[Giulia] Wbudowana nawigacja

Na moim mopar brak aktualizacji, Stelvio kupione 26.12.2018.
Czy któryś z szanownych kolegów mógłby udostępnić link do pobrania najmowszych map(np. Na Webtranfer). Z góry dzięki

Wysłane przez Btechfan

Na wstępie zaznaczam, że szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale bezskutecznie.
Jeśli nazwa ulicy jest imieniem i nazwiskiem osoby to szukając jej w nawigacji muszę zaczynać od imienia, np. szukając ul. Sienkiewicza wyszukiwanie muszę zacząć od Henryk. Zaczynająć od nazwiska ulica nie zostanie odnaleziona. Czy to normalne w naszych nawigacjach?

Tak jest to normalne, ale w poprzednim samochodzie Skoda Superb III też tak było, w samochodzie żony A5 2019 też tak jest

Jeszcze imię znanego patrona to rozumiem ale niestety, w wielu miastach są ulice osób znanych lokalnie, gdzie używa się np. tytułu naukowego lub stopnia wojskowego, niestety nieznanego powszechnie. I szukaj tu ulicy. Spróbujcie znaleźć w Szczecinie ulicę Marlicza to będziecie wiedzieli o co mi chodzi.

Na wstępie zaznaczam, że szukałem odpowiedzi na moje pytanie, ale bezskutecznie.
Jeśli nazwa ulicy jest imieniem i nazwiskiem osoby to szukając jej w nawigacji muszę zaczynać od imienia, np. szukając ul. Sienkiewicza wyszukiwanie muszę zacząć od Henryk. Zaczynająć od nazwiska ulica nie zostanie odnaleziona. Czy to normalne w naszych nawigacjach?

U mnie działa po nazwisku:
IMG_20200622_191438.jpg

Mi głosowym jeszcze się nie udało wybrać właściwego adresu, zawsze się pałuję z pokrętłem. Do rozmów jednak daje radę.

Mi głosowym jeszcze się nie udało wybrać właściwego adresu, zawsze się pałuję z pokrętłem. Do rozmów jednak daje radę
Ja praktycznie właśnie korzystam z głosowego i nawet przy dziwniejszych adresach praktycznie za pierwszym razem jest ok

Po upgrade firmware infotainmentu na 002.010.041 wyszukiwanie głosowe działa mi o niebo lepiej niż wcześniej (wcześniej głównie używaliśmy go z żoną do żartów w trasie - "powtórz proszę" itp, niczego praktycznie nie rozumiało).

Z tym Szczecinem i ulicą Marlicza to po wybraniu pierwszych trzech liter MAR w liście rozwijanej jest ulica Profesora Krzysztofa Marlicza tak więc nie jest tak źle.

Może po ostatniej aktualizacji - ostatnio byłem tam w marcu przed aktualizacją dla 6,5 cala i potem nie sprawdzałem, a poza tym mam to teraz wbite w ulubione. Poza tym trzeba było wiedzieć, że zmieniła się nazwa ulicy (z Benesza - też nie wchodziło samodzielnie tylko z Andrzeja). Tak nawiasem mówiąc, to ciekawe ile każą sobie czekać na kolejną aktualizację dla małej navi. Już powinna być.

Mi głosowym jeszcze się nie udało wybrać właściwego adresu, zawsze się pałuję z pokrętłem. Do rozmów jednak daje radę.

Ja do nawigowania praktycznie od początku używam wyłącznie głosowego wybierania. Na 90% przypadków odnajduje bez problemu

- - - Updated - - -

Są już dostępne mapy do Giuli (8,8") 1051 z 03.06.2020 roku. I już po instalacji. Szacunkowy czas aktualizacji 210 min. faktyczny to 92 minuty (radio pierwszej generacji - 2016)

Wczoraj wgrałem te mapy. Na najnowszym infotainmencie (radio pierwsza generacja) wszystko bez problemu ale faktycznie czas wgrywania już się mocno wydłużył w stosunku do pierwszych map.
Ciekawostka - wczoraj moje dzieci stwierdziły, że nowy infotainment prócz większego widoku kamery cofania ma też odrobinę wiekszą ikonkę okładki płyty muzyki odtwarzanej z usb. Ja tego nie zauważyłem, wydaje mi się że jest tak samo ale dzieci są bardzo sposyrzegawcze i może coś w tym jest.

...Tak nawiasem mówiąc, to ciekawe ile każą sobie czekać na kolejną aktualizację dla małej navi. Już powinna być.

buhahaha :haha: jakieś 100 lat pewnie... Mim zdaniem i tak to był cud, że po roku jednak wyskrobali tę ostatnią aktualizację - musieliśmy im mocno zajść za skórę ze zgłoszeniami (miałem regularne status updejty z ASO, więc ASO też chyba stało po naszej stronie)...

Dziś ściągnąłem ze strony maps.mopar.eu mapę dla dużego wyświetlacza wersja 1051 z 3 czerwca br 11,1GB. Przy plikach widniała też informacja: Expiry date 24.09.2020r. Będę miał od 1go sierpnia 3letnie auto - czy to oznacza, że jak wgram tę ostatnią zapewne darmową aktualizację, to nawigacja przestanie działać - czy jednak będzie działać zawsze, ale na tej ostatniej wersji? Poprzednie aktualizacje nie miały tej daty wygaśnięcia mapy. Zastanawiam się, czy warto ryzykować jej wgranie. Może ktoś z Kolegów coś wie w tej kwestii?

Będą działać. Chodzi o to, że po 24 września nie będziesz miał aktualizacji na tym VINe.

No bez przesady, nie myślę żeby blokowali dostęp do nawigacji, jedynie w konfiguratorze była informacja o tym, że przez 3 lata aktualizacje są darmowe.

Data Expiry dotyczy bezpłatnej aktualizacji map. Czyli po tej dacie aktualizacja będzie płatna, na jakich zasadach nikt jeszcze nie wie. Samochodu to nie zatrzyma ani nie wyłączy nawigacji.

Dziekuję, taką miałem nadzieję ;)

Amortyzatory
Powrót