glock86
Nowy
Cześć, był może ktoś już w tym roku na przeglądzie technicznym z wyciętym DPF? Czy diagności sprawdzali zadymienie w Waszym przypadku?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał (no chyba, że na trasie). Jeżdzę 50% miasto i 50% ekspresówka.
Możliwe, że DPF czyści się na ekspresówce czy takie rozłożenie trasy to i tak za mało i DPF powinien też się wypalać na postoju? Czy może prędzej poprzedni właściciel go programowo wyłączył?
Przy wypalaniu masz zwiększone wolne obroty silnika, silnik głośniej pracuje ( mowa oczywiście o biegu jałowym ) zwiększone zużycie paliwa o jakieś 20-30 %.
Przyjrzyj się rurze wydechowej, jak jest sadza w środku to nie masz DPF, jak jest czysta lub śladowe ilości sadzy to masz DPF. A nie masz MESa lub ALFAOBD aby to sprawdzić w sterowniku silnika?
Mam tą samą wersję co ty i wypalanie u mnie jest odczuwalne. W naszych wersjach DPF jest mniejszy i wypala się co około 500-600 trasa a w mieście to nawet przy 300 km.
Przy wypalaniu masz zwiększone wolne obroty silnika, silnik głośniej pracuje ( mowa oczywiście o biegu jałowym ) zwiększone zużycie paliwa o jakieś 20-30 %.
Przyjrzyj się rurze wydechowej, jak jest sadza w środku to nie masz DPF, jak jest czysta lub śladowe ilości sadzy to masz DPF. A nie masz MESa lub ALFAOBD aby to sprawdzić w sterowniku silnika?
Mam tą samą wersję co ty i wypalanie u mnie jest odczuwalne. W naszych wersjach DPF jest mniejszy i wypala się co około 500-600 trasa a w mieście to nawet przy 300 km.
Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał
Cześć, był może ktoś już w tym roku na przeglądzie technicznym z wyciętym DPF? Czy diagności sprawdzali zadymienie w Waszym przypadku?
Parę dni temu poszło bez problemu. Również, jak kolega wyżej, pytałem co w przyszłości. Usłyszałem, że na ustawę czekamy do po wyborów, a i po tym jak wejdzie, to będzie nadal krucho ze sprzętem.
No to niech czekają dalej, bo ustawa proponowana przez Nowoczesną już jakiś czas temu skończyła w koszu
A jeśli ktoś zagłębi się w problematykę pomiaru cząstek stałych, to dowie się, że nie jest to takie proste jak w przypadku pomiaru pospolitego smogu, gdzie miernik sami zrobicie z Arduino i odpowiedniego modułu.
https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1
Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał (no chyba, że na trasie). Jeżdzę 50% miasto i 50% ekspresówka.
Możliwe, że DPF czyści się na ekspresówce czy takie rozłożenie trasy to i tak za mało i DPF powinien też się wypalać na postoju? Czy może prędzej poprzedni właściciel go programowo wyłączył?
Niewiem czy osmolona rura jest jakimś wyznacznikiem braku lub obecności tego badziewia ale ja posiadam dpf i rury mam czyste...ba nawet podejrzanie czyste. Wypalanie co 600/700Właśnie jak ma się filtr DPF do osmolonej końcówki wydechu w Alfach 159, bo osobiście nie widziałem czystej w żadnej (BMW z moich obserwacji raczej mają czyste końcówki). Teoretycznie powinny być chyba czyste/białe, a nie w sadzy jak to było w np. AR156?
Właśnie jak ma się filtr DPF do osmolonej końcówki wydechu w Alfach 159, bo osobiście nie widziałem czystej w żadnej (BMW z moich obserwacji raczej mają czyste końcówki). Teoretycznie powinny być chyba czyste/białe, a nie w sadzy jak to było w np. AR156?
Kolego masz 2.0 więc wypala się częściej a najpewniej tego nie zauważyłeś.Proponuję tuż przed zgaszeniem silnika sprawdzić, czy wskaźnik obrotów silnika nie jest uniesiony w okolice 800-900 obrotów bo to wskazuje, ze właśnie trwa wypalanie.
![]()
Mogą być osmolone, bo osadzają się na niej cząstki stałe ale o rozmiarach innych niż te szkodliwe, które filtr ma wyłapać. Te cząstki też mają rdzeń z węgla bezpostaciowego, więc to inny rodzaj czarnej sadzy.
- - - Updated - - -
Oczywiście racja, bo DPF w 2.0 ma inną objętość. Dodam tylko, że przy tym też będzie lekko podniesiony wskaźnik doładowania na wolnych obrotach.
W 2.0 wskaźnik doładowania nie unosi się jak to ma miejsce w 1.9. Tylko obroty.
A! Przepraszam, za wprowadzenie w błąd. Oczywiście myślę o 2.0, a piszę o 1.9![]()