• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Sorry jeśli było, ale musiałbym chyba spędzić tydzień na studiowaniu wątku.

2.4 JTDm 175km - co wlać na stałe?

Nie wiadomo na czym to jeździło, ale auto zadbane więc raczej nie na mineralu ;) aktualnie wlany tani półsyntentyk, co by go zlać po 500-700km + płukanka

Z tego co wstępnie patrzyłem to Valvoine maxlife diesel 10w40 albo motul 8100 5w40, będzie ok?

Amsoil DEO 5W40 - to topowy wybór.

Druga opcja - Liqui Moly Diesel Synthoil 5W40 + Archoil 9100.
Oba oczywiście po płukance.

Valvoline MaxLife i Motul 8100 to nie syntetyki - było na ostatnich 10 stronach o tym, wiec nie trzeba czytać całego wątku.

Czyli producentom juz nie można wierzyć. I weź tu człowieku rozszyfruj co w rzeczywistości dostajesz pod hasłem polsyntetyk w opakowaniu.

Pozdrawiam Łukasz

Żeby tak w skrócie uściślić - jako 'syntetyk' oznaczane są oleje HC tak ? bo takich całkiem mineralnych chyba producenci jako syntetyczne nie nazywają ? HC nie jest całkiem syntetykiem i w niektórych krajach nie jest tak oznaczane. Ale tych olejów HC chyba nie można tak demonizować, bo ponoć mają swoje zalety - o ile dobrze zrozumiałem co tam kiedyś czytałem, to HC na przykład lepiej się trzyma metalowych gładkich scianek niż PAO (pełna synteza) dlatego do PAO są dodawane różne rzeczy aby ten sam efekt uzyskać. Więc tak bardzo nie demonizujmy może tych HC tak całkiem ?

Ostatnia edycja:
A gdzie można znaleźć ten plik z opisem olejów któregoś z użytkowników tutaj z forum??

Ostatnia edycja:
Moje jest nieaktualizowane od paru miesięcy, czasu brak. Ale obiecuję poprawę :)

Żeby tak w skrócie uściślić - jako 'syntetyk' oznaczane są oleje HC tak ? bo takich całkiem mineralnych chyba producenci jako syntetyczne nie nazywają ? HC nie jest całkiem syntetykiem i w niektórych krajach nie jest tak oznaczane. Ale tych olejów HC chyba nie można tak demonizować, bo ponoć mają swoje zalety - o ile dobrze zrozumiałem co tam kiedyś czytałem, to HC na przykład lepiej się trzyma metalowych gładkich scianek niż PAO (pełna synteza) dlatego do PAO są dodawane różne rzeczy aby ten sam efekt uzyskać. Więc tak bardzo nie demonizujmy może tych HC tak całkiem ?

Z tym nazewnictwem to różnie bywa w zależności nie wiadomo od czego. Pewien medialny producent olejów potrafił sprzedawać jeden i ten sam produkt pod 3 różnymi oznaczeniami, i to jeszcze w 2014 r. nie wiem jak jest teraz, nie interesowałem się tym.

Co do olejów HC, to fakt, są to dobre oleje, spełniające odpowiednie, zadane im normy, i nie ma powodów do negowania ich właściwości smarnych. Przewagą olejów PAO/ESTER jest natomiast ich trzymanie parametrów w funkcji czasu. Tak można to określić najbardziej łopatologicznie.

Pamiętajmy, że HC innemu HC nierówne ... no i dodatki robią swoje.

Pamiętajmy, że HC innemu HC nierówne ... no i dodatki robią swoje.

No tak, dokładnie.
Chodziło mi raczej o oleje o zbliżonych parametrach, nie te na granicy.
Swoją drogą zaczynamy niebawem testy olejów Penrite. Bardzo jestem ciekaw jak spiszą się w TSach.

No ich seria "10 Tenths" :top:

A i te zwykłe HC mają fajny skład i niezłe parametry.

Teraz podobno mają wejść "normalne" lepkości 0W40 i 5W40 z tej serii.

0W50 i cała seria ma rewelacyjny Noack.

0W-50 i 5W-60 znikają z oferty. Będą teraz 0W-40, 5W-50 i 10W-60 dobre tylko drogie... no i bez modyfikatorów tarcia - te Penrite daje dopiero w serii racing w postaci organicznego moly.

Koledzy kupiłem Alfę 146 2,0 ts 155 km r99 z przebiegiem około 200 tyś. km. Poprzedni właściciel zalewał olejem Orlen Platinum 10w40. Teraz chcę wymienić olej w silniku. Mam pytanie czy zmienić na coś lepszego czy zostać przy Orlenie?

Zawsze da się lepiej, chociaż w klasie 10W-40 będzie ciężko... Mobil 0W-40 jest odpowiedzią na (prawie) wszystkie pytania :D.

Czy będzie dobrym wyborem, jak zmienię na selenia 20k alfa romeo 10w40?

glos w dyskusji ogolnej millers cfs kontra reszta swiata. Byłem wczoraj w sklepie olejowym. Jakis Pan cos tam kupowal do bmw 3.0 i ogolnie stanelo na motulu chyba :P Myslal o cfs ale za drogo wyszlo a sprzedawca go utwierdzil ze to olej wybitnie do pałowania na zimno i po 7k maksymalnie do wymiany :P

Amortyzatory
Powrót