Grand231
Nowy
Ale chyba ta 2ga kreska oznacza 80 st w wersji 156, w mojej 147 jest normalne skalowanie co 10 stopni - czyli jeżeli dobrze rozumuje ma cały czas 70 st według wskazań na desce, które jak już wyczytałem nie są miarodajne 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam wszystkich. Alfaholików. Ja mam następujący problem. Wskaźnik temp żle pokazuje na pewno bo na 6 biegu 100 km/h przy temp zew 8stopni pokazuje mi wskaźnik trochę ponad 60st. Ale mam czujnik 2 pinowy jakby kamieniem zarośnięty trochę, natomiast przy podłączeniu do komputera jest wszystko ok, oprócz:
1. brak wskazania temperatury cieczy
2. polkazuje temp katalizatora 1220 stopni i to zaraz po uruchomieniu
3. Auto po 3tys obrotów jakoś dziwnie chodzi tzn nie ma kopa, zaczyna przepalać więcej ropy bo kopci, i ma niesamowitą dziurę. a jak jadę na np 4 biegu i przyspieszam to mam wrażenie że od tych obrotów jakby nie pracowały wszystkie gary, lub wtryski.
Proszę o pomoc, czy to może być wina czujnika, 2ch czujników, 2czujników z termostatem??
Tomasz Chwesiuk
Tamperatura jaką osiąga silnik JTD nie ma praktycznie żadnego wpływu na jego osiągi. Zainteresuj się przepływomierzem EGRem i sterowaniem zmienną geometrią turbiny - na forum jest wszystko opisane.
A czysciłes kolektor za klapą tłumiąca razem z EGRem? EGR szczelny? No przpływkę trzeba odpiąć i się przejechać
ILE RAZY MOŻNA PISAĆ ŻE WSKAŹNIK KABINOWY NIE JEST NARZĘDZEM DIAGNOSTYCZNYM - podepnij komputer i sprawdź jaką masz temperaturę, to pozwoli ocenic stan twojego termostatu
A podpowiedzcie dlaczego w mojej 156 wskaznik pokazuje temperature ok.70 stopni a po podlaczeniu pod kompa ok.85 stopni?
Wiem ze wskaznik zyje swoim zyciem ale czy powinna byc az taka roznica?
Słuchajcie ja mam problem, tyle że w JTSie.
Wymieniłem termostat, bo wskazówka nie dźwigała się nawet powyżej 1/4. Teraz jak jeżdżę to wacha się od 70 do 90 stopni. 90 w korkach i jak mocniej przycisnę, a 70 na bardzo spokojnej jeździe 80-90 w trasie. Dodam jeszcze, że wskaźnik lubi dobić do 90 nawet w trasie, a potem opaść do 70.
Jakieś pomysły?