Turbo do 147 1.9 JTDm

Widzę, że dużo się działo pod moją nieobecność. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czyli ogólnie nie jest tak różowo jak wszyscy piszą, jednak pomimo tego wszystkiego i tak się nie poddaję, i wsadzę to GTB. Kasy troszkę jest, zobaczymy jak to wyjdzie. Heble, zawias i felunek z oponami też już jest, więc o to się nie ma co przejmować narazie. Nikt tylko w dalszym ciągu nie odpowiedział, jakie sprzęgło założyć... Kolin, jeździłem :P Ale srebrną i to było Audi 90 :D

Jak będzie gotówka to wleci zestaw z GTA, ale na razie to wystarcza, naprawdę kosmicznie to hamuje. A wole chwilowo zainwestować w części do silnika. Jak te się zaczną kończyć to wleci GTA. EGR juz wywalone jest od jakiegoś czasu. I fizycznie zaślepione i programowo wywalone. Kolin, a jak sprawdzić jaką na 100% mam tą szynę? Czy 1600/1400?

Ori MAF tnie moment i niestety,ale nie da rady zbudować fajnej góry z przepływka.Tak mi powiedział tuner,tak zrobilismy i jestem zadowolony.Jeżdżę w duże mrozy ( podlasie w końcu) i nic się z autem nie dzieje,żadne korby nie wylatują jak narazie.

Klapa gasząca powoduje zmiekczenie gaszenia auta,bez niej będzie po prostu efekt takiego przydygotania podczas gaszenia auta.Przyrost po jej usunięcu raczej nie bedzie wielki,szkoda zachodu.

Co do stilacza na gtb- jest jeden na gtb2056,jak znajde wykres to wstawie,ale to jest wersja 8v,coś około 195km wyszło.

Co do wtrysków ze 159 1,9/2,4 .Omen ma rację,nawet jesli jest szansa na nieco większą wydajność bez komunikacji,to jest to rozwiązanie niepewne,w każdej chwili może nam auto gasnąc/nie odpalić/ inne cuda na kiju.Nie polecam,choc nikt tego nie probował.

Wsadzić gtb w 1,9 16v to cięzki temat.Sam uważam,że szkoda kasy,lepiej w 147 wsadzić cały motor 1,9 16v od bravo/159.Sporo większy potencjał, no i w 147 jest can czyli duzo większa szansa na odpalenie na seryjnym ecu,choć roboty też ogrom.Kombinuj kolego,ja ci radzę: fmic i dobry program.

Ostatnia edycja:
Ori MAF tnie moment i niestety,ale nie da rady zbudować fajnej góry z przepływka.

Ja mam zwiększone przepływ z 1250mg do 1450mg i mam przy 1800 obr ok 1,4b więc wszystko zależy od chęci robiącego auto. Ale każdy robi wg swojego uznania i swojego zasobu wiedzy.

Kolin, a jak sprawdzić jaką na 100% mam tą szynę? Czy 1600/1400?

Najlepiej na sterowniku silnika. Ale sądząc po roczniku masz 150 1400 Rail.

Co do sprzęgła to nikt nie wie co założyć nie ma recepty, każdy coś tam testuje...

Kolin, jeździłem Ale srebrną i to było Audi 90

Hondaoswteam ? Tam gdzie widziałem twój temat...

Wykres stilacza 1,9 8v 115km na gtb 2056:

Nieźle wyszło,wynik ogranicza paliwo i sprzęgło.

Co do ciś reila: a co za róznica,jak i tak trzeba będzie podnieść go przy wiekszej turbinie.

Tylko wtedy najlepiej tuż przed coolerem wpiąć czujnik ciśnienia doładowania połączony z wskażnikiem w kabinie i zimą bacznie obserowować lub nie jeździć zimą.
Pytanie - od kiedy czujnik doładowania montuje się PRZED intercoolerem?

jakby tak zamontowal, czyli turbo ----> IC to by sie nic nie stalo tez, ale po co tak daleko az i nisko ? :) u mnie jest miedzy IC -- > klapa gaszaca

straty przez IC ? mysle, ze ich nie ma, jesli jednak, to znikome bardzo, u mnie suszy idealnie tyle, ile Cinek wykrecil

Kolin, tak na hondaoswteam :)

Dzięki za gromkie odpowiedzi w temacie. Z tym RAILem to chodzi o ciśnienia, tak? Dobrze zrozumiałem? A jest jakaś różnica typowo fizyczna między 1400/1600? Co by trzeba było zmienić żeby dać to 1600, bo nie ogarniam się w tym temacie akurat.

Rail 1600 lepsze rozpylanie paliwa, lepsza wydajność tak w skrócie. Raila można przełożyć ale dla mnie bez sensu ze względu na koszty.

Podepnij auto i sprawdź najpierw co masz.

kenobi - Jak miałem w oplu wskaźnik ciśnienia doładowania to też normalnie pokazywał tyle ile było zadane, wpinałem tam gdzie było najwygodniej.

Ciekawe rzeczy czytam.. Wskaźnik montuje się ZA IC, jak najbliżej kolektora dolotowego - chyba że nie ma znaczenia faktyczne doładowanie, a wskaźnik jest dla bajeru ;) Przykład - nieszczelność między IC a kolektorem dolotowym, wskaźnik zamontowany przed IC, boost zadany 1.5b. Wskaźnik pokazuje 1.5b więc niby OK, a przez nieszczelność w kolektorze ciśnienie wynosi już 0.5b albo i mniej.

jeden czujnik doładowania mam w kolektorze dolotowym to drugi mogę mieć gdzie chce nawet na wyjściu z zimnej muszli od turbo.

smaller, nawet jakbys mial 1400 rail, to przy sofcie i tak bedzie trzeba wydusic 1600

No tak, ale pytanie czy lepiej żyłować tak tego 1400, czy nie lepiej dusić tego 1600.
WP_000055.jpg
Takie zdjęcie nic nie da, prawda? Bo jeszcze nie mam kabla do podłączenia pod kompa.

z tego co mi wiadomo listy są takie same, wyższe ciśnienie jest w oryginalnych 150 które mają inny rozrząd. Grubszy pasek, inne koła i nieco różni się pompa wody.

Reil 1400 można podnieś nawet do 1750 o ile nic nie będzie ciekło.

smaller, zostaw ta szyne jaka masz, nic nie zmieniaj

Amortyzatory
Powrót