Pablo.
Aktywny
2 do 4 litrów dolewki na 10000 km i ty to nazywasz ,,w normie'' ???
Dla niektórych 1l/1kkm to norma, ja natomiast uważam, że sprawny TS bierze do 1 litra oleju na 10000 km.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
2 do 4 litrów dolewki na 10000 km i ty to nazywasz ,,w normie'' ???
Panowie a co dobrego zalać do 2.0 JDTM? Jest wlany Mobil 1 ESP Formula 5W30, zastanawiam się nad:
Motul 8100 Eco-clean 5W30
Liqui Moly Top Tec 4300 5W-30
Millers XF Longlife C2 5w30
A może coś innego?
Sztywno trzymać się normy FIAT 9.55535-S1, a może wlać 0W30?
Co ile zalecacie wymianę żeby wyszło na zdrowie silnikowi?
A nie powinno się lać oleju jeżeli już pomijamy specyfikacje i normy fabryczne zgodnego chociaż z klasyfikacją ACEA C2?
Nie, to jest naprawdę drugorzędna sprawa, szczególnie w silniku, który potrafi mieć problemy z układem smarowania.
Poza tym, różnica miedzy C2 i C3 jest naprawdę znikoma.
Tak jak pisze Pabolo nie ma to większego znaczenia. C2 jest bardziej "energooszędne" i ma być bardziej ekologiczne ale nie wpływa to w żaden sposób na smarowanie i ochronę silnika przed zużyciem.
Bez żartów. Różnica jest dość poważna i C2 "na pałę" raczej bym nie polecał zalewać, jeśli producent tego wyraźnie nie wskazuje.
Nie do końca taka znikoma C2 ma HTHS ≥ 2.9 a C3 ≥ 3.5 więc trzeba sprawdzić sobie wcześniej dany olej i wymagania silnika.
A jak to jest z olejem do 2.5 V6 ponieważ jest wiele rozbieżności, wielu ludzi zaleca 10w60 aczkolwiek problem z tym olejem jest taki, że nadaje się on do jedynie do sportu, i przy jeździe miejskiej, lub spokojnej autostradowej się nie sprawdza. Polecono zalać mi 5w50, znalazłem tylko Valvoline, o takich lepkościach ale znowu słyszałem, że Valvo popsuło się na jakościTak więc to jest najlepszego do V6? Obecnie mam zalanego wlasnie 5w50 od valvo.. Zostawić tak jak jest czy kombinować..? Albo popadłem już w jakąś olejową paranoje
![]()