burza_wroc
Nowy
Uszczelkę zawsze warto wymienić przy takich pracach. Koszt rzędu 50+ zł. Kto wie za ile znowu będziesz tam zaglądał?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Odkształca się kolektor, a nie głowica - więc wpływ może być znikomy.Tak się zastanawiam. Czy, a jeżeli jest - to jaki jest wpływ wyginających się kolektorów na pękanie głowic. w skrócie - czy warto w 11-letnim dieslu 2,4 profilaktycznie zdemontować kolektory, splanować i z powrotem zamontować.
Oryginały są zapewne kosmicznie drogie.Witam na allegro widziałem same szpilki a gdzie dostanę nakrętki do nich? Obojętnie co mechanik dobierze czy lepiej kupić oryginały jeśli są? Co jeszcze warto wymienić przy wymianie urwanej szpilki. Jakaś uszczelka tam jest?
no tak, ale odkształcony kolektor jest przykręcony do głowicy, a siły wynikające z odkształcenia są na tyle duże, że potrafią urywać szpilki. tyle, że nie bardzo mam wiedzę, w którą stronę odkształcają się kolektory (środek, czy krawędzie prężą). i w na którym cylindrze występuje pękniecie głowicy (czy jest tu jakaś reguła, ze pęka np. środkowy albo któryś skrajny). poza tym głowica jest skręcona z blokiem, co być może niweluje siły wynikające z naprężeń od kolektora. tak sobie głośno myślę.Odkształca się kolektor, a nie głowica - więc wpływ może być znikomy.
Dla świętego spokoju można to zrobić, ale czy trzeba?