Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
10W60 jest strasznie gęsty jak na oleje i latem dobrze chroni motor, ale w mrozy -20 i w dół to zanim zacznie smarować to trochę czasu poleci, popatrz w necie są proste testy pokazane
bez przesady ... w momencie odpalenia motoru przeciez nie jest on suchy... film olejowy zostaje po to aby nie bylo tego tarcia, zanim olej nie zostanie rozprowadzony odpowiednio po elementach silnika , z reszta producent tez zimy bierze chyba pod uwage i sam nakazuje lać 10w40 badz 60 a gdyby sie to nie sprawdzalo to co druga V6 byłaby po jednej zimie zatarta;) . w testach pokazuja 156 jako jedno z najbardziej awaryjnych samochodow ;) wiec takie roznego rodzaju testy trzeba dzielic przez 8 :) z reszta olej nie jest rozprowadzany po silniku za pomoca slomki do picia ani tez za pomoca kufla do piwa ;) ... tylko pod cisnieniem to tu to tam to przez otwory to przez dysze itd itd . Ja nigdy problemow w zime nie mialem na takiej oliwie tfu tfu odpukac i nie wyobrazam sobie problemow z nim przy takich parametrach i temperaturach max - 20 ...

Ostatnia edycja:
Pytanie mam. Zbliża mi się czas wymiany oleju w mojej 164Q4. Poprzedni właściciel zawsze zalewał silnik olejem Motul 300V LeMans 20w60. Samochód nigdy nie jeździł zimą, więc nie było oczywiście z tym żadnego problemu, że taki gęsty olej jest wlany. Zamierzam jednak wlać teraz coś bardziej standardowego, czyli 10w60. Przymierzam się do oleju Agip Racing lub Millers CFS. I tutaj zasadnicze pytanie, czy taka zmiana z 20w60 na 10w60 może mieć jakieś niepożądane konsekwencje? A może po prostu wybrać złoty środek czyli CFS 15w60 lub 300V Competition 15w50?
Swoją drogą bardzo okazjonalną cenę znalazłem na ten Agip:
http://amarauto.8p.pl/sklep/catalog/...b9f3e526393cb6
Trzymaj się jednej marki oleju, zmiana na 15W50 300V mozna też zalać. Nie ma co eksperymentować na innej marki oleje

No to co w takim razie możecie powiedzieć o oleju 10W50 - też pełen syntetyk oczywiście? Może taki będzie na czas zimowy "lżejszy" niż 10W60 , chociaż moim zdaniem to chyba nie robi różnicy...

Ja do TS'a lałbym Selenie 20K 10w40 . Ale jak masz sprawdzone inne oleje i zdaja egzamin to rob po swojemu ;)

Do mojego silnika kupiłem właśnie castrola edga 5w/40, raczej powinien się sprawdzić. Co sądzicie?

To i ja wrzucę swoje 3 grosze. Olej 10w60 może być (w tej samej temperaturze) dla jednego silnika idealny, dla drugiego zabójczy. Wpływ ma na to np. tolerancja pasowania. W Priusie przystosowanym do stosowania oleju 0w20 nawet w Afryce, taki olej w zimie to killer. W luźno pasowanym Subaru - why not?
A co do tego, że Millers to marka znikąd - prawda, nie jest to najbardziej znany na świecie olej. Zapominamy jednak, że nie kupujemy marki , czyli butelki, reklamy, promocji dla warsztatów, gadżetów - finalnie interesuje nas OLEJ. Jedna marka ma średni olej i znakomity marketing, a inna marka - znakomity olej i beznadziejny marketing. Jeszcze inna - tragiczny olej, tragiczny marketing, ale super cenę. Dla mnie wykładnikiem są parametry oleju - a niewiele marek jest w stanie zaoferować olej na bazie PAO i ESTRÓW. A od niedawna wprowadzana jest nanotechnologia. Czy samochód Koenigsegg jest gorszy od Audi R8? Nie sądzę - a Koenisegg to przecież marka znikąd. Jedne firmy wprowadzają innowacje, inne na nich później zarabiają. Gdy Alfa/Fiat wprowadzała Common Rail - nikt tego nie kupował, bo to nie pompowtrysk jak w VW. A teraz co? Common Rail w VW. Popularne marki nie oferują olejów estrowych bo to najdroższy możliwy olej bazowy. Za kilka lat pewnie wprowadzą, i będzie reklama w TV mówiąca że to przełom na miarę wymyślenia oleju syntetycznego. I wtedy każdy uwierzy i ruszy do Tesco po Castrola, nikt nie będzie pamiętał, że Millers Oils ma takie coś od lat. A za kolejne 10 lat będzie następny przełom - nanotechnologia :)

To i ja wrzucę swoje 3 grosze. Olej 10w60 może być (w tej samej temperaturze) dla jednego silnika idealny, dla drugiego zabójczy. Wpływ ma na to np. tolerancja pasowania. W Priusie przystosowanym do stosowania oleju 0w20 nawet w Afryce, taki olej w zimie to killer. W luźno pasowanym Subaru - why not?
A co do tego, że Millers to marka znikąd - prawda, nie jest to najbardziej znany na świecie olej. Zapominamy jednak, że nie kupujemy marki , czyli butelki, reklamy, promocji dla warsztatów, gadżetów - finalnie interesuje nas OLEJ. Jedna marka ma średni olej i znakomity marketing, a inna marka - znakomity olej i beznadziejny marketing. Jeszcze inna - tragiczny olej, tragiczny marketing, ale super cenę. Dla mnie wykładnikiem są parametry oleju - a niewiele marek jest w stanie zaoferować olej na bazie PAO i ESTRÓW. A od niedawna wprowadzana jest nanotechnologia. Czy samochód Koenigsegg jest gorszy od Audi R8? Nie sądzę - a Koenisegg to przecież marka znikąd. Jedne firmy wprowadzają innowacje, inne na nich później zarabiają. Gdy Alfa/Fiat wprowadzała Common Rail - nikt tego nie kupował, bo to nie pompowtrysk jak w VW. A teraz co? Common Rail w VW. Popularne marki nie oferują olejów estrowych bo to najdroższy możliwy olej bazowy. Za kilka lat pewnie wprowadzą, i będzie reklama w TV mówiąca że to przełom na miarę wymyślenia oleju syntetycznego. I wtedy każdy uwierzy i ruszy do Tesco po Castrola, nikt nie będzie pamiętał, że Millers Oils ma takie coś od lat. A za kolejne 10 lat będzie następny przełom - nanotechnologia :)

Jestem zbyt zapędzony na takie przemyślenia, ale lepiej nie można tego raczej ująć.

Koledzy kupiłem AR 166 2.5 v6
Silnik zalany byl Shell Helix 5w40.
Chcialem kupic motula 5w40 - na allegro jest kilka.
Jaki wybrac?

Czy X-cess 8100 bedzie odpowiedni?

Ostatnia edycja:
Niedawno padło mi sprzęgło, przy okazji stwierdziłem że warto też wymienić olej w skrzyni. Wymianę zrobił mechanik, niestety nie pamięta już jaki olej zalał do niej.
Na początku była rewelacja, biegi wchodziły jak w masełko, dosłownie jak w nowym aucie. Teraz jest coraz gorzej, często słychać delikatny zgrzyt, biegi wchodzą ciężko, gałka zmiany biegów strasznie ciężko "chodzi" gdy nią ruszamy prawo-lewo na luzie, i sama też prawie nie wraca na swoje miejsce po odchyleniu jej w którąś ze stron. O ile gdy silnik jest zimny, to tego problemu nie ma, ale w trasie gdy się już zagrzeje, jest to trochę denerwujące.
Dodam jeszcze że poziom na miarce jest ok (prawie max)

Czy jest to wina nieodpowiedniego oleju?

ODPOWIEDNI!!! wybacz ,bylo juz tyle o tym ,a ciagle sie ktos znajduje ,zeby mu dokładmie podac marke i parametry, a za moment rozwija sie debata , ze ten ch....y a ten super

Amortyzatory
Powrót