• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.4%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.9%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.8%

• Łącznie głosujących
    219
mam 16V , czemu znak zapytania przy pompowtryskach ? I czy ten motul jest pod DPF pytam bo roznie pisza jak leje sie olej nie pod DPF .
A czemu ku 5w40 ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Twój silnik nie ma pompowtrysków.

- - - Updated - - -

W mojej obecnej v6,poprzedni właściciel lał mobila 5w50 ,niby zapierał się że nie robił dolewek,przy wymianie też wlałem tego mobila,puki co dopiero zrobiłem około 3,5k km,ale na bagnecie nadal jest max.z kolei tu na forum przeczytałem że zalecany jest 10w50-60

Jak nie ubywa to luzik.
Ja do swojej V6 również zalałem aktualnie 5w50, tyle, ze innej marki.

Malo to prawdopodobne rzeczy nie palil oleju ale jesli tak jest masz jeden z lepszych motorow.

- - - Updated - - -

Gratulacje !!

- - - Updated - - -

Przepraszam wkradl sie blad zamiast'RZECZY mialo byc zeby przepraszam.

Malo to prawdopodobne rzeczy nie palil oleju ale jesli tak jest masz jeden z lepszych motorow.

- - - Updated - - -

Gratulacje !!

- - - Updated - - -

Przepraszam wkradl sie blad zamiast'RZECZY mialo byc zeby przepraszam.

Za stary jestem żeby walić ścieme,a tak na poważnie to spotkałem ostatnio pewnego Pana (pewnie jest w moim wieku,ale przez grzeczność)który posiada kilka alf i miał też v6,chwilę rozmawialiśmy,mówiłem coś ze moja nie pali oleju,on na to dłuższa trasa,180km i swoje weżmie,ogólnie robię krótkie trasy i zwłaszcza miasto,staram się nie wkręcać powyżej 6k obrotów(ponieważ naczytałem się tu o przekręconych panewkach)na razie jest ok. zobaczymy co wyjdzie w praniu.Auto ma 12lat i przebieg niby 120tyś.po skórach jak i środku można sądzić że jest autentyczny ale............

Nie twierdzę że kłamiesz,więc tylko się cieszyć że trafił Ci się dobry motor niech służy Ci jak najlepiej.Pozdrowienia!

Prymie wiec jak z moim pytaniem bo troche mnie zadziwiles ?

- - - Updated - - -

w mojej wersji AR sa pompowtryski czy nie ma ? Bo prymie mnie troche zaskoczyl zdziwieniem o popmowtryskach ////....

Witam wszystkich. W listopadzie czeka mnie wymiana oleju w mojej Alfie 159 2.2 JTS wraz z filtrami. Jaki polecacie ? Przebieg 100 000 tys KM, dzięki i pozdrawiam

Rozumiem że polecasz ten olej silnikowy aby nie zbierał się nagar w silniku ?

zadaj mi pytanie cos z mojej branzy i dziedziny to tez spalisz sie w przedbiegach , pytam grzecznosciowo nie chce dac plamy ....

zadaj mi pytanie cos z mojej branzy i dziedziny to tez spalisz sie w przedbiegach , pytam grzecznosciowo nie chce dac plamy ....

Moim celem nie było naśmiewanie się, czy coś w tym stylu.
Po prostu to moja dobra rada.
Ja jak się na czymś nie znam to idę do specjalisty i pytam.
Ostatnio mam dylemat z kupnem komputera.

Do czego potrzebujesz kompa? Coś poradzimy :D Jakby co to wal na PW.

jaki polecacie mi olej synteczyny millersa do jtd 105km? konkretny.

mam 300tys przejechane, w tej chwili mam półsyntetyka zalanego, ale żadnych wycieków ani dolewek nie śtwierdzam przez 10tys, wiec chce wlac coś lepszego.

5w40?
5w30?

Co lepsze w naszych warunkach? i kokretny olej millersa jaki polecacie.

Ostatnia edycja:
jaki polecacie mi olej synteczyny millersa do jtd 105km? konkretny.

mam 300tys przejechane, w tej chwili mam półsyntetyka zalanego, ale żadnych wycieków ani dolewek nie śtwierdzam przez 10tys, wiec chce wlac coś lepszego.

5w40?
5w30?

Co lepsze w naszych warunkach? i kokretny olej millersa jaki polecacie.

Millers XFD 5w40 - optymalny wybór.

Amortyzatory
Powrót