• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Cześć, był może ktoś już w tym roku na przeglądzie technicznym z wyciętym DPF? Czy diagności sprawdzali zadymienie w Waszym przypadku?

Podobno wyciecie dpf niewiele zmienia jeżeli chodzi o te parametry jakie pokazuje maszyna. Ja byłem jeszcze w tamatym roku dwoma samochodami i w pierwszym robil pomiar to było w fordzie ale on jeszcze nie miał montowanego dpf. wszystko ok a jak pojechałem alfa też mam wyciety i egr zaslepiony to już mu sie chyba nie chciało sprawdzać może wtedy nie było to jeszcze konieczne albo uznał że alfa jest tak super że napewno tam czysty tlen leci hehehehe.

Możesz spokojnie jechać. Jeśli samochód jest sprawny, to z DPF czy bez przegląd przejdzie.
No chyba, że zamiast puszki DPF-a w jego miejsce jest rura ;)

Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał (no chyba, że na trasie). Jeżdzę 50% miasto i 50% ekspresówka.
Możliwe, że DPF czyści się na ekspresówce czy takie rozłożenie trasy to i tak za mało i DPF powinien też się wypalać na postoju? Czy może prędzej poprzedni właściciel go programowo wyłączył?

Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał (no chyba, że na trasie). Jeżdzę 50% miasto i 50% ekspresówka.
Możliwe, że DPF czyści się na ekspresówce czy takie rozłożenie trasy to i tak za mało i DPF powinien też się wypalać na postoju? Czy może prędzej poprzedni właściciel go programowo wyłączył?

Przy wypalaniu masz zwiększone wolne obroty silnika, silnik głośniej pracuje ( mowa oczywiście o biegu jałowym ) zwiększone zużycie paliwa o jakieś 20-30 %.
Przyjrzyj się rurze wydechowej, jak jest sadza w środku to nie masz DPF, jak jest czysta lub śladowe ilości sadzy to masz DPF. A nie masz MESa lub ALFAOBD aby to sprawdzić w sterowniku silnika?
Mam tą samą wersję co ty i wypalanie u mnie jest odczuwalne. W naszych wersjach DPF jest mniejszy i wypala się co około 500-600 trasa a w mieście to nawet przy 300 km.

Przy wypalaniu masz zwiększone wolne obroty silnika, silnik głośniej pracuje ( mowa oczywiście o biegu jałowym ) zwiększone zużycie paliwa o jakieś 20-30 %.
Przyjrzyj się rurze wydechowej, jak jest sadza w środku to nie masz DPF, jak jest czysta lub śladowe ilości sadzy to masz DPF. A nie masz MESa lub ALFAOBD aby to sprawdzić w sterowniku silnika?
Mam tą samą wersję co ty i wypalanie u mnie jest odczuwalne. W naszych wersjach DPF jest mniejszy i wypala się co około 500-600 trasa a w mieście to nawet przy 300 km.

Wiem jakie są objawy wypalania i właśnie żadnego z nich nie zauważyłem, stąd mój post z pytaniem :)
Sprawdzę jeszcze rurę, ale wydaje mi się, że jest czysta. Nie mam MESa ani ALFAOBD.
W najbliższym czasie planuje chipa, także wtedy się dowiem na 100% co z DPFem

U mnie jak ostatnim razem sprawdzałem to średnia wypaleń dpf'a była ponad 1000 km (chyba 1080 km), 60-70% miasto reszta trasa, 242 k przejechane, z dpf nic nie robione ale wtryski i turbo zrobione.

Według moich obserwacji sadza na końcówce wydechu jest we wszystkich Alfach, także nie jest to odzwierciedleniem posiadania lub nie DPF-a. Lepiej to sprawdzić dopinając kompa i obserwując np. ciśnienie różnicowe na DPFie. U mnie większość to krótkie odcinki 70%, a 30% to trasa i wypalanie mam średnio 500-600km, a końcówka zawsze jest okopcona.

Ostatnia edycja:
Z tego co przeczytałem, 'zdrowy' DPF powinien wypalać się co jakieś 700-800km. Ja zrobiłem Aflą już ponad 1600 i jeszcze się nie wypalał

Jak masz DPF, to wypalał się na tym dystansie już minimum 2x.
Po prostu nie zauważyłeś, co jest bardzo możliwe, bo mało kto się temu przygląda.

Cześć, był może ktoś już w tym roku na przeglądzie technicznym z wyciętym DPF? Czy diagności sprawdzali zadymienie w Waszym przypadku?

byłem na przeglądzie przed kupnem auta w serwisie i nic nie sprawdzali, na pytanie czy beda odpowiedz brzmiała że nie, bo 3/4 stacji nie ma odpowiedniego sprzętu

Parę dni temu poszło bez problemu. Również, jak kolega wyżej, pytałem co w przyszłości. Usłyszałem, że na ustawę czekamy do po wyborów, a i po tym jak wejdzie, to będzie nadal krucho ze sprzętem.

Parę dni temu poszło bez problemu. Również, jak kolega wyżej, pytałem co w przyszłości. Usłyszałem, że na ustawę czekamy do po wyborów, a i po tym jak wejdzie, to będzie nadal krucho ze sprzętem.

No to niech czekają dalej, bo ustawa proponowana przez Nowoczesną już jakiś czas temu skończyła w koszu ;)
A jeśli ktoś zagłębi się w problematykę pomiaru cząstek stałych, to dowie się, że nie jest to takie proste jak w przypadku pomiaru pospolitego smogu, gdzie miernik sami zrobicie z Arduino i odpowiedniego modułu.
https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1

No to niech czekają dalej, bo ustawa proponowana przez Nowoczesną już jakiś czas temu skończyła w koszu ;)
A jeśli ktoś zagłębi się w problematykę pomiaru cząstek stałych, to dowie się, że nie jest to takie proste jak w przypadku pomiaru pospolitego smogu, gdzie miernik sami zrobicie z Arduino i odpowiedniego modułu.
https://www.autoexpert.pl/technika-i-serwis/Kontrola-emisji-czastek-stalych-spalin,2591,1

Właśnie jak ma się filtr DPF do osmolonej końcówki wydechu w Alfach 159, bo osobiście nie widziałem czystej w żadnej (BMW z moich obserwacji raczej mają czyste końcówki). Teoretycznie powinny być chyba czyste/białe, a nie w sadzy jak to było w np. AR156?

Kolego masz 2.0 więc wypala się częściej a najpewniej tego nie zauważyłeś. :-) Proponuję tuż przed zgaszeniem silnika sprawdzić, czy wskaźnik obrotów silnika nie jest uniesiony w okolice 800-900 obrotów bo to wskazuje, ze właśnie trwa wypalanie. :-)

Właśnie jak ma się filtr DPF do osmolonej końcówki wydechu w Alfach 159, bo osobiście nie widziałem czystej w żadnej (BMW z moich obserwacji raczej mają czyste końcówki). Teoretycznie powinny być chyba czyste/białe, a nie w sadzy jak to było w np. AR156?
Niewiem czy osmolona rura jest jakimś wyznacznikiem braku lub obecności tego badziewia ale ja posiadam dpf i rury mam czyste...ba nawet podejrzanie czyste. Wypalanie co 600/700

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Mogą być osmolone, bo osadzają się na niej cząstki stałe ale o rozmiarach innych niż te szkodliwe, które filtr ma wyłapać. Te cząstki też mają rdzeń z węgla bezpostaciowego, więc to inny rodzaj czarnej sadzy.

- - - Updated - - -

Kolego masz 2.0 więc wypala się częściej a najpewniej tego nie zauważyłeś. :-) Proponuję tuż przed zgaszeniem silnika sprawdzić, czy wskaźnik obrotów silnika nie jest uniesiony w okolice 800-900 obrotów bo to wskazuje, ze właśnie trwa wypalanie. :-)

Oczywiście racja, bo DPF w 2.0 ma inną objętość. Dodam tylko, że przy tym też będzie lekko podniesiony wskaźnik doładowania na wolnych obrotach.

Mogą być osmolone, bo osadzają się na niej cząstki stałe ale o rozmiarach innych niż te szkodliwe, które filtr ma wyłapać. Te cząstki też mają rdzeń z węgla bezpostaciowego, więc to inny rodzaj czarnej sadzy.

- - - Updated - - -

Oczywiście racja, bo DPF w 2.0 ma inną objętość. Dodam tylko, że przy tym też będzie lekko podniesiony wskaźnik doładowania na wolnych obrotach.

W 2.0 wskaźnik doładowania nie unosi się jak to ma miejsce w 1.9. Tylko obroty.

I szybkie opadanie wskaźnika turbo do 0 po odjęciu gazu

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót