Termostat TS, JTD

U mnie jest taki kaprys że się w czasie jazdy wcale nie zagrzeje na wskaźniku 50 stopni dopiero jak chwilę postoi ok 5-10 min to temperatura podniesie się do 70-80 nie więcej czy to może być uszkodzony termostat czy to objawy czegoś innego?

U mnie jest taki kaprys że się w czasie jazdy wcale nie zagrzeje na wskaźniku 50 stopni dopiero jak chwilę postoi ok 5-10 min to temperatura podniesie się do 70-80 nie więcej czy to może być uszkodzony termostat czy to objawy czegoś innego?

wydaje mi się, że termostat zaciął Ci się w pozycji otwartej.

A o czym moze swiadczyc takie zjawisko : w miescie wskazowka temp stoi w miejsu, czyli dobrze, jednak na trasie caly czas sie rusza w zakresie 3-4mm ( pomiedzy 80 a 90stopni). Denerwuje mnie, ze tak siw caly czas ten wskaznik majta:p

Sent from my HTC Flyer P512

A o czym moze swiadczyc takie zjawisko : w miescie wskazowka temp stoi w miejsu, czyli dobrze, jednak na trasie caly czas sie rusza w zakresie 3-4mm ( pomiedzy 80 a 90stopni). ....

O tym że masz założony zamiennik termostatu marki VERNET

A u mnie pokazuje na wskazówce ponad 70 stopni a był wymieniany na orginalny polecony przez macka behr :D , ale podpiąlem pod kompa i mimo ze wskazywało 70 stopni na wskaźniku kabinowym to temperatura na kompie była 87 stopni a więc hmm wina chyba wskazówki dodam ze już mam lamelki zjechane na chłodnicy i troszeczkę przecieka może to jakoś chłodzi dodatkowo hehe ten plyn chłodniczy albo co :P

z tego co pamiętam już niejednokrotnie ktoś pisał, że druga kreska na wskaźniku nie oznacza jak by można było się domyślać 70 stopni, a 80. Trzecia to 90 a czwarta 100. Taka niliniowa charakterystyka :-)

Damian nie wiem co w tym śmiesznego , sami rekomendujecie ten właśnie termostat VERNETA , zakupiłem go również mam nadzieje że nie wyjdzie mi to na złe .

Ja mam Behr i trzyma prawidłowo. Nie wahluje ani nic takiego.

Damian nie wiem co w tym śmiesznego , sami rekomendujecie ten właśnie termostat VERNETA , zakupiłem go również mam nadzieje że nie wyjdzie mi to na złe .

Tematów dotyczących termostatów jestna tym forum bardzo dużo ponieważ problem jest powszechny. Tam gdzie sie wypowiadałem zawsze pisałem, że rekomenduję producentów którzy produkują na pierwszy montaż. W większości przypadków jest to Bher lub ostatnio Wahler (159) – takie termostaty są pakowane w pudełka Ricambi. Z naszego doświadczenia wynika, że bardzo dobrze spisuje się także EPS – jest to sprawdzony produkt. Problem polega na tym, że są to termostaty drogie i nie zawsze dostępne.
Niestety czasy są takie, ze jest popyt na części tanie i takie też musimy mieć w ofercie. Naszym zadaniem jest danie klientowi możliwie szerokiej oferty produktów w różnych cenach. Vernet jest przeciętnie połowę tańszy od Behra i dla wielu klientów jest to czynnik decydujący.
Jeśli chodzi o Behra reklamacje praktycznie nie występują. Jeśli chodzi o Vernata problemy się zdarzają – przykładem może być przypadek opisany powyżej.

Reasumując – jeśli kupowałbym termostat do mojego prywatnego auta byłby to Behr lub Wahler.

Ostatnia edycja:
Ja jeszcze termostatu nie zmienialem, widoczne poprzedni wlasciciel. Czyli co mam zeobic z tym vernetem? Jezdzic i nie zwracac uwagi bo ten typ tak ma, czy jednak to zachowanie swiadczy o jego uszkodzeniu i trzeba go zmienic?

Sent from my HTC Flyer P512

Po 1 nie wiesz jaki masz termostat. Na 100% możesz być pewnien po demontażu i sprawdzeniu organoleptycznie.
Po 2 powinienes sprawdzic temperaturę na ECU. Czulnik może przekłamywać, mogą byc wahania napięcia w instalacji elektrycznej lub inne przyczyny.
Po 3 idzie wiosna więc może wrócisz do tematu jesienią jak temperatury powrócą w okolice 0'C.

Proponuję poczekać.

Niestety czasy są takie, ze jest popyt na części tanie i takie też musimy mieć w ofercie. Naszym zadaniem jest danie klientowi możliwie szerokiej oferty produktów w różnych cenach. Vernet jest przeciętnie połowę tańszy od Behra i dla wielu klientów jest to czynnik decydujący.

hmmm szkoda ze nie dostałem takiej informacji zanim zakupiłem u was ten produkt , vernet został mi polecony jako bardzo dobry i znany produkt , owszem BEHR również był , ale skoro w opisie VERNETA było napisane bardzo dobry , to tego sie trzymałem , po co płacić więcej skoro ten jest " bardzo dobry ", no nic czekam aż będę miał troszkę wolnego i założę mam nadzieje ze nie będę zawiedziony opinia którą dostałem w e-mailu szkoda ze nie mam juz tego listu bo bym go przedstawił tutaj .

Na forum jest wiele pozytywnych wypowiedzi na temat Verneta. Jest to produkt nowy, objęty gwarancją i ma działać. Reklamacje zdarzają się częściej niż w przypadku Behra czy EPS ale nie są nagminne. Tak jak napisałem wcześniej, osobiście jestem zwolennikiem stosowania części które idą napierwszy montaż.

Jeśli masz wątpliwości a termostat nie nosi śladów montażu to bez problemu go wymienimy.
Chodzi o to byś był zadowolony.

Ostatnia edycja:
Na forum jest wiele pozytywnychwypowiedzi na temat Verneta. Jest to produkt nowy, objęty gwarancjąi ma działać. Reklamacje zdarzają się częściej niż w przypadkuBehra czy EPS ale nie są nagminne. Tak jak napisałem wcześniej,osobiście jestem zwolennikiem stosowania części które idą napierwszy montaż.

Jeśli masz wątpliwości a termostatnie nosi śladów montażu to bez problemu go wymienimy.
Chodzi o to byś był zadowolony.

Maciek-156 ma duże pojęcie na temat chociażby termostatów zamiast się z nim kłócić ( jak to niektórzy robią próbując udowodnić swoją rację ) może warto go się zapytać :) mi dobrze polecił behra orginała nie faluje mi wskazówka na szczęście ciepełko mi się robi po jakiś 4 km przejechanych w zimie :) :)

ja mam berha u siebie i bardzo dobrze się zachowuje :) w poprzedniej Ar 147 1.6 TS miałem verneta i wskazówka zawsze trzymała równe 90*C, więc złego słowa nie mogę powiedzieć :)

Chciałbym się was doradzić w sprawie termostatu, otóż u mnie sprawa wygląda następująco, autko zaczęło palić więcej o ok 1 l do tego temperatura wskaźnika kabinowego oscyluje cały czas w granicy 70 st - jeszcze nie sprawdzone komputerem, rura od termostatu do chłodnicy jest ciepła już nawet po 10 min spokojnej jazdy. Dodatkowo w czasie upałów, które ostatnio były temperatura nie dochodziła do 90 st - ogólnie to chyba jeszcze nigdy strzałka temperatury nie była w pionie. Auto to rocznik 2005. Chciałbym się także dowiedzieć jak wygląda sprawdzenie temperatury FES, zaznaczam temperatura wody i co dalej sprawdzam czy rura od termostatu jest gorąca ?, czy co innego?. Przepraszam jeżeli to są głupie pytania, ale jestem w tej kwestii początkujący.

podłącz pod MES, spr temp. w momencie gdy grubą rurą zacznie lecieć ciepły płyn. Spr. temp. w MES gdy silnik się zagrzeje (czyli te 70st będzie mieć na wskazówce)

btw, kreska pomiędzy 50 a 90 to 80stC, u mnie jest ok, bo wskazówka jest trochę ponad tą krseką (termostat w JTD otwiera się w grancy 82-85stC)

Amortyzatory
Powrót