Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
W ramach sprostowania ten olej zawiera dodatki miedzyinnymi taki co poprawia kondycje uszczelek. Tekst z ulotki valvoline ja tylko przekazuje :) nic nie pisze o innych olejach. Chwale ten co uzywam. Co do spalania to zalezy od stylu jazdy oszczednie 4.7-5.0/100 a sportowo caly bak 1000km. Auto jest do kupienia po kolizji za 1500zl duzo swiezycz czesci uszkodzony zderzak blotnik chlodnica i pare dupereli. Polecam

Z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury jak mało który, delikatnie sprawę ujmując.
Miałem kilka takich 156, i spalanie o którym piszesz, to chyba minimalne chwilowe z komputera.

Widzisz, że kolega sprzedaje auto, więc chwali ;)

Buahaha 4.7-5l/100km :D :D Dawno nie czytałem lepszych bajek :D Też mi tyle pokazywał infocenter :D Szkoda, że dystrybutor i licznik kilometrów przy tankowaniu twierdziły zupełnie coś innego :D
1000km na baku przy sportowej jeździe?! To wychodzi 6,3l/100km :D Jestem ciekaw co to za sportowa jazda była :D Chyba miałem coś nie tak, bo przy ostrej jeździe to 12-13l/100km było do zrobienia :)

W sumie czego oczekiwać, od kogoś, kto zamiast komuś coś "kazać" to go "kara", a przecinki i polskie znaki widział jedynie gdzieś na etykietach :D

W ramach sprostowania ten olej zawiera dodatki miedzyinnymi taki co poprawia kondycje uszczelek. Tekst z ulotki valvoline ja tylko przekazuje :) nic nie pisze o innych olejach. Chwale ten co uzywam. Co do spalania to zalezy od stylu jazdy oszczednie 4.7-5.0/100 a sportowo caly bak 1000km. Auto jest do kupienia po kolizji za 1500zl duzo swiezycz czesci uszkodzony zderzak blotnik chlodnica i pare dupereli. Polecam
Chyba na luzie, z górki

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jak wytrzymasz do końcówki września to będę maił zarówno ten olej jaki i jego dużo tańszy odpowiednik z Meguina w dobrych cenach. O Synthoila uderzaj teraz do Pablo on też ma Liqui Moly w ofercie.

Daj info jak będziesz miał bo właśnie na koniec września będę miał wymianę i łykam Meguina :D

Seria max life to niezłe oleje ale nie tylko one mają dodatki poprawiające stan uszczelek. Poza tym trudno mi polecić 10w40 do jtd, szczególnie na zimę. Maxlife jest też 5w40 i do uturbionych silników na pewno będzie lepszym wyborem choć nie należy spodziewać się cudów. Miałem ten olej raz w dostawczym Masterze i generalnie bez zastrzeżeń - niskie zużycie oleju poza tym ciężko coś więcej powiedzieć. Na Specolu Goldzie zużycie nawet niższe a na Motulu X-Cessie wyższe.

Seria max life to niezłe oleje ale nie tylko one mają dodatki poprawiające stan uszczelek. Poza tym trudno mi polecić 10w40 do jtd, szczególnie na zimę. Maxlife jest też 5w40 i do uturbionych silników na pewno będzie lepszym wyborem choć nie należy spodziewać się cudów. Miałem ten olej raz w dostawczym Masterze i generalnie bez zastrzeżeń - niskie zużycie oleju poza tym ciężko coś więcej powiedzieć. Na Specolu Goldzie zużycie nawet niższe a na Motulu X-Cessie wyższe.

Kolega w swoich Sprinterach przeszedł właśnie z Maxlife 5w40 na GOLDa + AR9100 i jest bardzo zadowolony.
Cena w zasadzie ta sama, a spalanie spadło. Przy 10 kkm w 2 miesiące to jest naprawdę realna oszczędność w skali roku eksploatacji.

Mam pytanie, trochę filozoficzne ;)

Czy jest jakaś norma klasyfikująca jakość oleju pod kątem stosowanego katalizatora w silniku benzynowym?
Czytałem gdzieś, że wysoki poziom ZDDP nie jest wskazany w przypadku stosowania katalizatorów trójfunkcyjnych (w jakie wyposażone są np. JTS-y). Może ktoś to potwierdzić? [MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION]? [MENTION=2851]Artih[/MENTION]? [MENTION=192]Pablo.[/MENTION]

Chodzi mi po głowie wypróbowanie jakiegoś oleju estrowego... Titan Race Pro S lub CFS 5W40.

Generalnie do TWC zalecane są oleje z poziomem fosforu i siarki (bo to one najsilniej trują TWC) na poziomie ACEA C3 i API SN/SM.

Jeśli chcesz sprawdzić jeden z ww. olejów pao/ester to CFS ma tej 'trucizny' sporo więcej od Titana.

CFS NT ma <1% ZDDP, tyle znalazłem w msds. A Fuchs?

Możesz polecić jeszcze jakiś olej PAO/ester do tego zestawienia? I czy posiadasz informacje na temat zawartości syntetyków w Millers EE 5W40? Cholernie ciężko znaleźć coś wartościowego o składzie tych lubrykantów.

Ostatnia edycja:
Producenci bardzo niechętnie ujawniają takie dane. Ja ze swojej strony jeśli chodzi o olej PAO-estrowy mogę polecić Penrite z serii 10ths premium - np. 5w50. Wszyscy, którzy kupili ode mnie ten olej (lub 0w40) mega zadowoleni i bardzo chwalą. Najczęściej porównywany jest właśnie do Fuchsa Titan Pro S. Opinie od ludzi mam takie, ze porównywalny a może nawet lepszy.

CFS nt wg badan w Rosji ma ok 1500ppm fosforu bo ma jeszcze inny składnik poza zddp.
Rosjanie twierdzą, że linia longlife Millersa to HC z dolewką PAO.
Seria EE wg badań w Rosji ma bardzo wysoki poziom fosforu praktycznie jak CFS NT co mnie bardzo dziwi patrząc na deklarowane normy...

Z innych pewnie jeszcze Penrite Premium jeśli portfel pozwoli ;-)

My zmieniliśmy olej w sportowej type-r z CFS na Titana właśnie na drugą połowę sezonu po 6 imprezach więc porównamy. Oba z takim samym pakietem Archoila i po wypłukaniu silnika.

Miałem apetyt na 0W40, ale potrzebuję 6 litrów, a brak tego oleju w opakowaniach litrowych to nonsens. Z kolei 5W50 to czasem nie za dużo? Mam na myśli W50.
I czy te Penrite to na pewno PAO?

5W50 również nie występuje w opakowaniach litrowych...

Ostatnia edycja:
Tomek powinien wprowadzic u siebie litrowki robione z wiekszej banki, wypromowac i sprzedaz bedzie i pewnie wiecej chetnych ;)

Ten Xado to pewnie coś w rodzaju sensownego 0W-40 z kompletem dodatków. Coś w rodzaju np. Amsoila 0W-40 z już zaaplikowaną mieszanką AR 9300 i 9100, żeby nie trzeba było samemu dolewać :) Pomysł w sumie niegłupi jeżeli nie oszczędzają i nie dają np. połowy porcji potrzebnych dodatków.

Tomek powinien wprowadzic u siebie litrowki robione z wiekszej banki, wypromowac i sprzedaz bedzie i pewnie wiecej chetnych ;)

Jest w planach właśnie taka opcja. Myśle, że za ok. 2 tygodnie będzie można składać zamówienia na 6,7 i 8 litrów, gdzie brakujące będą odlewane z kolejnego opakowania 5l.
Penrite z serii Premium to bardzo bogate PAO (podobno 70-90% ale tego nie jestem w stanie zweryfikować) plus estry oczywiście. O tym Millersie, że to takie "ukryte HC" to słyszałem ale w sumie nic dziwnego - wszyscy (prawie) oleje "ekologiczne" robią na HC, ewentualnie HC+ trochę PAO (najczęściej w VW504/507) + zabawa z dodatkami (albo gotowe pakiety pod normę).

Amortyzatory
Powrót