwera korków. Nie wiem z czego tomtom korzysta, jakiś ich własny, naviexpert czy co tam jeszcze dziś jest w użyciu. Sądzę że nic z tym nie zrobimy dopóki nie można samemu ręcznie wskazać adresu takiego serwera jak kiedyś w starym dobrym iGo/Amigo. Oczywiście taka opcja na 100% nigdy się nie pojawi.

Pachnie mi to jak okresowe problemy z dostępem po stronie serwera korków. Nie wiem z czego tomtom korzysta, jakiś ich własny, naviexpert czy co tam jeszcze dziś jest w użyciu. Sądzę że nic z tym nie zrobimy dopóki nie można samemu ręcznie wskazać adresu takiego serwera jak kiedyś w starym dobrym iGo/Amigo. Oczywiście taka opcja na 100% nigdy się nie pojawi.

Też mi się tak wydaje, że to pachnie problemem po stronie serwera u dostawcy usługi.. Ale czy wszyscy doświadczacie takich braków informacji o ruchu drogowym (live traffic)? Czy może to mój samochód ma z tym większy problem?

I skończyło się na wersji 21.00.
Zero update w tym roku a miały być min 3 w roku.

Ale czy wszyscy doświadczacie takich braków informacji o ruchu drogowym (live traffic)? Czy może to mój samochód ma z tym większy problem?
Aż tak bardzo tego nie obserwuję ale zwrócę uwagę to dam Ci znać za parę dni jak u mnie.

Amortyzatory
Powrót