• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION], A słyszałeś może coś o dodatkach do oleju firmy "Metabond" ?
tu jest ich strona << http://www.metabond.it/ >> - Niestety tylko po makarońsku, karty charakterystyki niestety też... najbardziej zastanawia mnie "Metabond ECO – Trattamento Motore" opis sugeruje, że to coś podobnego do AR9100 :)

Coś jednak innego... 9100 nie zawiera zddp ani zwykłego azotku boru i nie ma lepkości ok 200cSt w 40C ;-)

Pany,

jak mam zalecany 5W-30 to 5W-40 mogę lać bez problemu i będzie nawet lepszy?

Z reguły powinien być lepszy, kwestia już chyba tylko producenta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Teoretycznie całorocznie to 0W40 ale niestety jest na ogół najmniej trwałe poza kosztownymi wyjątkami.
Fakt, wymiana 2x w roku, jesienią i wiosną ma swoje zalety ;-)

No to chyba podjadę dziś kupię 5W-40

wstępnie myślę nad:
XADO ATOMIC OIL SM/CF 5W40 5L
MOTUL 8100 X-CESS 5W40 5L
LIQUI MOLY TOP TEC 4100 5W40 5L

Millers ma trochę przegiętą cenę.

A co myślicie o Castrol Edge? Auto od nowości na tym jeździło. Gdzieś widziałem, że to syntetyk prawdziwy jest

[MENTION=53152]Tomtrz[/MENTION] - spróbuj Meguins Liechtlauf 5W40. Ostatnio kupiłem i dołączony był katalog produktow, w ktorym jak byk bylo napisane 'wyprodukowane przez Liquy Moly'. Czyli wygląda na to, że Meguins = LM, tylko doliczają % do ceny za olej 'premium' ;)

[MENTION=53152]Tomtrz[/MENTION] - spróbuj Meguins Liechtlauf 5W40. Ostatnio kupiłem i dołączony był katalog produktow, w ktorym jak byk bylo napisane 'wyprodukowane przez Liquy Moly'. Czyli wygląda na to, że Meguins = LM, tylko doliczają % do ceny za olej 'premium' ;)

Tego meguina+AR miałem w dieselku i była rewelacja

- - - Updated - - -

Albo Specol + Archoil ;-)

Ten specol strasznie tani jest, ale dużo osób widziałem poleca, może bym się skusił :P Który, Gold?

Jeśli full saps to Gold, jeśli DPF to seria Premium.
Jeśli razem z Archoilem AR9100 to też lepsze wg mnie Premium bo mniej zbędnego zddp dla AR9100 do zmywania ;-)

Hmm to jak to jest z tym tbn'em. Jest jakaś granica do jakiej nie powinno się przekraczać? Czy bardzo wysoki tbn (15+) szkodzi?

Nie.... Tylko na ogół TBN to popioły, za dużo wapnia czasami zostawia depozyty itp ale powyżej chodziło o cynk a nie o TBN

Powinna być w tym temacie tabelka jaki olej jest proponowany do silników alfy, dużo ich nie ma więc roboty tez nie wiele. A wszystkie inne opcje były by poruszane w temacie. A tak co chwilę jaki olej do np 1.9 jtdm gdzie takie pytanie padło 2 strony wcześniej. Sam szukam dobrego/ sprawdzonego oleju do 1.9 16v chip 187 i czytając ostatnie kilkadziesiąt stron mam metlik...

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Jest tabela w instrukcji do każdej Alfy, z adnotacjami odnośnie temperatur, oraz ewentualnego 'sportowego użytkowania" , a i tak jest najdłuższy wątek na forum :)
To nieuniknione :)
[MENTION=53152]Tomtrz[/MENTION] - Liquy Moly / czy Mequin to pewniaki, można na pewno i inne, ale to posprawdzane oleje bez podróbek raczej (choć LM coś tam zdaje się było na Ukrainie czy w Rosji podrabiane razem z innymi).

Amortyzatory
Powrót