[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zgadza się, trzeba to zrobić z dużą siłą. Niestety, może się to skończyć połamaniem zaczepu (jak u mnie) w który wchodzi mocowanie kanapy (taki zwykły drut wygięty w U). Ten zaczep na zdjęciu (już po sklejeniu) jest wpinany w gniazdo przymocowane na stałe pod kanapą. Czyli drut U kanapy, wpina się w plastikowy zaczep (ze zdjęcia), a plastikowy zaczep jest wpinany w gniazdo mocowane na stałe.

11.jpg

22.jpg

33.jpg

Witam, czy mógłby mi ktoś podrzucić schemat zakładania paska wielorowkowego?

Jeśli chodzi ci o sposób prowadzenia paska to znajdź sobie zdjęcie silnika na allegro i zobaczysz. Jeśli chodzi ci o samą wymianę to na YT są filmiki co trzeba odkręcić po kolei

Witam Dzisiaj zapaliła się lampka od oleju i komunikat - za wysoki poziom oleju. Giulia 21przebieg 31500 ok miesiąca po wymianie oleju w ASO. Poziom był max -ok. Ktoś coś wie? Dzwoniłem do ASO było za póżno.IMG_20230505_184835330.jpg

Witam Dzisiaj zapaliła się lampka od oleju i komunikat - za wysoki poziom oleju. Giulia 21przebieg 31500 ok miesiąca po wymianie oleju w ASO. Poziom był max -ok. Ktoś coś wie? Dzwoniłem do ASO było za póżno.Pokaż załącznik 286852
Ja bym poczekał aż auto ostygnie i zrobił pomiar ilości oleju jeszcze raz. Upewnij się, że stoi na równej i poziomej powierzchni. Ewentualnie może zrobić pomiar za pomocą MES, bo podobno wyniki są bardziej realne od wskaźników na wyświetlaczu.

Ja bym poczekał aż auto ostygnie i zrobił pomiar ilości oleju jeszcze raz. Upewnij się, że stoi na równej i poziomej powierzchni. Ewentualnie może zrobić pomiar za pomocą MES, bo podobno wyniki są bardziej realne od wskaźników na wyświetlaczu.

Po miesiącu jazdy jakie ty chcesz pomiary robić.

Miałem to samo ale przy nowym aucie 3 tys. Przebieg. Odstawiłem do ASO, posprawdzali, nic nie znaleziono. Jedynie wgrali nowy software. Od tego czasu spokój - 20 tys. Przejechane

Dzieki
Byłem dzisiaj w aso - samochod na halę z marszu- posprawdzali wszystko ok, upuścili ok 200 ml. Jak powiedzieli prawdopodobnie było trochę za dużo oleju wlane przy wymianie i prawdopodobnie wypalanie gpf , co skutkowało podniesieniem poziomu - a czujnik bardzo dokładny podobno.
Ciekawe ze przy wypalaniu gpf tyle benzyny idzie do oleju ??? Samochód przy tym nic nie sygnalizuje. I jak to wpływa na właściwości oleju.
Pożyjemy zobaczymy.

Nie wydaje mi się, żeby aż tyle szło benzyny w olej, choć historia zna takie przypadki np w Kiach z gpfem. U mnie w Giulii, po praktycznie każdej wymianie, zaczynam ze stanem max-1. Po kilkudziesięciu kilometrach spada na max-2, żeby wzrosnąć na max-1 po około 2 tys od wymiany. Utrzymuje się tak do końca lub spada na max -2 przy około 8-9 tys. Benzyna dość szybko odparowuje z oleju o ile oczywiście na bieżąco się jej nie dolewa.

Dzieki
Byłem dzisiaj w aso - samochod na halę z marszu- posprawdzali wszystko ok, upuścili ok 200 ml. Jak powiedzieli prawdopodobnie było trochę za dużo oleju wlane przy wymianie i prawdopodobnie wypalanie gpf , co skutkowało podniesieniem poziomu - a czujnik bardzo dokładny podobno.
Ciekawe ze przy wypalaniu gpf tyle benzyny idzie do oleju ??? Samochód przy tym nic nie sygnalizuje. I jak to wpływa na właściwości oleju.
Pożyjemy zobaczymy.

ten czujnik jest tak dokładny jak prognozy inflacji prezesa NBP w silniku 2.0 z filtrem o ile pamiętam wchodzi 5,2 litra z tym że to warość na sucho . Jak wiadomo nie zejdzie cały olej przy wymianie wiec wlewanie 5 l to max- ale oczywiście tłuki leja po 5,2 i wiecej i potem masz komunikaty.

Ostatnia edycja:
Przy wypalaniu gpf nie powinien dolewać benzyny do oleju. To nie DPF. Wypalanie gpf działa inaczej a mianowicie podwyższa temperaturę poprzez zubożenie mieszanki. Także trudno żeby dolewało paliwa do oleju.

To dobra wiadomość Tylko po co w aso takie rzeczy opowiadają?

Czołem wszystkim.

Mam dwa pytania związane z Giulią (2.0 200KM):

Niedługo kończy mi się gwarancja na auto, którą przedłużyłem (wersja pełna) do 4 lat i 75 tys. km. (teraz auto ma przejechane 51 tys.).
Czy warto zabrać auto gdzieś do sprawdzenia, czy jest z nim wszystko w porządku, żeby jeszcze przed upływem gwarancji móc ewentualne usterki zgłosić do gwaranta? Jeśli tak, to gdzie? Czy któreś ASO w Warszawie podejmuje się takich tematów? Albo czy znacie ludzi, lub warsztaty, które się czymś podobnym zajmują? Z góry dziękuję za polecenie.

Dodatkowe pytanie: Jakiś czas temu zauważyłem na wyświetlaczu radia pojawienie się drobnych "rysek", ale wydają się one znajdować "wewnątrz". Nie jest to na pewno wypalony wyświetlacz czy martwe piksele, nie jest to zarysowana wierzchnia warstwa, a jakby coś pomiędzy. Czy spotkał się kiedyś ktoś z podobnym problemem i zgłaszał to?
Załączam zdjęcia, jak to wygląda:

signal-2023-05-08-193323_004.jpg
signal-2023-05-08-193323_003.jpg
signal-2023-05-08-193323_002.jpg

Pozdrawiam

Dodatkowe pytanie: Jakiś czas temu zauważyłem na wyświetlaczu radia pojawienie się drobnych "rysek", ale wydają się one znajdować "wewnątrz". Nie jest to na pewno wypalony wyświetlacz czy martwe piksele, nie jest to zarysowana wierzchnia warstwa, a jakby coś pomiędzy. Czy spotkał się kiedyś ktoś z podobnym problemem i zgłaszał to?
Miałem podobnie, wyświetlacz wymieniony w ramach gwarancji na 8"

Aby nie zakładać nowego tematu....
w czwartek padł mi aku, ma 3,5 roku, 80 tyś. najechane, taka sytuacja zdarzyła się już ze dwa razy. Do tej pory nie było oznak słabości, A/S raz działa, raz nie, ale to normalne, dwa dni wcześniej jeszcze działał. Wyciągnąłem aku, zawiozłem do domu, podładowałem, wsadziłem i wszystko było OK, nawet a/s działał normalnie. Podładowałem jeszcze w niedzielę przez kilka godzin tak dla pewności.
Wtorek rano auto martwe, musiałem otworzyć z kluczyka... ładowanie przez cały dzień w samochodzie (mam na stałe podłączoną wtyczkę do CETECA). Wieczorem auto nie widzi kluczyków, zegary ciemne, nie działa przycisk START, mogę odpalić radio (infotainment) wszystko po włosku, w informacjach o aucie zero kilometrów do przeglądu... Aku ma ciut ponad 12V
Co ciekawe z aplikacji w telefonie zamykam i otwieram drzwi, widzę też lokalizację i włączam światła.
Pytanie, czy coś padło (Body?) czy spalił się któryś bezpiecznik?
PS. Baterie w kluczykach mają 3,0 V i 2,9V więc to chyba nie kluczyki

Ostatnia edycja:
Baterie w kluczykach mają 3,0 V i 2,9V więc to chyba nie kluczyki
Jakiś związek między kluczykami a infotainmentem po włosku...?
Nie masz żadnego kabla żeby coś przy OBD przygrzebać? Kup może, napewno tak czy inaczej się przyda.

Nie masz żadnego kabla żeby coś przy OBD przygrzebać?
Kabelek jeszcze z Forda i Stilo gdzieś leży :) W Alfie nigdy nie podłączałem... w te legendy o "królowej" nie wierzyłem :D
Muszę kabelka poszukać i MES-a odkopać (nieużywany od dobrych kilku lat), ale to na przyszłość. Jak nie znajdę szybko rozwiązania być może prozaicznego to do ASO... po prostu mam mało wolnego czasu.

- - - Updated - - -

Jakiś związek między kluczykami a infotainmentem po włosku...?
chodziło mi o brak widoczności zegarów i reakcji na zbliżanie się do klamek, jak nie widzi kluczyka to nie ma otwierania bezkluczykowgo.

Amortyzatory
Powrót