• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest wzmak z tyłu bo to wersja Mid. Co do wersji firmware to nie wiem, ale w sumie to bym wolał żeby wyciszało na wstecznym bo z reguły zabijam dźwięk ręcznie jak cofam bo mnie to wkurza jak "szarpie" graniem.
Masz na myśli firmware czego tak właściwie, radia czy wzmaka?
Obu jak i dorzucilbym do tego firmware samego pdc

Czy były w Stelvio przypadki zalania tylnego wzmacniacza?
Bo coś tam grzebałem i właśnie zamykam, zastanawiam się czy nie osłonić go jakaś ceratą tak jak BCM.
Coś mi dzwoni w pamięci że coś tam było zalewane, ale czy to w Stelvio czy Giulii i co konkretnie to nie już nie wiem :⁠-⁠(.

Czy były w Stelvio przypadki zalania tylnego wzmacniacza?
Bo coś tam grzebałem i właśnie zamykam, zastanawiam się czy nie osłonić go jakaś ceratą tak jak BCM.
Coś mi dzwoni w pamięci że coś tam było zalewane, ale czy to w Stelvio czy Giulii i co konkretnie to nie już nie wiem :⁠-⁠(.

Ja czytałem tylko o giulii i tylnym wzmacniaczu

Ten tylni wzmacniacz można wymienić na używany? Też mam od czasu do czasu problem z błędem dotyczącym głośników. Ewentualnie wyczyszczenie go coś pomoże?

Nie, jest blokowanyna vin nievwiem czy reset vin pomaga (na radio tylko na pare odpalen, potem znow sie blokuje). @maly_777

Wczoraj tankowałem Julkę (17r), odpaliłem silnik i wyświetlacz między zegarami zdechł, nie włączył się. Odłączyłem klemę plusów na 5 min i nic to nie dało. Wyświetlacz nawet się nie rozjaśnia. Zegary do wymiany, czy jest jakiś sztynks na naprawę?

EDIT: Przy drugim uruchomieniu zadziałał. Warto zrobić teraz jakaś aktualizację? Czy to była jakaś wada fabryczna liczników z pierwszych lat produkcji ?

Ostatnia edycja:
google by CI podało linki, tyle razy to było wałkowane. w skrócie, tak update

Dzień dobry,

Dziś wsiadam po jeździe żony do auta i widzę żółtą kontrolkę z napisem OFF. System ostrzegający przed uderzeniem w auto poprzedzające? Z czym to może mieć związek (radar)?
kontrolka.jpg

Jedno jest pewne, leje mocno i kałuże głębokości jeziora Bajkał, coś dostało wilgoci?

silnik wyłączony, ta kontrolka świeci.
a jak na włączonym, to może być błoto/śnieg/szron na szybce radaru (również wewnątrz), lub włączony tryb Race jesli masz :)

Przy włączonym niestety też, inaczej bym nie pisał. Ide polerować ;)

Ostatnia edycja:
drobny brud nie przeszkadza, problem to grubsza warstwa śnieg/ zaciek lodowy - u mnie po wjechaniu w śnieg i lekko dodatnich temperaturach podciekło na drugą stornę szybki, potem było znów mroźno i zaciek lodowy w środku powodował że radar był wyłączony. Teraz jednak nie ma takich warunków, a sama kondensacja/woda nie szkodzi.

Jakieś błędy się wyświetlają? Masz kompa diagnostycznego?

Widać, że stało się coś innego/gorszego niż brud choć faktycznie przy tej ilości deszczu osłona radaru była mokra od wewnątrz ale i sam radar zalany.

Mianowicie mam błąd - C1418-78 Vertical misaligment sensor i w paremtach widać vertical deviation angle 0,442 deg.

Możliwe, że radar w koszyczku się przestawił od jazdy żony po polskich dziurach :)

- - - Updated - - -

Mam jeszcze jeden problem odkąd mam auto. Często zdarza się, że czujniki z przodu a dokładnie te dwa w czarnych maskownicach zderzaka. Jeden z nich (tak zakładam) często pokazuje przeszkodę od razu przed autem i cały czas słyszę to wkurzające dzwonienie. Po chwili wpada komunikat parksense niedostępny a po chwili znowu się załącza. Czyszczenie nie pomaga. Często przecieram te czujniki.

W inne dni nie ma tego problemu i przednie czujniki normalnie nie widzą przeszkody dopóki się ona fizycznie nie pojawi. Uszkodzony, któryś z czujników?

nie wypadł koszyczek? często po stłuczce tak się dzieje i wystarczy wcisnąć i pojeździć. coś kiedyś nie było robione tam? może tez sprężyny zmieniane? najwyżej na kalibrację jedź - ok 500zł w niezależnych warsztatach, choć np w mojej (jak zmieniłem radar na polift) Bosch z maszyną za kilkaset tys się poddał po 3 h i musiałem sobie poradzić inaczej/sam.

Co do czujników pdc - nie wystaje Ci rejestracja/ramka - wiszące krople powodują takie problemy (przynajmniej w giulii) - temat znany a dealerzy dalej montują niewłaściwie podkładki/ramki. Ja znając temat od razu u dealera po prostu sam nakleiłem sobie tablicę bezpośrednio na zderzak.

Było przy nim robione :) Wcześniej był problem vertical i horizontal po stłuczce. Też sobie poradziłem sam w garażu robiąc na patencie. Przejechała po mojej "kalibracji" ok. 2kkm i tempomat normalnie działał i darło "gębę" przy zbliżaniu się do poprzedającego auta. Tak ni z gruchy wczoraj pojawił się vertical ale auto nie uderzyło w nic a koszyczku siedzi mocno. Myślałem, że może od ilości wody takie rzeczy też się potrafią dziać. No trudno, kalibracja na nowo :)

A co do PDF to nawet jak jest suchy to się to dzieje, spróbuje podnieść ramkę albo ją całkiem usunę.

A co do PDF to nawet jak jest suchy to się to dzieje, spróbuje podnieść ramkę albo ją całkiem usunę.

U mnie bez problemów sprawuje się taka, ale wciąż przykręcona najwyżej jak się da. Ma bardzo wąski plastik dookoła, nie mam żadnych fałszywych wzbudzeń.
Przy okazji jak dla mnie też nie najgorzej wygląda :-).
https://altigiri.pl/produkt/italia1/

aha, no to widocznie kalibrację zrobiłeś "na granicy" i teraz mu się przestało podobać.

ramkę spróbuj podnieść bo może za nisko jest założona - przynajmniej w giuliach taki problem występował

Czujniki parkowania przy starym oprogramowaniu miały właśnie tendencje do widzenia duchów. Nowszy soft naprawi tą sprawę, oczywiście jeśli nic nie było skopane podczas uderzenia i naprawy.

Wygląda na to, że pomogło podniesienie ramki. Była opuszczona 0,5cm poniżej podstawy mocowania tablicy. Podniosłem na 2-3mm powyżej podstawy i od dwóch dni mam spokój :)

Moze jeszcze podstawe przekrec ciut wyzej żeby zrobic zapas?

Amortyzatory
Powrót