• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Kolega ma Forda Mondeo mk3 z benzynowym silnikiem 2.0 Duratec.
Silnik bardzo wytrzymały jak się okazało, ponieważ rozrząd na łańcuchu, a więc wymieniać nie trzeba.
Bardzo nie lubi inwestować w auta, a więc i olej wymieniał co 30 - 35 kkm.
Po około 240 kkm wymieniliśmy silnik, ponieważ odłożyło się w nim tyle nagaru, ze zatkały się kanały olejowe i zatarł się.
Przed 200 kkm brał już duże ilości oleju. Jesli jest jeszcze gdzieś ten silnik to pofatyguję się i zrobię fotki.
Dodam tylko, że silnik jeździł na MOTULu tak więc nie było tam całkiem kiepskiego smarowidła.
To są po prostu w bajki i bzdury wymyślane w internecie.
Nikt nie wpadł na to, że dla warsztatu lepszym zarobkiem jest naprawa/wymiana silnika niż wymienianie olejów ???

Podziele sie rowniez moja opinia na temat oleji po zakupie alfy zalalam ja mobilem super 10w40 nie moglam nadazyc z dolewkami zmienilam na selenie 10w40 Alfa Romeo bylo oki ale olej drogi i malo dostepny uzywalam tylko w metalowych puszkach org.wloski pozniej Valvoline Maxlife 10w40 tez ok a teraz Motul synergie+ 6100 + ceramizer zimny silnik 6,5atm cisnienie oleju rozgrzany nigdy nie spada ponizej 2,5atm silnik wedlug licznika przebieg 243 tys.km.

Ja ze swojej strony także polecam 10w40 Valvoline max life.
Wczesniej lalem Shell helix 5w40 i troche ubywało.
Po zalaniu Valvoline 10w40 od wymiany do wymiany, nie trzeba było by dolewac.Ale utrzymuje stan ok 3/4 bagnetu.

Zgadzam sie bardzo dobry olej i nie podrabiany jak inne tez bella bardzo malo go palila,narazie testuje motyla 1500 od wymiany stan 100% od wymiany.

Bardzo dobry wybór,ale teraz testuje Motula zobaczę jak będzie.

Na nissanie polecają valvoline vr1 racin 10w 60.
Dzisiaj sam taki zalałem, za 5 litrów wyszło mnie 180zł.

jaki olej polecacie , planuje w weekend wymiane , przebieg 112 000 , opis obok fotki .

Witam, związku z tym, że idzie zima planuje wymienić olej, tylko nie mam pojęcia na jaki czy syntetyk czy półsyntetyk?
Co do oznaczeń czy firmy tez nie mam pojęcia jakie czy 5w40 czy jakis inny ?
Jeśli mogę prosić to podpowiedzcie mi coś co będzie w sam raz dla mojej Alfy.

Podaj przykład tej pomyłki czy tam bzdury jak napisałeś. Rozmawiamy oczywiście o ALFA ROMEO 159 1.9 JTDM 16V 150KM.

W pierwszych 159 właśnie z tym silnikiem instrukcja obsługi zalecała olej Selenia WR Diesel 5w40, i jego wymianę co 30000 km.
Olej ten nie spełniał ani normy C3, ani nawet LL-04.
Wystarczy ?

- - - Updated - - -

Witam, związku z tym, że idzie zima planuje wymienić olej, tylko nie mam pojęcia na jaki czy syntetyk czy półsyntetyk?

Poczytaj kilka stron do tyłu i dowiesz się wszystkiego.

Zawsze i wszędzie będę powtarzał, że taki jaki zaleca producent. Po co kombinować? Chyba że kombinowałeś coś przy silniku tzn tuning to już inna sprawa. Najważniejsze żeby zgadzała się specyfikacja ACAE i API a to jakie SAE(lepkość 10w40,0w40) zalejesz to już kwestia w jakich warunkach pracuje silnik. Jeżeli masz dużo zimnych rozruchów, krótkie odcinki co przerzuca się na niedogrzany silnik to zaleca się oleje o niższym dolnym wskaźniku lepkości np 0W lub 5W a jeżeli silnik pracuje w ciężkich warunkach np. często stoisz w korkach, lubisz często wyskoczyć na tor to zaleca się wyższy górny wskaźnik np 60,50 ewentualnie 40.
Wszytko zależy właśnie od tego jak używasz silnika.
Nad półsyntetykiem zastanawiałbym się wtedy gdy silnik zacznie brać olej jakiś litr na 1000km a tak to zalewaj dobry syntetyk.
Póki silnik chodzi dobrze to na oleju sie oszczędzaj.
Ja zalałbym coś z Valvoline, MillersOils albo Seleni. Osobiście od początku jak fabryka dała śmigam w mojej GT na Seleni 10W60, na zimę alfka idzię do garażu a po śniegu ślizgam się bravką na 0W40 ale to dlatego na takim oleju że mam blisko do pracy i silnik nie zdąży dobrze sie dogrzać.

- - - Updated - - -

W pierwszych 159 właśnie z tym silnikiem instrukcja obsługi zalecała olej Selenia WR Diesel 5w40, i jego wymianę co 30000 km.
Olej ten nie spełniał ani normy C3, ani nawet LL-04.
Wystarczy ?

Pytałem z czystej ciekawości bo nie słyszałem o tym, nie kłóćmy się czasem o to. Śmiać mi się chce z tej wpadki. Jak to się potem skończyło? Selenia spełniła normy czy Alfa zmieniła zalecenia? Czyli wynika na to że wszystkie produkowane wtedy 159ki wyjechały na złym oleju?
Pisząc że olej taki jaki producent zaleca mam bardziej na myśli normy a nie firme.

Spoko, to nie problem.
Poprawili zalecenia i dostosowali olej.
Wtedy jeszcze mało kto z właścicieli 159 pisał na forum i wszyscy jeździli do ASO. Jak pamiętam, to nawet po 30 kkm zdarzały się problemy z DPFem, i wszyscy dziwili się dlaczego.

Witam nie wiem czy już było pisane.
Problem polega na tym że kupiłem alfe z silnikiem 2.4 jtd 136koni z przebiegiem 185tys. Przy silniku jest naklejka że olej zmieniony na shell10W40 ultra diesel.
Idzie zima więc chciałem zmienić olej i teraz pytanie zmieniać na 10w40 czy kupować syntetyka 5w40.
I czy taka zmiana nie spowoduje uszkodzenia silnika.
I jak zleje stary olej to odrazu zalewać ten syntetyk czy jakiś inny wlać na przepłukanie?

Witam nie wiem czy już było pisane.
Problem polega na tym że kupiłem alfe z silnikiem 2.4 jtd 136koni z przebiegiem 185tys. Przy silniku jest naklejka że olej zmieniony na shell10W40 ultra diesel.
Idzie zima więc chciałem zmienić olej i teraz pytanie zmieniać na 10w40 czy kupować syntetyka 5w40.
I czy taka zmiana nie spowoduje uszkodzenia silnika.
I jak zleje stary olej to odrazu zalewać ten syntetyk czy jakiś inny wlać na przepłukanie?

Ja na Twoim miejscu zastosował bym płukankę, a potem spróbował zalać 1/2 syntetykiem 5w40, np. Valvoline Durablend Diesel 5w40,
jakby coś to daj znaka na PW.
Zrobimy jakąś fajną ofertę.

Amortyzatory
Powrót