[Giulia] Wbudowana nawigacja

ten komunikat o uruchomionym silniku to nadgorliwość czy konieczność? Będę się w tygodniu zabierał pierwszy raz za aktualizację i może nie będzie konieczności żeby silnik przez półtorej h pracował? Ewentualnie czy może być to przeprowadzone podczas jazdy w trasie?

Zależy jaki to rocznik. Skoro pierwszy raz to rozumiem że "młoda Giulia" więc czasy aktualizacji są też krótsze i można je robić w trasie. Stara nawigacja - na ekranie 213 minut a w rzeczywistości 92 minuty (trasa).

U mnie za każdym razem trwa to 40 minut. Rocznik 2018

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Moja jest produkcja 2016 r. więc się nie dziwię. W normalnej działalności spisuje się OK.

ten komunikat o uruchomionym silniku to nadgorliwość czy konieczność? Będę się w tygodniu zabierał pierwszy raz za aktualizację i może nie będzie konieczności żeby silnik przez półtorej h pracował? Ewentualnie czy może być to przeprowadzone podczas jazdy w trasie?
Zaczynasz na postoju, a jak zacznie się aktualizować to możesz już jechać. Zatem proponuję wykonać to będąc w jakiejś trasie.

Zatem proponuję wykonać to będąc w jakiejś trasie.
..ale takiej którą pytający zna, bo przy aktualizacji nie ma navi hahaha. ten kto to wymyślił w FCA to naprawdę jakiś opóźniony chyba jest

..ale takiej którą pytający zna, bo przy aktualizacji nie ma navi hahaha. ten kto to wymyślił w FCA to naprawdę jakiś opóźniony chyba jest
No faktycznie, taka aktualizacja nawigacji na trasie to masakra :) Kto dziś potrafi jeszcze jeździć patrząc na drogowskazy przy drodze? :P

Dzięki za porady ;) Myślę, że trafie bez nawigacji do celu :D

No faktycznie, taka aktualizacja nawigacji na trasie to masakra Kto dziś potrafi jeszcze jeździć patrząc na drogowskazy przy drodze?
spróbuj bo chyba zapomniałeś jak to w praktyce wygląda - podjedź tak w totalnie nowy region i zdaj relację ile razy zawracałeś, ile się naszukałeś adresu. taka jazda to przygotowanie się wczesmoek z atlasem/mapą kraju. zaplanować trzeba trasę, spisać sobie np na kartkę podstawowe nr dróg/miejscowości na które masz jechać - potem jedziesz i z drogowskazami może być różnie, terenu nie znasz, nie wiesz jeśli nie ma Twojej zaplanowanej kolejnej miejscowości pośredniej a tylko numer drogi czy masz np jechać w lewo czy w prawo. wiadomo, w końcu dojedziesz w okolice - duże miasto - plan miasta (trzeba najpier było go kupić) i jedziemy ulice, korki, pomyłki, dopytywania się ludzi (którzy źle Cię poprowadzą bo im się coś wydaje/pomyli/jest jednokierunkowa i nie wjedziesz itp). Jeździłem w "dawnych czasach", nie tęsknię - googla maps włączam nawet na znanych odcinkach - zawsze to podpowie jakiś patrol, wypadek, korek, uwzględni też np brak przejezdności o którym mogę nie wiedzieć (remont itp).

Taka anegdotka a propos jazdy bez nawigacji:
Mój teść jest (przynajmniej był do niedawna;) z tych co nie potrzebuje nawigacji, a koniec języka za przewodnika. Jechali w Bieszczady, no i już pod koniec trasy, blisko celu w jakiejś wiosce, zwalnia, uchyla okno i pyta babkę (po 60-tce), gdzie jest taki a taki pensjonat. A ona: A to nawigacji się nie ma?! - i sobie poszła...
Od tego czasu zaczął używać nawigacji :)

Fakt jest taki, że z navi (szczególnie taką z korkami, wypadkami, itp) można jeździć w obcym mieście jak jakiś miejscowy - co się chwali.

Przecież można rozpocząć aktualizację w trasie i przez te godzinę czy dwie korzystać z nawigacji bezpośrednio z telefonu...

Proszę proszę niektórzy krzyczeli ze słabo alfa o nich dba. Mapa sie pobrała ale plik z licencja kicha...........

Ostatnia edycja:
Nowa mapa 1056 dla 8,8".

Wczoraj sprawdzałem i jeszcze nie była widoczna. Oni tak śmiesznie piszą, że opublikowana 24 września, ale faktycznie udostępniają ją kilka dni po tym terminie.
I widzę, że wrócili do starego harmonogramu tj. koniec września, grudnia, marca i czerwca. Bo ta w lipcu była chyba okazji zakończenia darmowych aktualizacji.

Nie macie problemu z plikiem licencji dla 1056?
Link jako przycisk jest, ale nie ściaga mi pliku. Wywala się.

Sam plik mapy ściągnął się bez problemu. Co ciekawe ma 10,7 a ten z końca lipca ma ponad 11 GB

Nie macie problemu z plikiem licencji dla 1056?
Link jako przycisk jest, ale nie ściaga mi pliku. Wywala się./QUOTE]

Problem jest trzeba przedłużyć licencję na kolejne trzy lata, koszt około 500 zł.

Jeśli jest to kwestia przedłużenia licencji to pojawia się komunikat "Mopar® Map Care Expired on *.*.2020

Your Mopar® Map Care subscription has expired. If you want to renew it, visit your local dealer, or find an authorised dealer near you using the following button."

Ja mówię o takim problemie, gdzie dla auta data wygasnięcia aktualizacji jest przyszła i wyświetla się mapa i licencja do zgrania. Ale link do pliku z licencją nie działa prawidłowo.

Mam takie pytanie, do czego używacie nawigacji oryginalnej ? Jakie macie oczekiwania od navi ? Pytam z przekąsem, celowo :)

a co za problem znalezc w necie swiezy VIN .. sprzedawcy podaja go w ogloszeniach :) i mapka bedzie do sciagniecia

Amortyzatory
Powrót