Termostat TS, JTD

bo trochę mnie przeraza ta temp. silnika 75*C robię krótkie odcinki ok 8-12km
w lecie lotto ale w zimie? chce nagrzać trochę to temp silnika od razu spada.

idąc tym tokiem myślenia po co? po co kolega "barat" wymieniał termostat?
to chyba logiczne ze lepiej miec silnik rozgrzany do 85-90* niz 75-80* ?
chyba ze sie mylę

I tu masz kolego konkretną odpowiedź Macka! "A po co wymieniać sprawny termostat (o niższej temperaturze otwarcia) na sprawny tylko o wyższej temperaturze otwarcia?
Mam tak samo i nie zamierzam pchac sie w wymiane sprawnego, oryginalnego termostatu.

I tu masz kolego konkretną odpowiedź Macka! "A po co wymieniać sprawny termostat (o niższej temperaturze otwarcia) na sprawny tylko o wyższej temperaturze otwarcia?
Mam tak samo i nie zamierzam pchac sie w wymiane sprawnego, oryginalnego termostatu.

On nie jest sprawny. Gdyby był to by trzymał 90 po ok 10km i nie bujał by sie z temp.
Jezeli masz LPG to dłuzej musisz czekac zeby sie przełączył a z kolei wtedy pali wiecej benzyny.
Tak w srodku przy samym wkładzie pod spręzynką jest taki gumowy oring który parcieje i szlag go trafia.
Co z tym idzie?? Wkład nie może sie domknąć do konca wiec cały czas powoli puszcza

On nie jest sprawny. Gdyby był to by trzymał 90 po ok 10km ...a
A te informacje to na jakiej podstawie - dlaczego nie od razu 100 albo 110? LPG w JTD to abstrakcja...W TSie termostat ma zupełnie inną charakterystykę pracy niż w JTD, więc nie przenoś kolego swoich doświadczeń - jeśli ktoś ma oryginalny fabryczny termostat to 90C w JTD zobaczy jak zrobi sobie latem wycieczkę na południe Europy

bo trochę mnie przeraza ta temp. silnika 75*C robię krótkie odcinki ok 8-12km
... to chyba logiczne ze lepiej miec silnik rozgrzany do 85-90* niz 75-80* ?
chyba ze sie mylę
Na tak krótkich odcinkach poniżej 10km to sprawny termostat nawet się nie otwiera w mroźne dni, więc temperatura jego otwarcia i tak nie bedzie mieć znaczenia... Konstruktorzy silnika JTD przewidzieli dla niego temperaturę pracy własnie w okolicach 80C - i sprawdza się to doskonale chocby latem, o wycieczkach w cieplejsze strony nie wspomnę

Ale ci sami konstruktorzy uznali później ze chyba lepiej jest Z temp 90' skoro wsadzaja teraz takie termosy?
Rozchodzi mi sie tylko o dobro silnika i jego optymalna prace lepiej mu z temperatura 80 czy 90 stopni na pokładzie?
Wiadomo 80 ' nic zlego nie uczyni ale moze lubi cieplej

HTC ONE S / Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
Zmiany temp. otwarcia dokonał producent termostatów firma Behr w I 2006r, czyli już po zaprzestaniu produkcji AR156 - wynikało to z wprowadzenia różnych typów w zalezności od kraju docelowej eksploatacji

Dobra bo dochodzimy do początku.
Moje ostatnie pytanie.

Jaka jest "lepsza" optymalna temperatura pracy silnika JTD 80' czy 90'?

HTC ONE S / Tapatalk 2

I jedna i druga jest tak samo dobra. Układ załączania wentylatorów chłodnicy (temperatura załączenia I biegu) jest dostosowany do niższej temperatury pracy, dlatego na kiepskich zamiennikach termostatów wentylatory mogą chodzic latem non stop.

Fakt, nie doczytałem, że to do JTD. Nie mniej jednak w TS jest tego typu sprawa.
Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć o wyrzuceniu samego wkładu z obudowy terostatu i założenie nowego wkładu np z CC to zapraszam na PRIV

Witam
Czy w silniku 1.9 JTD 16V występowały dwa rodzaje czujników temperatury wkręcane w termostat? Kupiłem oryginalny termostat Ricambi Originali z czujnikiem temperatury i okazuje się, że ma on inne złącze.

Czy termostat może uwalić turbinę? Bo skoro temperatura jest za niska to jakość smarowania turbiny też może mieć wiele do życzenia?

Turbina jest smarowana olejem. Temperatura cieczy chłodzącej nie ma bezpośredniego wpływu na olej.

Turbina jest smarowana olejem. Temperatura cieczy chłodzącej nie ma bezpośredniego wpływu na olej.

Ciekawe bo gdzieś się doczytałem iż przy niskich temp silnika nie poleca się "używanie turbiny". Dodatkowo podawano iż optymalna temp pracy to przy 80, 90 stopni silnika. Więc idąc tym tropem dalej wywnioskowałem że termostat który powoduje niską temp silnika może na dłuższą metę spowodować problemy.

Witam
Czy w silniku 1.9 JTD 16V występowały dwa rodzaje czujników temperatury wkręcane w termostat? Kupiłem oryginalny termostat Ricambi Originali z czujnikiem temperatury i okazuje się, że ma on inne złącze.
Nie mogłeś kupić oryginalnego termostatu bo nie są już produkowane - kupiłeś co najwyżej zamiennik firmy BEHR. Jeśli masz silnik 1,9 16v 150KM to czujnik ma 4 piny - podaj nr czujnika

Może termostat spędził trochę czasu na magazynowej półce. Mamy na magazynie sporo rozmaitych oryginalnych części które nie są już produkowane.

a ja mam takie pytanko , w autku wskazuje mi temperaturę 55 stopni podczas jazdy nawet podczas mocnego deptania nie rośnie , natomiast na postoju dochodzi do 90 stopni pochodzi na chwilkę i załącza sie wiatrak zbija do 80 paru i znowu sobie rośnie , wymieniłem termostat oraz czujnik na używany inny który ma dokładnie tak samo a ten wymieniany miał być sprawny w 100% , wierze wiec ze taki jest , czy istnieja inne mozliwosci nie dogrzewania silnika

samochód to 147 1,6 ts 120 KM

Są to klasyczne objawy uszkodzonego termostatu.

damian wylicz mi prosze cene termostatu dla mnie 147 1,6 120 km 2001r

Jestem w tej chwili za granicą i nie mam dostępu do bazy sklepu. Bardzo prosze o kontakt bezpośrednio ze sklepem. Mail , telefon - obojętnie. Przy da się nr VIN.
Hasło Alfaholicy oczywiście honorujemy.

Amortyzatory
Powrót