• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Moj postoi w ASO co najmniej do końca tego tego tygodnia :( Czyli już będzie 2 tygodnie w serwisie - cóż jeśli ma to coś poprawić to ok - natomiast niesmak przyznam mi pozostaje .... nowe auto 2 tygodnie w serwisie :(
Gdybym chciał usunąć te pierdoły lakiernicze to pewnie z miesiąc albo i dłużej bym auta nie zobaczył ....

Ostatnia edycja:
Ja stwierdzilem ze nie oddaje Julki do ASO dopoki nic powaznego sie nie stanie....wale ze skrzynia pracuje "inaczej" ale nie chce by po serwisie cala reszta chodzila "inaczej" :)
Koniec wyszukiwania "niedoskonalosci" z mojej strony :)

Julka swietnie sie spisala na zlocie, skrzynia chodzila BEZ problemow!!! Natomiast zona marudzila :P trzeba chyba zostawic ja w ASO :) czujnik plakania nawalil haaha
http://www.youtube.com/watch?v=JBKw_4QP6WQ&feature=player_embedded

Ostatnia edycja:
Mi tez odpadla czapeczka z dzwigni zmiany biegow. Przykleilem "kropelka" i sie trzyma, kupilem sobie duza tubke na zapas :) Nie bede wydawal kilkuset zl lub sie wyklocal o naprawe gwarancyjna.

co do tej czapeczki, dziś też mi się to zdarzyło, ale ja urwałem zaczepy i tak średnio da radę przykleić. poszukam w necie, może gdzieś znajdę całą gałkę z jakiejś rozbitej.

Mi tez odpadla gałka tzn ta górna pół kula kilka dni temu, ale sugeruje zakup tego kleju:
http://www.soudal.pl/index.php/archiwum/soudal-fix-all-ultra-power.html

W Castoramie kosztuje jakies 30zl, alejka 22 z tasmami i klejami, uszczelniaczami itd

U mnie poki co smiga dobrze i probowalem ja ruszyc znowu to predzej wyrwe lewarek niz znowu gałka odpanie:)

Nowa niestety kosztuje grubo ponad 300-400zl :/ A jakosc i tak ta sama:]

Pojawi mi sie nowy problem przy 13 tys km:
Podczas jazdy zaplila mi sie lampka ABS+VDC+hamulec reczny, przestaje wowczas dzialac predkosciomierz, klima, DNA oraz inne elektroniczne systemy.
Zapalilo mi sie to juz 4 razy na przebiegu 1000km. Na szczescie gaslo po 1 min samo, albo po wylaczeniu i wlaczeniu silnika.
Jak sie nawet lampki wylacza pojawia sie na ekranie "Steerling controler is unvaible". Po 10-15 min wszytsko dziala jak gdyby nigdy nic...

Mial ktos cos takiego???

Ostatnia edycja:
....Podczas jazdy zaplila mi sie lampka ABS+VDC+hamulec reczny, przestaje wowczas dzialac predkosciomierz, klima, DNA oraz inne elektroniczne systemy.
...Mial ktos cos takiego???
Uszkodzenie/zabrudzenie czujnika prędkości obrotowej jednego z kół - prawdopodobnie przedniego lewego

To by tłumaczyło ABS/VDC ale nie prędkościomierz klimę i komunikat o wspomaganiu itd. DNa się wyłącza w przypadku jakichkolwiek błedów tzn dostępny jest tylko tryb N. Takie szopki lubią też sie pojawiac w zimie z winy słabego aku. Masz okazję podjedż na examiner/ FES/alfaobd i będziesz wszystkow wiedział poznasz nr błędu i opis

Ostatnia edycja:
Bylem w serwisie i wyszlo ze rozkalibrowal sie korektor kata skretu, wgrali nowy soft i jest ok poki co...

Do kalibracji czujnika kąta, przeprowadza się procedurę, nie trzeba wymieniać softu. No i sporo sie musiało rozjechać że wywalało błąd, chyba że pojawia się temat znany z GP gdzie bywały kłopoty z przerywanym sygnałem z czujnika. Chyba że coś innego mamy na myśli ale ważne że znikło

No taka informacje dali mi w servisie, zobaczymy w praktyce po kilku dniach czy pomoglo...

Lampki zapalily sie dzis ponownie :/ No to kolejna wycieczka do serwisu...

U mnie po trasie 1600 km odpięła się opaska od przepływki. Prewencyjne wyleciały wszystkie opaski "CLIC R" w zasięgu wzroku.

Witam po dlugim czasie :)
Julka juz przejechala kolejne kilkometry - 35tys... od czasu kupna usmiech z twarzy nie zniknal :)

Zrobiony pierwszy przeglad po 30 tys.
Jak juz pisalem wczesniej mialem kilka problemow ktore dotycza pewnie tez niektorych z was...

Po 8 tys wymienilem olej....niestety nie byla to selenia bo akurat tam wlewali inny...silnik zaczal po tym bardziej halasowac itp.
Teraz ponownie zostal wlany olej Selenia i 90% dokuczliwych halasow znikl :) Skrzynia pracuje duzo ladniej i dzwiek silnika jest duzo ladniejszy!

Skrzypiace zawieszenie-bywalo tak gdy temperatura spadla ponizej 12 stopni...no i czasami nie wiem od czego to zalezalo...
Wszystko zostalo popryskane jakims smarem czy czymsc podobnym...i jestem z tego bardzo zadowolony!
0 piskow i trzaskow- teraz Julka chodzi idealnie i to juz 3 tyg. po tym spryskaniu. Myslalem ze Julka jest taka twarda i ze na niskoprofilowych oponach tak to juz jest. Niestety NIE...teraz chodzi bardzo "mieciutko" oczywiscie sztywnosc zawieszenia to inna sprawa ale to jak bylo i jak jest teraz to trudno opisac :) Tak jak by wszystko na sucho bez sparowania przedtem chodzilo....

Galka zmiany biegow juz prawie sie odkleila- prawdopodobnie przyklejona na nowo i trzyma sie jak nowa

Podlokietniki przednie w drzwiach od kierowcy i pasazera-nie dalo sie juz wytrzymac kiedy to przy kazdym dotknieciu plastik strzelal...
Rozebrane i uszczelnione (klejem-silikonem ?) sek w tym ze teraz mozna gdniesc, dotykac i ani razu nie ta plastik znaku zycia :)

Elementy ktore wymagaly zamownienia to :
Kabel od radia albo antena poniewaz nie moge wyszukac stacji radiowych od momentu kupna, ale czasu bylo malo...az to dzis :)
Element do sprzegla ( jakis magnez czy cos takiego ) robi jeszcze troszke halasu po spuszczeniu, duzo mniej niz na starym oleju ale mimo wszystko...

Pozdrawiam Julki !!!

Ostatnia edycja:
Ja za to mialem drobna afere ze sterownikiem turbiny (zaworem podcisnienia). Przy mocnym dodaniu gazu auto przyspieszalo skokowo. Wyczuwalne szczegolnie na Dynamic. Pojechalem do Boltowicza na Ursynowie, godzinka minela, auto zdiagnozowane, usterka usunieta - pelna kultura. Nie umawialem sie na wizyte, wpadlem "z ulicy". Po 3 minutach od oddania kluczykow przy aucie stalo juz 2 mechanikow, a Pan Doradca Serwisowy pieknie wytlumaczyl jakie ma podejrzenia i co proponuje. Ehhhhh, chcialoby sie czesciej widywac takie podejscie.
ADF, wstyd, uczcie sie od mniejszych...

Amortyzatory
Powrót