Wahacze dolne Stenberg

Witam przyłącze się do tematu od wtorku latam na wahaczach firmy Stenberg. Osobiście byłem w sklepie gdzie sprzedają te wahacze Ponieważ mam nie daleko. Z założeniem wahaczy nie było żadnych problemów ze zbieżnością również wszystko ok . W czasie jazdy jest całkowita cisza ( jak na razie). A jak będzie dalej się okaże w najbliższym czasie zdam relacje.

czekamy czekamy. jesli da sie na tym zrobic 30 - 40tys to mysle ze gra warta swieczki ale na te dane bedziemy musieli jeszcze dluuugo poczekac.

Mało wiesz o polskiej rzeczywistości.
Jak skończysz studia i trochę pożyjesz w tych realiach to zobaczysz.
Reklamowałem już wiele rzeczy, i uwierz mi, ale to nie takie proste. Wszystko zależy od dobrej woli sprzedawcy.
Aktualnie bujam się już od kwietnia z reklamacją koła dwu masowego i sprzęgła VALEO, które to po 3 kkm rozwaliło jeszcze skrzynię i dalej czekam. Te graty nie kosztowały 300 pln i nie mam zamiaru odpuścić. Kupiłem je w jednej z największych polskich hurtowni, a nie od ludzika z Allegro.

Co do wahaczy, to jeśli będą bez problemu pasowały, to te 2 lata na 100% przelatasz. Silnik masz lekki więc spoko.
Ja mam w warsztacie kilka wahaczy FAST, które nie dały się zamontować, po prostu mega jakość.

Pozdrawiam.

Czesc,
Z zalozeniem stenbergow nie bylo zadnych, nawet najmniejszych problemow. Ogolna jakosc wykonania chwalil mechanik. Zobaczymy co i jak z nimi bedzie. Co do polskiej rzeczywistosci - ja nigdzie nie powiedzialem, ze jest idealnie. recz przeciwnie, ze jest lipa ale m.in. dlatego, ze ludzie boja sie walczyc. Ja osobiscie nigdy nie odpuszczam i juz 1 np mialem tak ze kolesia ktory chcial wziac w lape nagralem i anonimowo wyslalem nagranie do prokuratury. Mimo wszystko wierze w to , ze kiedys Polska bvedzie w maire normalnym krajem. pocieszajace dla mnie jest to ze i tak w porownaniu do lat 90 jest inna, lepsza bajka. No ale koniec juz tego off topic, musialem sie wyzalic ;). A wracajac do stenbergow - jak na razie polecam.

A ma ktos zamontowane tez górne tej firmy?

Kornel- jak teraz sprawuje się zawiecha i ile już na niej przejechałeś?

masz gg do niego na profilu:P moze juz tu nie zaglada:P

czyżby wstydził się zakupu? ;)

Poczekam na odpowiedź na forum, może innych tez to interesuje ;)

no tez jestem Ciekaw jak się wahacze firmy stenberg sprawują

panowie, do poprzedniej belli (2,4 jtd) zamontowałem na górę oryginały alfa romeo (trw) na dół za łożyłem wahacze firmy ADLER, dziś kolega jeździ tą alfą, i w sumie mojego i jego przebiegu, mają przejechane 4 lata i ponad 50tyś... mają luzy ale nic strasznego:)

do obecnej belli, kupiłem na górę fasty, i wytrzymały 2 miesiące i coś około 4tyś km, oddałem je i kupiłem znów oryginały alfa romeo (trw) zapłaciłem za nie 430zł z przesyłką i mam nadzieję że też wytrzymają tyle, ale słyszę że dolne mi się odzywają, więc trzeba czegoś poszukać:)
znalazłem jedną aukcje tylko http://moto.allegro.pl/wahacz-wahacze-sworzen-zestaw-alfa-romeo-147-156-i1447037207.html ale polecam tą firmę:)

Może jakiś użytkownik Stenberga się wypowiedzieć jak wygląda sprawa po przejechaniu kilku tyś?

Czy ma ktoś założony komplet góra/dół?

Ja kupiłem na początku miesiąca - górne.
Oryginały po wymianie gum wytrzymały ~30kkm.
Poszły mi już sworznie.

Zakładam w przyszłym tygodniu.
Powodem zakupu było to, że są straszne drogi - dlatego nie opłaca się kupować za 2x więcej bo i tak wymienię lada dzień na inne bo robię sporo km.

Jakość wykonania dobra, guma też obiecująca,ale na dolne wahacze może jeszcze bym się nie odważył. Wole oryginał.

Łysy0800;499968 napisał:
Czy ma ktoś założony komplet góra/dół?

Ja mam komplecik z przodu góra i dól, nie narzekam, bardzo fajne, jednak minimalnie kwiczą jak jest zimno, ale przy dużych dziurach. Oryginały też lubiały z zimne dni coś poskrzypieć, czyli pewno standard w AR. Narazie zrobiłem na nich 5000km po dziurawych drogach i jest ok, zobaczymy co będzie dalej.

Witam Panowie,

Nie odzywalem sie, bo nawet nie wiedzialem ze temat na forum do tej pory tak sie trzyma. A zatem zrobilem kolo 2, moze 3 tys km na razie w tym tez po drogach ktorych nawierzchnia przypomina Drezno po bombardowaniu. Na razie cisza, jestem zadowolony. Oby tylko tak dalej. Mam komplet dolnych wahaczy. Gorne na razie jeszcze TRW. Zobaczymy ajk to bedzie sie dalej trzymalo, ale jak bedzie tak jak jest to na gore latem rowniez pojawia sie stenbergi.

---------- Post dodany o godzinie 17:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:19 ----------

Jakość wykonania dobra, guma też obiecująca,ale na dolne wahacze może jeszcze bym się nie odważył. Wole oryginał.

Ja kupilem komplet na dol. Wlasnie jakos wykonania byla dla mnie i dla mechanika sporym zaskoczeniem. Jakos odlewu, faktura materialu, kolor, sprezystosc i faktura gumy wydawaly sie byc naprawde w porzadku co z reszta mowil tez mechanik. nie bylo tez najmniejszego problemu z montazem. nie bylo zadnych historii takich jak tu kolega kiedys pisal ze mial na zakladzie pelno FASTow ktore ni chu chu nie daly sie nawet zalozyc.

dzięki wielkie wszystkim za opinie. Biorąc po uwagę, że jeżdżę po dziurawym Wrocławiu i nawet tytanowe wahacze nie przetrwają za długo, to chyba się zdecyduję na zakup ;)

Łysy0800;500974 napisał:
dzięki wielkie wszystkim za opinie. Biorąc po uwagę, że jeżdżę po dziurawym Wrocławiu i nawet tytanowe wahacze nie przetrwają za długo, to chyba się zdecyduję na zakup ;)

Jezeli w ogole rozwazasz zakup zamiennikow to mysle ze warto sprobowac, zwlaszcza ze FAST i QAP jednak odpadaja na starcie. Ewentualnie moznaby sie jeszcze zastanowic nad tymi Adlerami skoro kolega tak zachwala. tak czy inaczej jak na razie u mnie stenberg zyje i ma sie dobrze

Ostatnia edycja:
witam! zaciekawiony pochlebnymi opiniami kolegow liked i marcino na temat wahaczy ADLER, postanowilem troch e dowiedziec sie w tym temacie.
Mailowalem duzo z wlascicielem firmy, wahacze robia sami, sa fabrycznie nowe, komponenty i materialy zapewnial ze nie sa chinskiej produkcji. Rozprowadzane sa przez siec motoprofil gdzie tez twierdza ze ilosc reklamacji przez kilka lat sprzedazy byla bardzo niewielka.
Na ich aukcjach jest duzo zestawow z komponentami DELPHI wiec podejrzewam ze byc moze stosuja ich tuleje. Ale to wam juz dam dokladnie znac jak sam zakupie w przyszlym tygodniu.
Postanowilem wiec troche ponegocjowac co do ceny dla klubowiczow z forum. Pan ogolnie jest mily i uprzejmy na dzien dobry daje 5% a na wieksza ilosc chetnych na pewno zwiekszy rabat. Jezeli bylby ktos zainteresowany wiecej info na PW.
P.S. Jest rok gwarancji i z tego co pisal liked gdy on reklamowal bez problemu wymienili mu na nowe.

Ostatnia edycja:
Jesli to rzeczywiscie produkt polski cena bylaby ok, choc rok gwarancji to malo - wszyscy daja 2 lata. Jakby dawali chociaz 18 msc to juz byloby lepiej. Wez od nich namiary na firme/sklep tak zeby mozna bylo tez kupowac poza allegro i w razie czego cos sie dogadywac a nie on sprzeda kilka sztuk potem zamknie konto na allegro i szukaj kozaka w stepie

Ja też jestem wstępnie zainteresowany. Tylko, że Stenbergi wyjdą ok. 150zł taniej niż zestaw adler/delphi+góra stenberg (z tym, że w zestawie są łączniki i końcówki Delphi).

Ale jeśli mają być OK, to czemu nie? Tylko faktycznie rok gwarancji to mało..

A powiedzcie mi kto po ponad roku uwzględni Wam gwarancje? Czy po roku jeżdżenia po takich dziurach jak nasze drogi wytrzymają którekolwiek wahacze? Albo jeszcze inaczej czy po roku jak coś zacznie pukać to wjedziecie na kanał wyjmiecie wahacze i oddacie na gwarancje? Auto unieruchomione na dwa trzy tygodnie? Po miesiącu od założenia jakby coś było nie tak to może takiej operacji dokonacie i oddacie do sklepu po uprzednim wyjęciu ich z auta i bez różnicy czy to będzie Delpfi, Fast czy inny. Robota przekroczy koszt zakup nowego wahacza. Gwarancja niby jest a i tak praktycznie nikt z niej nie korzysta.

dla nas moze sprzedawac same wahacze, na allegro ma wystawione komplety. Cena cennikowa 180zł sztuka za dolny i 120zl sztuka za gorny. Dla czlonkow alfaforum zgodzil sie na 5% rabatu a na wiekszy zalezy od ilosci chetnych i ma jeszcze zrobic kalkulacje na ile maksymalnie. Oczywiscie dogadalem sie ze jesli beda chetni to beda kupowac sukcesywnie a nie ze mamy zebrac kase zrobic zamowienie na 500 wahaczy i negocjowac rabat - zgodzil sie.

Amortyzatory
Powrót