• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Termostat TS, JTD

M@rtini napisał:
poczytałem i zamówiłem nowy termostat.
u mnie temperatura na wskażniku jest ok 70 stopni i to nie zależnie od
tego czy jade 5 czy 25 km.
jak było ciepło to max w korkach podskoczyło do 90 stopni.
jak mnie podłaczyli w serwisie pod kompa to komputer wskazywał
inna temperature wody niz wskażnik.
na dniach wymienie to napiszę czy żle wskazywał zegar a może komp.
w serwisie :D

Mam 100% tak samo jak Ty! gwoli scislosci ta roznica to: wskaznik 70, termometr w zbiorniczku 83.
Ale chyba tak czy siak na 95% to wina termostatu.

Siekier napisał:
Mam 100% tak samo jak Ty! gwoli scislosci ta roznica to: wskaznik 70, termometr w zbiorniczku 83.
Ale chyba tak czy siak na 95% to wina termostatu.

termostat o dwóch tygodni leży w garażu i czeka na wymianę .
po świętach założe i sie zobaczy.

Dzisiaj wymieniłem termostat a tu niespodzienka w postaci falujących obrotów jak złapie temperaturę prawie 90. Wcześniej miałem 50st. i wszystko było ok :evil:

No i wreszcie stalo sie!! Wymienilem termostat :)
Dotychczas mialem na wskazniku strzalke rowwno na kresce umownych 70C.
Po wymianie mam lekko ponad tzn lekko brakuje do polowy pomiedzy 70 a 90.
Szczerze mowiac spodziewalem sie czegos wiecej....

Pogotuj (w garnku z wodą i termometrem) sobie stary i jeszcze się okaże że był dobry....

Maciek-156 napisał:
i jeszcze się okaże że był dobry....

Byc moze - ale to mnie nie martwi. Martwi mnie temperatura silnika w Belli...
Bo jezeli sie okaze ze oba termostaty dobre a temperatura na wskazniku 70 pare stopni to znaczy ze problem nadal nie rozwiazany a silnik nie dogrzany :cry:

A pompę wody kiedy wymieniałeś? W TSie taka operacja powinna być przeprowadzana co drugą wymianę rozrządu. Chyba że wskaźnik pokazuje swoje a np. EQU "widzi" inną temperaturę - trzeba się przejechać z laptopem podłączonym.

A pompę wody kiedy wymieniałeś? W TSie taka operacja powinna być przeprowadzana co drugą wymianę rozrządu.

No tak ale jezeli bylaby zwalona pompa to raczej by mi sie przegrzewal a nie niedogrzewal...?
W tym momencie stawiam jednak na czujnik temp. Nie widze innej opcji, skoro ogrzewanie dziala, termo na 100% ok etc.

Proponuje odłączenie aku na min 15 minut, ponowne podłączenie i odpalenie silnika przy wyłączonych wszystkich odbiornikach prądu. Ja nawet światełko w kabinie wyłączam . I tak autko ma chodzić oczywiście bez włączania czegokolwiek i bez przegazówki aż do włączenia wentylatora.
Równocześnie obserwjemy wskaźnik temperatury. Jeśli dojdzie prawie do 90 stopni, potem spadnie wyraźnie i znów się zacznie podnosić, termostat jest ok. Jeśli będzie wzrastać bez wyraźnego tąpnięcia = czeka Was wymiana termostatu. Wentylator włączył mi sie tyciu ponad 90 stopni.

Dodam:
Trwało to ze 30 minut :/

Tak to jest w TSie, a nie w JTD. Przy obecnych temperaturach zewnętrznych życzę powodzenia w rozgrzewaniu JTD na wolnych obrotach do włączenia wentylatora...

chciałbym dorzucić swoje 3 grosze do tematu o termostatach.
długo wahałem się czy wymienić termostat, ponieważ temperatura w mojej alfie oscylowała w granicach 75° C, a niektórzy na forum sugerowali, że taka temperatura jest poprawna i nie trzeba wymieniać termostatu. Miałem poważne wątpliwości czy warto wymieniać, bo silnik utrzymywał stałą temp. po rozgrzaniu, było widać moment otwarcia dużego obiegu itp. Podejrzewałem, że być może winny jest wskaźnik temp. i po prostu on oszukuje. Postanowiłem jednak zaryzykować i wczoraj wymieniłem termostat. Efekt - silnik osiąga temp. niemalże 90° C. Tak więc, wszystkim wahającym się polecam jednak zmienić termostat. Koszt nie jest taki duży (w przypadku mojego 110zł), a temp. jest poprawna.
pozdrawiam

Wszystko zależy od silnika JTD - były silniki w których stosowano termostaty o temperaturze otwarcia 88C i silniki JTD (z chłodnicami oleju) w których temperatura otwarcia termostatu wynosi 83C. W tych drugich temperatura utrzymuje się właśnie trochę powyżej kreski oznaczającej 70C . Tutaj są przykładowe dane termostatów stosowanych w JTD:
-AR 156 1,9 JTD AR32302 (77kW/105KM) - temp. otwarcia 78*C-82*C
-AR 156 1,9 JTD 937A2.000 (77kW ??? jakieś widmo) - temp. otwarcia 78-82*C
-AR 156 1,9 JTD 16V 192A5.000 (103kW) - temp. otwarcia 78-82*C
-AR 156 1,9 JTD 16V 937A4.000 - temp. otwarcia 78-82*C
-AR 147 1,9 JTD 937A2.000 (81kW) - temp. otwarcia 86-90*C (88*C+-2)
-AR 147 1,9 JTD 16V 192A5.000 (103KW) - temp. otwarcia 78-82*C (88*C+-2)
Jak z tego widać temperatura pracy różnych silników JTD może być i jest różna

To fakt, jeżeli chodzi o Maćka i jego termostat to nie przegadasz, ze 100 ludzi twierdzi, że ma padnięty termostat, ale on nie i jeszcze na podstawie jakiegoś tam mechanika (to że robi akurat w ASO bo mu ujek załatwił nie znaczy że jest od razu złotą rączką) twierdzi, że ten typ tak ma, jak słysze taki tekst w tym rodzaju to mi ręce opadają.

A który 1,9 JTD? - 105KM, 110KM, 115KM, 120KM, 140KM, czy 150KM? - różnią się one nie tylko układami chłodzenia i zastosowanymi termostatami, ale też konstrukcją układu smarowania (niektóre mają chłodnice oleju), a co za tym idzie osiąganą temperaturą pracy. Ja w swoim m-jecie podczas jazdy (trasa) w mroźne dni mam stałątemperaturę trochę powyżej umownej kreski 70C, a termostat jest całkowicie zamknięty - czy jest uszkodzony - na pewno nie.
P.S. Szef jakbys dobrze przeczytał, to te dane nie ja wkleiłem w poście do którego link podałeś. Dobrze przeczytaj cały ten wątek do którego link podałeś - główną osią dyskusji jest to czy stosować zamiennik o temperaturze otwarcvia 88C, różniący się od oryginału o temperaturze otwarcia 83C. Ja jestem zdania że fabryki nie ma co poprawiać. A poprawności działania termostatu nie ocenia się po temperaturze jaką pokazuje wskaźnik kabinowy ale po sposobie nagrzewania silnika i chłodnicy.

Maciek-156 napisał:
Dobrze przeczytaj cały ten wątek do którego link podałeś - główną osią dyskusji jest to czy stosować zamiennik o temperaturze otwarcvia 88C, różniący się od oryginału o temperaturze otwarcia 83C

Przeczytalem wszystkie watki o termostatach zarowno na alfaholikach , alfa-lancia , alfaclub

Fakt przez watek na alfa-lancia przewinal sie temat prawidlowej temp otwarcia termostatu w JTD ( roznica miedzy vernetem a oryginalem ) ale wciaz walkowany jest tam rowniez temat prawidlowej temperatury pracy silnika JTD

Wyniklo juz z niego ze JTD 8V po wymianie termostatu nawet na oryginal nagrzewaja sie do okolo 90C
Wskaznik temperatury dziala liniowo a kreska miedzy 50 a 90 to 70 C :)
Wskanik wskazuje dosc precyzyjnie biorac pod uwage jego dosc rzadkie wyskalowanie

Chyba dla wyjansienia sytuacji nalezalo by jednak udac sie Alfa JTD 16v na komputer i samemu bogatrzy o doswiadczenia innych ( z tych watkow) sprawdzic jak to powinno byc lub poprostu wymienic termostat w celach testowych
Sprawdzanie wzgledem innych JTD M-Jet raczej mija sie z celem gdyz tu rowniez moze wystepowac tak powszechna usterka termostatow jak w silniku TS
Zanim sam nie wymienilem termostatu wszyscy twardo mi wmawiali ze temp kolo 70C na wskazniku jest ok i ze Alfa tak ma Jak widac mylili sie bo po wymianie termostatu mam prawie 90 C

A ja Panowie dzisiaj wymieniłem termostat i jak ręką odjął. Przedtem temperatura ledwo co dochodziła do kreski pomiędzy 50 a 90. Oczywiście wszyscy mówili że jest ok. Z mechanikiem dzisiaj zdjęliśmy stary i co sie okazało?? Że oczywiście cały czas chodził na dużym obiegu. Po wstawieniu nowego i odpowietrzeniu na wskaźniku równe 90 :mrgreen: :mrgreen:

Szef napisał:
Zanim sam nie wymienilem termostatu wszyscy twardo mi wmawiali ze temp kolo 70C na wskazniku jest ok i ze Alfa tak ma Jak widac mylili sie bo po wymianie termostatu mam prawie 90 C

A ja wymienilem termostat i nadal mam ok 70.. :?:

Siekier napisał:
A ja wymienilem termostat i nadal mam ok 70.
Czary ;)
Sam nie wiem jak to jest
Jestes chyba 3 osoba z TS u ktorego wymiana nic nie pomogla i dalej trzyma 70 C
Moze w tych wypadkach uszkodzony jest czujnik temp od wskaznika

Spojz co napisal kilu,

No chyba :)

Szef napisał:
Spojz co napisal kilu,

Jezeli chodzi o samo zachowanie sie calego ukladu to wyglada wszystk oprawidlowo - tj do temp ok 70 waz zimny, pozniej sie zaczyna grzac znaczy termostat sie otwiera. Wiatrak sie wlacza przy 90, przy czym podczas jazdy nie idzie wiecj niz 70 - czasem troche ponad.
Pewnie taj jak mowisz - klamie czujnik bo innej mozliwosci nie widze szczegolnie ze kiedys przy 70 na wskazniku termometrem zmierzylem ponad 80 :)

Amortyzatory
Powrót