• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Z pewnością, chociaż wydaje mi się że na normę euro 4 sprawny silnik się załapie nawet bez DPF. Euro 5 to dopiero jest skok jeśli popatrzeć na dopuszczalne wartości poszczególnych związków.

Ja mam DPF. Jeżdżę i trasie 20% i po mieście w 80%. Żadnych problemów. Nigdy mi się nic nie zapchało.

mi Mechanik(typowy od Alf) mowi bym usunal DPF a ja walcze z dylematem.. bo niby usune a np za pare lat co bedzie ? ...

Z pewnością, chociaż wydaje mi się że na normę euro 4 sprawny silnik się załapie nawet bez DPF. Euro 5 to dopiero jest skok jeśli popatrzeć na dopuszczalne wartości poszczególnych związków.
[MENTION=47204]bobby[/MENTION] nie wiem jak jest u Fiata ale w PSA moje berlingo z 2008 roku mające 109 KM ma euro 4 z FAP ( filtr cząstek stałych tzw. mokry ) natomiast sąsiad z tym samym silnikiem ten sam rok , mając moc 90 KM ma euro 4 bez FAP. Więc na pewno norma emisji spalin jest mocno związana z mocą silnika. Miałem też experta ( odpowiednik scudo ) z 2007 r. 1.6 90 KM bez FAP i miał euro 4

[MENTION=47204]bobby[/MENTION] nie wiem jak jest u Fiata ale w PSA moje berlingo z 2008 roku mające 109 KM ma euro 4 z FAP ( filtr cząstek stałych tzw. mokry ) natomiast sąsiad z tym samym silnikiem ten sam rok , mając moc 90 KM ma euro 4 bez FAP. Więc na pewno norma emisji spalin jest mocno związana z mocą silnika. Miałem też experta ( odpowiednik scudo ) z 2007 r. 1.6 90 KM bez FAP i miał euro 4

Raczej przy tym samym silniku obecność DPF/ FAP związana jest z mocą (czytaj emisją pod obciążeniem, kiedy dawki paliwa są duże)
Jeżeli nie różnią się konstrukcyjnie, to bez obciążenia emisja poszczególnych związków różnić się będzie najwyżej w granicach kilku procent, albo wcale. Mam na myśli przytoczoną wersję fabrycznie bez DPF i 109 KM pozbawioną filtra.

Generalnie emisja np. NOx jest w dużej korelacji z EGT, a ta z kolei w Dieslach w relacji z AFR - czyli więcej paliwa na suw-> więcej mocy/ momentu obrotowego -> wyższa temperatura spalin -> wyższa emisja NOx.

Prawdopodobnie (choć tu już zgaduje) emisja cząstek stałych też silnie koreluje z AFR.

PS1. nie wiem czy te konkretne wersje 1.6 nie różniły się też turbinami (ale to poza tematem, znam kogoś kto kiedyś jeździł czymś z takim silnikiem. Zdaje się że w Peugotach 307 obie wersje silnikowe były dostępne).

Oczywiście w trosce o środowisko i by nie zaburzać niepotrzebnie wpływu polskiej energetyki węglowej na zdrowie obywateli nie polecamy DPF'a usuwać ;)

PS2. Jak będzie okazja to pojadę do jakiejś stacji diagnostycznej i poproszę o sprawdzenie czy spełnia jeszcze normy Euro 4. :) Tylko rozgrzeję dobrze silnik przed pomiarem ;)

Ostatnia edycja:
no niezle..
polecacie usunac dpf wgl ?

Ja bym nie usuwał. Jeżeli mu się nic nie dzieje to zostaw. Mam znajomych mechaników i elektroników i zaczyna się powrót do DPF. Przedtem brali kasę za wywalenie, teraz biorą kasę za przywrócenie :)

- - - Updated - - -

Raczej przy tym samym silniku obecność DPF/ FAP związana jest z mocą (czytaj emisją pod obciążeniem, kiedy dawki paliwa są duże)
Jeżeli nie różnią się konstrukcyjnie, to bez obciążenia emisja poszczególnych związków różnić się będzie najwyżej w granicach kilku procent, albo wcale. Mam na myśli przytoczoną wersję fabrycznie bez DPF i 109 KM pozbawioną filtra.

Generalnie emisja np. NOx jest w dużej korelacji z EGT, a to z kolei w Dieslach w relacji z AFR - czyli więcej paliwa na suw-> więcej mocy/ momentu obrotowego -> wyższa temperatura spalin -> wyższa emisja NOx.

Prawdopodobnie (choć tu już zgaduje) emisja cząstek stałych też silnie koreluje z AFR.

PS. nie wiem czy te konkretne wersje 1.6 nie różniły się też turbinami (ale to poza tematem, znam kogoś kto kiedyś jeździł czymś z takim silnikiem. Zdaje się że w Peugotach 307 obie wersje silnikowe były dostępne).

Oczywiście w trosce o środowisko i by nie zaburzać niepotrzebnie wpływu polskiej energetyki węglowej na zdrowie obywateli nie polecamy DPF'a usuwać ;)

Turbiny w tych latach są faktycznie różne. U mnie na pokładzie jest Garret o zmiennej geometrii a sąsiad ma zwykłą, której nazwy nie pamiętam ale o stałej geometrii.

mam DPF a w przypadku jego braku kopcił by jak Golf z 1980 :-)
Sam wymyślasz te historie czy "gdzieś słyszałeś"?

To ja ci powiem z pierwszej ręki, że kupując auto nie wiedziałem że ktoś wywalił DPF, ba... nie wiedziałem też, że ma wtryski do regeneracji.... no i takie oto nie do końca sprawne auto wcale nadmiernie nie kopciło a w dniu zakupu na moją prośbę na stacji diagnostycznej przeszło pozytywnie test z dymomierzem.
Także aby auto nie przeszło testu na zadymienie (gdzie pomiar odbywa się bez obciążenia) i kopciło jak w twoich wyobrażeniach to musi to być naprawdę niezły gruz (który nijak ma się do sprawnego auta pozbawionego filtra cząstek stałych).

Więc na pewno norma emisji spalin jest mocno związana z mocą silnika.
Być może tak ale na pewno wartość graniczna wynosi więcej aniżeli 100KM.
Sam mam BMW E46 320d 150KM z 2004r. co też ma EURO4 i nie ma DPFa.
Zmiany w porównaniu do aut spełniających EURO3 to:
- zastosowanie sondy lambda
- elektryczne sterowanie zmienną geometrią zamiast podciśnieniowego
- zmieniona charakterystyka wtryskiwaczy
- małe przeprojektowanie geometrii głowicy oraz geometrii tłoków
- trochę inna chłodniczka EGR

Po zastosowaniu tych zabiegów silnik który był projektowany jako spełniający normę EURO3 załapał się na EURO4.

Ciekawe czy w przypadku alfy też nie mogli czegoś takiego spróbować. Mi najbardziej szkoda że nie pokusili się o zastosowanie elektrycznego sterowania turbo (szybkość i precyzja).

Ja filtr DPF miałem przy zakupie auta wycięty przez poprzednika, założyłem-jestem spokojniejszy czy to na przeglądach ,czy to w wyjazdach za granicę i wcale jakoś nie zauważyłem by ,,był słabszy,,

Panowie mam pytanie.... planuje wysłać DPF do regeneracji. Jeszcźe nie zaglądałem pod auto, planuje wyjąc go w sobotę. Czy przy demontażu są jakieś problemy? Trzeba zwracać na coś szczególna uwagę ?

Nie ma żadnego problemu... O ile śruby się nie zapiekły..roboty na góra 25minut z kanałem,proponuje w razie możliwości kilka dni przed.. jakimś preparatem na odrdzewianie popsikac śruby ,nakrętki

Ile to już takich artykułów pojawiło się w sieci?
Poza tym to dot. Euro5 i 6, a takich norm 159 nigdy nie spełniały.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Może i tak ale większość aut które ma problem z dpf nijak się ma do euro 5 I 6

Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka

Z tego co pamiętam 159 z 2.0 spełnia normę euro 5

Zgadza się, mój błąd - 2.0 JTDm spełnia normę E5.

Nie wiem jak z E5, ale z E6 jest jeden problem - większość samochodów mająca homologację jako spełniające E6 spełnia ją tylko w warunkach laboratoryjnych.

Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót