[Giulietta] tempomat Giulietta

- ponizej logi z aktywacji tempomatu u kolegi mrlaku.
2016-02-24 19:01:20
CONNECTED TO:
Alfa Romeo Giulietta 1.4 Turbo 16V
CAN Setup / PROXI Alignment Procedure
--------------------------------------------------------------

Body Computer Node (NBC): EOL Ok
Engine Control Node (NCM): Ok
Electric Steering Node (NGE): Ok
Dashboard Node (NQS): EOL Ok
Receiver Radio (NRR): Ok
Brake System Node (NFR): Ok
Climate Control Node (NCL): EOL Ok
Airbag Node (NAB): EOL Ok

WARNING: This vehicle is properly configured. PROXI Alignment is not needed!

EXECUTING ADJUSTMENT...
Cruise control (until 2009)
Old value: Enabled
New value: Disabled
COMPLETED

EXECUTING ADJUSTMENT...
Cruise control (from 2009)
Old value: Disabled
New value: Enabled
COMPLETED

PROXI ALIGNMENT PROCEDURE
Writing CAN configuration data ...
Writing to module: Body Computer Node (NBC) SUCCESS!
Writing to module: Dashboard Node (NQS) FAILED! - Timeout error
Writing to module: Climate Control Node (NCL) SUCCESS!
Writing to module: Airbag Node (NAB) SUCCESS!
FAILED TO EXECUTE
Dashboard Node (NQS) FAILED! - Timeout error

- tempomat zapala lampkę na wskażnikach, mimo tego , że Proxy się nie powiodło, tempomat działa.

- ponizej logi z aktywacji tempomatu u kolegi mrlaku.

- tempomat zapala lampkę na wskażnikach, mimo tego , że Proxy się nie powiodło, tempomat działa.
Kręciłeś kierownicą do oporu w lewo/prawo żeby zrobić wymagany test/kalibrację? Po tym poczyść błędy w każdym komputerze po kolei (z tego co pamiętam to nie chciało czyścić niektórych zanim nie pokręciło się kierownicą, a i może zanim nie pokasowało się innych błędów). Potem spróbuj proxi jeszcze raz, tak z ciekawości czy teraz pójdzie. Najnowsza wersja MES cy czego tam używasz?

ale tempomat działa, więc po co ma kręcić kierownicą...

chodzilo mi o to ze po instalacji tempomatu jest kupa bledow, I z tego co pamietam (choc moze sie myle) to zeby je wyczyscic trzeba bylo pokrecic kierownica w jedna I druga strone do oporu, wtedy dalo sie pokasowac bledy. moze wtedy tez uda sie puscic proxy?

poza tym, skoro tempomat dziala, to po co by wrzucal na forum loga z problemem z osiowania - moim zdaniem po to zeby mu podpowiedziec co zrobic zeby zrobic osiowanie na cacy, a tu moze wlasnie pomoze zrobienie wszelkich procedur I czyszczenia bledow ktore wymienilem

Nie mylisz się. Za Chiny nam błędy nie dały się skasować, przypomniała mi się ta procedura z kierownicą i puściło :). Pozdrawiam.

- przed zrobieniem Proxy zawsze czyścimy błędy, inaczej Proxy nie pójdzie.
- po podłączeniu tempomatu nie powinno byc żadnych błędów, no chyba że ktoś łączy to pod napieciem.
- jak w takim przypadku pomaga krecenie kierownicą to czemu nie pokręcić.

- przed zrobieniem Proxy zawsze czyścimy błędy, inaczej Proxy nie pójdzie.
- po podłączeniu tempomatu nie powinno byc żadnych błędów, no chyba że ktoś łączy to pod napieciem.
- jak w takim przypadku pomaga krecenie kierownicą to czemu nie pokręcić.
Bez przesady, akumulator byl zawsze odlaczany (poczytaj manuala ktorego napisalem), tym bardziej ze zdejmuje sie poduszke (odlaczam min 10min przed robota, zeby w razie czego jakas czuwajaca elektronika sie rozladowala porzadnie, zeby poduszka wyszczelila mi w twarz przy demontazu/odlaczaniu kabli)
W przypadku 3 roznych Giuliett (przedlifty TB, TB MA i QV, rozne wersje wyposazenia) w ktorych montowalem dzwignie z tempomatem (rozne dzwignie, z wyciaraczkiami auto/bez I ze swiatlami auto/bez), zawsze po podlaczeniu akumulatora I przekreceniu stacyjki sypalo bledami (nie pamietam, ale cos chyba z EBD i czujnik skretu itp). Trzeba pokrecic w lewo I w prawo kierownica, a potem w roznych kompach (juz nie pamietam, ale chyba w 2 czy 3) poczyscic bledy. Dopero wtedy aktywacja I Proxi.

kolega mrlaku pisał na forum regionalnym, że tempomat instalował w warsztacie a potem szukał kogoś kto uaktywuje ten tempomat... więc może w tym warsztacie krecili kierownicą w lewo i w prawo, czyli bubu nie musiał tego robić, ale jak pisze bubu błędy także były przed Proxy alignment...

kilka uwag po montażu CC - Giulietta 1.4 TB Progression 2014
Nie odpinamy aku - bo i po co?
Nie ma szans na inicjacje poduszki bez zasilania - jak wył zapłon to jasiek jest nieaktywny.
wyłączamy zapłon wypinamy poduszkę wymieniamy zespolaka i składamy ponownie ale po podpięciu wszystkich kabli nie zapychamy do końca poduszki tylko sprawdzamy czy śmiga. Unikamy błędów i cyrków z ich kasowaniem.
po złożeniu do kupy mamy niekatywny tempomat i żadnej dyskoteki na desce.
Przy montażu w wersji polift obudowa kierownicy łączy się 4 rema śrubkami na imbusa- nie ma żadnych 7 śrubek jak tu pisano.
następna sprawa- przy montażu przełącznika zespolonego można kupić bez taśmy - starą przekładamy pamiętając aby nią nie kręcić to raz a dwa zwrócić uwagę na takie 2 zapadki od tyłu taśmy- muszą trafić idealnie w wycięcia pierścienia zespolaka - inaczej nie będzie funkcji automatycznego wyłączenia kierunkowskazów po wyprostowaniu kierownicy.
i na koniec zaślepka na tempomat- można ją zamontować - a nawet trzeba - po złożeniu obudowy kolumny kierowniczej. koszt w ASO 24 pln

- - - Updated - - -

Ja mam pytanie do kolegów , bo jak dotąd to chyba każdy kto montował miał wyświetlacz matrix , a u mnie jest zwykły i tu się zastanawiam czy to zagra tzn czy będą na wyświetlaczu komunikaty do tego tempomatu? Dokładał to ktoś w progression?

masz powyzej opis -jak szczegóły pisać na priv

ojej takie archiwalne cytaty-pytanie nieaktualne :) , u mnie tempomat śmiga od przeszło roku zresztą miesiąc pozniej zmieniłem też sobie panel zegarów na matrixa więc jest jak fabryka ;) (początkowo miałem wywiercony otwór na dzwignię w oryginalnej zaslepce ale pozniej dokupiłem fabryczną zaslepkę-jednak lepiej to wyglada) . Gdyby kto chciał zamontować tempomat w julce to kol. epsonix wrzucił tutorial- jest w dziale "zrób to sam" .

Czy to coś innego niż oryginał?
Rzuć okiem do instrukcji, to taki z wyświetlaczem graficznym, który jest w większości Giuliet, ale były też wersje gołe z prostym wyświetlaczem (nie graficznym, tylko cyfry siedmisegmntowe), i taki miał tx555.

dokładnie tak jak kol. wyżej napisał, fabrycznie miałem zwykły wyświetlacz nierekonfigurowalny z wielkimi literami/cyframi (progression 2k10)

kilka uwag po montażu CC - Giulietta 1.4 TB Progression 2014
Nie odpinamy aku - bo i po co?
Nie ma szans na inicjacje poduszki bez zasilania - jak wył zapłon to jasiek jest nieaktywny.
wyłączamy zapłon wypinamy poduszkę wymieniamy zespolaka i składamy ponownie ale po podpięciu wszystkich kabli nie zapychamy do końca poduszki tylko sprawdzamy czy śmiga. Unikamy błędów i cyrków z ich kasowaniem.
po złożeniu do kupy mamy niekatywny tempomat i żadnej dyskoteki na desce.
Przy montażu w wersji polift obudowa kierownicy łączy się 4 rema śrubkami na imbusa- nie ma żadnych 7 śrubek jak tu pisano.
następna sprawa- przy montażu przełącznika zespolonego można kupić bez taśmy - starą przekładamy pamiętając aby nią nie kręcić to raz a dwa zwrócić uwagę na takie 2 zapadki od tyłu taśmy- muszą trafić idealnie w wycięcia pierścienia zespolaka - inaczej nie będzie funkcji automatycznego wyłączenia kierunkowskazów po wyprostowaniu kierownicy.
i na koniec zaślepka na tempomat- można ją zamontować - a nawet trzeba - po złożeniu obudowy kolumny kierowniczej. koszt w ASO 24 pln

- - - Updated - - -

Czy w wersji przed liftowej też można zdjąć kierownicę bez odpinania akumulatora? Wystarczy wyłączyć zapłon? Trochę boję się tych błędów po zdjęciu napięcia.

W każdym- wyłącz zapłon poczekaj kilka minut a dla pewności że go nie włączysz wyjmij kluczyk. Inna sprawa że nawet jak złapiesz błąd poduszki a potem wszystko podepniesz "po bożemu" to kontrolna po kolejnym włączonym zapłonie zgaśnie. Błąd będzie w pamięci kompa i po 40 cyklach włączenia zapłonu zniknie.

Mam problem z aktywowaniem tempomatu. Elm327 + MES przy wejściu w proxy alignment mam 'unreliable communication deteced'.
Z CAN Info mogę się połączyć bez problemu. Próbowałem z i bez high latency mode lecz bez zmian.

Czym robicie aktywacje?

a masz usuniety zbedny rezystor terminujacy z elma? w razie czego poczytaj temat interfejsy diagnostyczne

Mam wersję bez rezystora 1.4 oraz wlutowany przełącznik dla CAN.
Engine, Service itd. to wszystko działa. Problem jest tylko z proxy.
Czytalem gdzieś, że problem jest z ELM bo jest wolny i szybko zapełnia mu się bufor.
Nie wiem czy dotyczy to mojej wersji czy ogólnie ELMa?
Stąd pytanie jakimi interfejsami udaje się to zrobić?

Możecie proszę podzielić się informacją jakim ELMem(wersja, kabel/Bluetooth?) i jaką wersją MESa udaje wam się wejść w opcje proxy?

do Proxi w Giulietcie musisz mieć przełącznik ustawiony na adapter typ 3 /żółty, tak masz?
Ja robiłem u siebie i w paru innych 159/Giuliettach Proxi albo ELMem 1.3 USB, albo ELMem 1.4 na BT albo VGate Scanem na BT. Zdarzyła mi się jednak Giulietta (Sprint z 2015r) gdzie mój VGate Scan nie ruszył (a innego nie miałem pod ręką) i tam akurat właściciel dał mi swojego iCar 3 bodajże (taki mały biały), i na nim zrobiliśmy Proxi chyba z AlfaOBD z komórki.

Amortyzatory
Powrót