[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Czyli co, będą się czepiać aut z wyciętymi filtrami DPF, ale 20 letnie diesle przejdą badanie bez problemu? :D

Czyli co, będą się czepiać aut z wyciętymi filtrami DPF, ale 20 letnie diesle przejdą badanie bez problemu? :D

Nie sądzę. 20 letnie diesle niekoniecznie przejdą badania ponieważ muszą mieć nowe nienaganne wtryski aby spełnić jakiekolwiek normy. Przy restrykcyjnym badaniu mogą uwalić każdego starego diesla.

20 letnie auto musi spełnić normy jakie obowiązywały w roku jego produkcji

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Nie sądzę. 20 letnie diesle niekoniecznie przejdą badania ponieważ muszą mieć nowe nienaganne wtryski aby spełnić jakiekolwiek normy. Przy restrykcyjnym badaniu mogą uwalić każdego starego diesla.
Nie masz racji.
Współczynnik zadymienia spalin wynosi dla jednostek z turbodoładowaniem wyprodukowanych przed 30.06.2008: 3.0 k(m-1).
Tą normę spełni praktycznie każdy nie kopcący jak tankowiec Diesel.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

dodam coś od siebie odnosnie usunięcia dpf i zaślepienia egr, w moim 2.4 jtdm z 2006r po chipie na 220 koni z lekko lejącym jednym wtryskiem pojechałem na przegląd w Finlandii, gdzie kontrole są troche bardziej rygorystyczne niż w Polsce i auto przeszło kontrolę spalin bez żadnego problemu.

Wczoraj wymieniłem olej. Zalalem specjalnie połowę stanu. Tyle też pokazywał na wyświetlaczu na zegarach. Pojechałem dzisiaj trasę ok 300km. Pod koniec włączyła się regeneracja dpfa. Auto powstało godzinę pod domem. Wsiada. Wkładam klucz. Pokazuje stan oleju na Maxa. Wysiadam. Podnosze maskę. Sprawdzam na bagnecie. Jakiś centymetr ponad Max. Czyli ze 2 litry ropy w oleju jest. Dodam że spuszczony olej był czarny jak smola i było go ok 7 litrów. Teraz po jednym wypalaniu jest to samo. Wg mes wypalanie co ok 500km przy moim kręceniu się dookoła domu. Dodam że nie ma żadnych błędów. Nie kopci. Pali od strzała. Dodam że przed wymiana okolice turbo były od oleju i piachu oblepione. Wyczyscilem wszystko i wymieniłem olej. Okazuje się że leci z tego plastikowego krucca przykrecanego do turbo oraz poci się z rury dolotowej od tego krocca do filtra. Olej raczej tam jest pompowane przez odme bo jest go porostu za dużo po wypalaniu filtra. Dziadostwo. Wycinać?

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Wczoraj wymieniłem olej. Zalalem specjalnie połowę stanu. Tyle też pokazywał na wyświetlaczu na zegarach. Pojechałem dzisiaj trasę ok 300km. Pod koniec włączyła się regeneracja dpfa. Auto powstało godzinę pod domem. Wsiada. Wkładam klucz. Pokazuje stan oleju na Maxa. Wysiadam. Podnosze maskę. Sprawdzam na bagnecie. Jakiś centymetr ponad Max. Czyli ze 2 litry ropy w oleju jest. Dodam że spuszczony olej był czarny jak smola i było go ok 7 litrów. Teraz po jednym wypalaniu jest to samo. Wg mes wypalanie co ok 500km przy moim kręceniu się dookoła domu. Dodam że nie ma żadnych błędów. Nie kopci. Pali od strzała. Dodam że przed wymiana okolice turbo były od oleju i piachu oblepione. Wyczyscilem wszystko i wymieniłem olej. Okazuje się że leci z tego plastikowego krucca przykrecanego do turbo oraz poci się z rury dolotowej od tego krocca do filtra. Olej raczej tam jest pompowane przez odme bo jest go porostu za dużo po wypalaniu filtra. Dziadostwo. Wycinać?

Zalales polowe czyli 2 litry i wybrałeś się w trasę? Może sprawdź co się stanie jak nie zalejesz go w ogóle, może to będzie bardziej miarodajny test.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Zalales polowe czyli 2 litry i wybrałeś się w trasę? Może sprawdź co się stanie jak nie zalejesz go w ogóle, może to będzie bardziej miarodajny test.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Tu raczej chodzi o połowę stanu na miarce a nie połowę ilości oleju

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Błędów nie ma, ale parametry wtryskiwaczy podczas pracy na biegu jałowym oraz pod obciążeniem wypadałoby sprawdzić. Mimo braku spektakularnych objawów, któryś może lać, co podczas standardowej regeneracji filtra skutkuje przybywaniem ropy w misce olejowej. Sprawdź korekty wtryskiwaczy i zrób próbę przelewową. Wycinanie filtra to ostateczność, która i tak nie wyjaśni tematu tylko przypudruje syfa.

Korekty są bardzo ładne. Do 0.5 maxymalnie. Na wolnych. Pod obciążeniem nie sprawdzałem. Co dziwne po nocy przed chwilą sprawdzałem i wskaźnik na zegarach pokazuje 2 kreski mniej niż Max i na bagnecie też 3.4 stanu. Bez sensu.

Po co wycinać ? Poźniej się bujasz z programowaniem itd. Nie lepiej go po prostu przewiercić wiertłem 10 w kilku miejscach ? Słyszałem, że niektórzy praktykują właśnie ten oto zabieg nby filtr jest ale łatwiej mu się oddycha ;) Plus nie trzeba nic w kompie grzebać.

Po co wycinać ? Poźniej się bujasz z programowaniem itd. Nie lepiej go po prostu przewiercić wiertłem 10 w kilku miejscach ? Słyszałem, że niektórzy praktykują właśnie ten oto zabieg nby filtr jest ale łatwiej mu się oddycha ;) Plus nie trzeba nic w kompie grzebać.
A co zrobisz z okresowymi wypalaniami?

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Ja pi...le :( Ręce opadają :(

Zaslepiony egr

Witam .Mam pytanie .Czy zaślepiony egr zwiastuje usunięty dpf?

Amortyzatory
Powrót