[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mówiłem ci, zalej inny olej niż selenia. Zaraz pewnie ci tu napiszą ze multiair do wymiany [emoji16]

Mówiłem ci, zalej inny olej niż selenia. Zaraz pewnie ci tu napiszą ze multiair do wymiany [emoji16]

wrzucilem tu zapytanie z ciekawosci czy kto moze jeszcze przerabial temat i sie uporał z tym. Pewnie w kolejnosci swiece pozniej olej bo na wiecej nie mam pomyslu ani podpowiedzi na ten moment

Ja przy ~37tkn miałem nierowna pracę i szarpanie silnika przez pierwsze 500m jazdy. Wymienilem swiece, zalałem coś do czyszczenia wtrysków z LM, przerzuciłem się na 98 i zmieniłem olej razem z płukanka + ar9100. Aktualnie 50tkm i ani razu się nie powtórzyło. Zalałem olej shell 0w30 c2/c3 teraz będę przechodził na amsoil za sugestia kolegi Toma by uchronić się przed LSPI.

Ja przy ~37tkn miałem nierowna pracę i szarpanie silnika przez pierwsze 500m jazdy. Wymienilem swiece, zalałem coś do czyszczenia wtrysków z LM, przerzuciłem się na 98 i zmieniłem olej razem z płukanka + ar9100. Aktualnie 50tkm i ani razu się nie powtórzyło. Zalałem olej shell 0w30 c2/c3 teraz będę przechodził na amsoil za sugestia kolegi Toma by uchronić się przed LSPI.

LSPI nie przy tej poj silnika po 1.
A po 2 od czego masz automatyczną skrzynie biegów która sama zbije bieg niżej.

Ile osób tyle teorii, jednak pójdę za radą kolegi Toma skoro sam nie mam o tym pojęcia. Kogoś trzeba posłuchać ;)

Panowie szybkie pytanko(choć nie krótkie): w nocy był mrozik u mnie pod Rzeszowem, auto pod chmurką - otwieram auto keyless wsuwając rękę za klamkę, auto się otwiera standardowo, ale jak wcisnąłem pedał hamulca i guzik START ewidentnie nastąpiło jakieś "odcięcie" całkowite napięcia bo wszystko pogasło, a samochód nawet nie spróbował odpalić. Otworzyłem maskę, wyjąłem ładowarkę impulsową (taką multi 6V - 12V), podpiąłem ale pokazała ERR1 czyli, że nie może ładować. Kilka razy odpiąłem plus/minus i zapiąłem ją ponownie, kilka razy włączyłem i wyłączyłem ładowanie ale nadal pokazywała ERR1.
Poszedłem więc sąsiada poprosić, żeby moje dzieci do szkoły podrzucił i jak wróciłem po 3-4minutach, to zauważyłem że auto ożyło - ekran między zegarami coś wyświetla. No to ja do palenia - zapalił normalnie, choć połowa systemów na żółto, że nie dostępne to i tamto - ale wiadomo słaby AKU.

Pytanie jest takie: jak sobie z tym radzić zimą pod chmurką - ładować go cyklicznie co tydzień (jeżdżę na krótkich odcinkach) - jak go ładować - wg. instrukcji pod maską, czy bezpośrednio w bagażniku?
Druga sprawa: jest jakiś soft na telefon (jak w przypadku monitorowania zapchania DPF przez OBD2 po Bluetooth), żeby monitorować stan akumulatora? ELM327 mam od VGATE (iCar2 BT3.0) o taki: https://vgate.pl/product/vgate-icar2/

Ktoś coś?

ps. rano byłem w aso umówić się na wymianę świec, więc poproszę ich o sprawdzenie aku, ale panowie są jakoś tak mało rozmowni, więc może więcej dowiem się tutaj :-)

L.

Ostatnia edycja:
Ładować to jak dla mnie kompletnie be różnicy, jak Ci wygodniej, z tym że plus do bieguna, a minus do masy. Pod maską jest do tego odpowiednie miejsce. No właśnie z tym naładowaniem to nie ma żadnej reguły, niektórzy nie mają z tym żadnych problemów pomimo krótkich dystansów, niekiedy potrafi coś wyssać aku jednej nocy i to po dłuższej trasie.Ogólnie głównym podejrzanym jest problem z ładowaniem aku, które po prostu za mało doładowuje akumulator. Jednak mam wrażenie, że taki spontaniczny pad akumulatira jest powodem że czasem jakiś sterownik chyba się nie uspi i wyssie aku do cna. Inteligentny prostownik, nie podniesie padniętego aku kompletnie, bo dobiera napięcie 6V i go nie da rady. Możesz go doładowywać, ale jak napięcie jest sporo powyżej 6v. Jeżeli jest rozładowany kompletnie to trzeba taki 12V, albo inteligenty ale z opcją wyboru napięcia ładowania, ale większość tego nie ma

[wrzucilem tu zapytanie z ciekawosci czy kto moze jeszcze przerabial temat i sie uporał z tym. Pewnie w kolejnosci swiece pozniej olej bo na wiecej nie mam pomyslu ani podpowiedzi na ten moment ]
Jak to nie masz podpowiedzi ? Kol. kozak wyraźnie napisał, zmień olej. Ja miałem to samo, wymiana Selenii na Selenie nic nie dała, dopiero zmiana oleju na inny pomogła w 100%. Ponad rok mam spokój, a wcześniej na zimnym silniku cały czas wypadanie zapłonów.

[wrzucilem tu zapytanie z ciekawosci czy kto moze jeszcze przerabial temat i sie uporał z tym. Pewnie w kolejnosci swiece pozniej olej bo na wiecej nie mam pomyslu ani podpowiedzi na ten moment ]
Jak to nie masz podpowiedzi ? Kol. kozak wyraźnie napisał, zmień olej. Ja miałem to samo, wymiana Selenii na Selenie nic nie dała, dopiero zmiana oleju na inny pomogła w 100%. Ponad rok mam spokój, a wcześniej na zimnym silniku cały czas wypadanie zapłonów.
Wypadanie zaplonow to raczej standard w Giulii, za bardzo sie nie przejmowalem jak sobie " kaszlna" , ale u mnie nie chodzil przez moment na wszystkie cylindry i to zaniepokoilo. Chce wykluczyc wszystko pokolei. Wczoraj wyjezdzilem paliwo do konca i zatankowalem na innej stacji i odziwo dzis zadnych problemow nie bylo, jesli jutro rano auto bedzie chodzilo wporzadku moge domniemiewac, ze cos z paliwem nie halo...Swieczki jutro rowniez zmieniam takze zobaczymy. Dodam, ze auto jest po usunieciu gpf i po programie.

Panowie szybkie pytanko(choć nie krótkie): w nocy był mrozik u mnie pod Rzeszowem, auto pod chmurką - otwieram auto keyless wsuwając rękę za klamkę, auto się otwiera standardowo, ale jak wcisnąłem pedał hamulca i guzik START ewidentnie nastąpiło jakieś "odcięcie" całkowite napięcia bo wszystko pogasło, a samochód nawet nie spróbował odpalić.
A czemu po nocy spędzonej pod chmurką w niskiej temperaturze nie dasz mu szansy sprawdzić i pokazać, czy go coś nie boli włączając tylko zapłon, tylko od razu ciągniesz prądu ile się da z zimnego akumulatora?

LSPI występuje tylko i wyłącznie w jednostkach o małej poj. zasilaniu GDI i manualną skrzynia biegów.
To nie jest teoria tylko rzeczywistość.
Po raz pierwszy na skale masową zaczęto używać stwierdzenia LSPI w pierwszych partiach jednostek grupy VAG EA111 (słynne pękające tłoki).
Potem dołączyła konkurencja :)

A co to jest "mała pojemność"? Znam osobiście jeden przypadek w silniku 1,4, a drugi z naszego drugiego punktu - w 1,6 i to właśnie z automatem. Sam jestem zdania, że problem był bardziej "internetowo-forumowy" niż powszechny ale ustalmy czy 1,4 lub 1,6 to małe pojemności.

A co to jest "mała pojemność"? Znam osobiście jeden przypadek w silniku 1,4, a drugi z naszego drugiego punktu - w 1,6 i to właśnie z automatem. Sam jestem zdania, że problem był bardziej "internetowo-forumowy" niż powszechny ale ustalmy czy 1,4 lub 1,6 to małe pojemności.

W jednostkach typu SGE - Small Gasoline Engine czyli 1.0-1.6 powyżej tej poj. czyli MGE i BGE problem LSPI nie występuje.
Producenci wprowadzali zmodyfikowane re mapy ECU w celu wypłaszczenia wzrostu krzywej Nm jak i tez lekko podlewali AFR.
Natomiast ja troszkę się tego naoglądałem na serwisie Kuraka. Kolega mój cos więcej powie na temat silników 1.4 z Astra K jeśli zajdzie taka potrzeba inny wypowie się na temat jednostek forda 1.0 oraz 1.5 ecoboost.
Ale zazwyczaj ww. problem występował w pierwszych partiach jednostek.
Jedni modyfikowali dysze natrysku denka tłoka
Inni montowali dodatkowe czujniki spalania stukowego by wyłapywali już wcześniejsza fazę LSPI.
Jednym słowem możemy być spokojni o nasze 2.0 GME w ww. problemie

Jeżeli jest rozładowany kompletnie to trzeba taki 12V, albo inteligenty ale z opcją wyboru napięcia ładowania, ale większość tego nie ma

Dzięki za info. Ten mój ma guzik mode, który pozwala wybrać tryb 12v, 12v*(zima), 6v, 6v* i 12v (narysowany skuter), ale mimo to nie załapał.

A czemu po nocy spędzonej pod chmurką w niskiej temperaturze nie dasz mu szansy sprawdzić i pokazać, czy go coś nie boli włączając tylko zapłon, tylko od razu ciągniesz prądu ile się da z zimnego akumulatora?

Szczerze mówiąc nie wiem. W JTD* tak robiłem wiadomo, bo świeczki, ale w benzynie nie przyszło mi to do głowy. Spróbuję tak robić na światłach w pozycji 0(zero) bo zawsze jeździłem do tej pory w "auto". Pogrzebię też w instrukcji.
Dzięki za sugestię.

L.

Szczerze mówiąc nie wiem. W JTD* tak robiłem wiadomo, bo świeczki, ale w benzynie nie przyszło mi to do głowy. Spróbuję tak robić na światłach w pozycji 0(zero) bo zawsze jeździłem do tej pory w "auto". Pogrzebię też w instrukcji.
Dzięki za sugestię.
Akumulator też potrzebuje paru sekund "na rozruch" szczególnie, gdy spędził całą noc w ujemnych temperaturach. Do tego przy pierwszym rozruchu po nocy warto sprawdzić, czy wszystkie systemy "już wstały". Zazwyczaj nie ma potrzeby wyłączania świateł, bo one przez swój pobór prądu też wpływają na "rozruch" akumulatora. Te 15-20 sekund na pewno Cię nie zbawi, a przynajmniej wiesz czym startujesz w trasę.

z podpisu kolegi wynika ze auto jest z 2016 roku wiec aku może być już trup.

- - - Updated - - -

Dzięki za info. Ten mój ma guzik mode, który pozwala wybrać tryb 12v, 12v*(zima), 6v, 6v* i 12v (narysowany skuter), ale mimo to nie załapał.

Dzięki za sugestię.

L.

masz w Terliczce porządnego elektryka od AR- w razie W pisz priv

Pytanie jest takie: jak sobie z tym radzić zimą pod chmurką - ładować go cyklicznie co tydzień (jeżdżę na krótkich odcinkach) - jak go ładować - wg. instrukcji pod maską, czy bezpośrednio w bagażniku?
U mnie w instrukcji jest tylko ładowanie w bagażniku. Nic o ładowaniu pod maską nie ma.

To może masz coś o awaryjnym uruchamianiu auta z "pożyczki"?

Kolega pisał i sugerował, że według instrukcji aku ładuje się pod maską. Pod maską tylko odpala się auto awaryjne od innego, nie ładuje się w ten sposób samochodu. Tak też mówi instrukcja.

A co za różnica? Jak masz miejsce pod maską gdzie są kable do odpalenia awaryjnego to możesz tam podłączyć prostownik i ładować.. możesz też podłączyć plusa od prostowanika na kabel pod maską a minus np na silnik i też będzie ładować.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót