• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.4%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.9%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.8%

• Łącznie głosujących
    219
Z tego co widze to Valvoline Durablend ma bardzo dobre opinie i na ten olej się zdecyduję. Dzięki za rade Pablo ;)

Dobry wybór. Ja mam teraz wlany Durablend 10W40, przebieg auta 120 tys. Ubytków oleju nie ma. Wcześniej wlewałem Motul, Agip Sint 2000, więc trudno mi robic porównania, bo wszystkie te oleje są dobre. Przy następnej wymianie może spróbuję 5W40 albo 5W50.

Pominąłem jeszcze sprawę oleju w skrzyni. Czy do 146 Valvoline Durablend GL-5 75W90 będzie ok? Bo generalnie taki jest zalecany z tego co w książce widzę.

co myslicie o zalaniu tego oleju
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 czy raczej 5w40 ?

Klasa jakości: ACEA A3/B3 lub A3/B4. dla 5w40 ACEA C3 - API SM/CF

dla 5w30
API SM/CF,
ACEA A3/B4

Czy lepiej zalac Selenie WR Pure Energy 5w30

Ostatnią edycję dokonał moderator:
co myslicie o zalaniu tego oleju
MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 czy raczej 5w40 ?

Klasa jakości: ACEA A3/B3 lub A3/B4. dla 5w40 ACEA C3 - API SM/CF

dla 5w30
API SM/CF,
ACEA A3/B4

Czy lepiej zalac Selenie WR Pure Energy 5w30

http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx

Znajdziesz specyfikacje producenta co do oleju. A polecane marki to juz chyba widziales wielokrotnie.

P.S. X-clean 8100 jest rowniez z C3.

http://www.motul.com/ch/en/products/55?f[quality]=31&f[range]=25&f[viscosity]=33

Ostatnia edycja:
Witam czy olej motul specific 505.01 diesel 5w40 będzie odpowiedni do silnika 2.4 jtd 10v. Zmieniam z shell diesel 10w40. Przebieg auta 185 tys.
[h=1][/h]

Do filtra czastek stalych tylko i wylacznie powtarzam wylacznie 5w30

- - - Updated - - -

A co sie tyczy do tematu evomarkosa jak najbardzie moze byc 5w40 z ta norma ktora napisal

A co przeszkadza lepsza norma? chyba nie zaszkodzi,a roznicy w cenie praktycznie nie ma,kazdy producent oleji w tej chwili robi coraz lepsze klasy ACEA i API wiec ma taka ochote to moze zalac motor takim olejem,a tak na marginesie to slyszalam ze MilersOils otwiera nowe centrum badawcze.

Gdyż ten olej jest nisko popiołowy i gdy silnik go spali żeby nie zatykał DPF,oczywiście musi też mieć odpowiednie normy.

a np. Motul 8100 x-clean 5w-40 C3 jest ..? Bo akurat do mojego silnika jest zalecany o takiej specyfikacji.

wczoraj odebrałem alfę od mechanika i słyszę od niego, że silnik ciszej pracuje. ja mu mówię, że był płukany a potem zalany Motulem 4100 15w50 :) do boxera w sam raz ;)

Amortyzatory
Powrót