• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
NOACK to test odparowania - ile objętości traci olej po podgrzaniu go do wysokiej temperatury. Dobrym wynikiem jest ok. 9 - 10%, ACEA C3 zakłada poziom <13%. Nie da się na jego podstawie określić składu oleju, ale to dość dobry wyznacznik jego jakości (chociaż oczywiście nie jedyny). Dokładnego składu nikt Ci nie poda, ale będzie to powyżej 90% olejów grupy IV.

Tam jest poziom syntetyku bliski 100%. Zresztą wystarczy spojrzeć na NOACK na poziomie 4,3%. Nie widziałem innego oleju w klasie, który by się chociaż do tego zbliżył.

Noack piękny, świadczy o świetnej bazie olejowej tego produktu :top:
Ale reszta parametrów już bardziej typowa dla tego dziadostwa, które robią z normą C3 inni (CCS w -30*C już na pograniczu średnich parametrów), temp. płynięcia też jest tylko ok.
Tylko, że kolega nie ma DPFu i może spokojnie zalać oleje "tradycyjne" o jeszcze lepszych parametrach.

Dodano po 13 minutes:

Czyli Selenia 5W-40WR ACEA B3/B4 ile w sobie może mieć syntetyku ?

Selenia WR ma 90% mineralnej bazy po HC. Więc sam sobie odpowiedz :)

Ostatnia edycja:
Noack piękny, świadczy o świetnej bazie olejowej tego produktu :top:
Ale reszta parametrów już bardziej typowa dla tego dziadostwa, które robią z normą C3 inni (CCS w -30*C już na pograniczu średnich parametrów), temp. płynięcia też jest tylko ok.
Tylko, że kolega nie ma DPFu i może spokojnie zalać oleje "tradycyjne" o jeszcze lepszych parametrach.

Dodano po 13 minutes:

Selenia WR ma 90% mineralnej bazy po HC. Więc sam sobie odpowiedz :)

Tak też właśnie zasłyszałem i przeczytałem o tych olejach Seleni, że to lipa. Jednak chciałbym wiedzieć jak nie dać się wydymać kupując olej. Na co zwrócić uwagę, jakie parametry mówią, że jest to syntetyk, a nie jakiś minerał z odzysku.

Najprostszy sposób to sprawdzenie, czy odpowiedni olej na niemieckiej stronie www jest określany jako "Vollsynthetisch". Jeśli nie, to nie jest syntetykiem :).

Czyli brać spokojnie ten Eni Eurosports 5W_50 ? - przy tych 20ltr opakowaniach to i cenowo chyba "wymiata" ? do TSa, Vki cywilnie używanych chyba całkiem ok. I pewnie nie całkiem cywilnie też?
Ja w TSie przelatałem na nim już ponad 100kkm. O dziwo dalej jeździ i nie dolewałem oleju nigdy.
Co do stosowania go w Vce to znajomy kilka lat temu używał go dłuższy czas, i też był zadowolony.

Niestety sklep nie odpisuje.. :/

Najprostszy sposób to sprawdzenie, czy odpowiedni olej na niemieckiej stronie www jest określany jako "Vollsynthetisch". Jeśli nie, to nie jest syntetykiem :).

To już dawno nie działa :)
Popatrz na oleje Valvoline, ten producent od dwóch lat nie robi nic poliestrowego a połowa jego olejów to "Vollsynthetisch".
Nie mogli tak nazywać HC to robią teraz jakieś HT, GLT i inne które próbują nazywać syntetykami.

No właśnie, czyli ciężko trafić na olej syntetyczny. Teraz pełno tych śmieci pseudo syntetycznych. Rozumiem, że kupno oleju syntetycznego z dużą zawartością syntetyku to w dzisiejszych czasach nie lada wyzwanie i problem.

Tylko w drugą stronę (że jeśli jest tak określony, to jest syntetykiem) to nie działa :P Popatrz sobie na niemiecką stronę Motula :P

Competizione ja do tego silnika zalałem ostatnio Shell Helix Ultra Diesel 5W40 i jestem zadowolony silnik wyraźnie ciszej chodzi i bardziej miękko pracuje a cena przystępna.

Do Focusa leję tego Helixa od 120kkm i nie zauważyłem żeby coś się zmieniło w jego pracy więc na oko i słuch wydaje mi się że daje radę.

Obecnie zgodnie z kontrolka olejową zalany Shell Helix Diesel 10W40.
Czy mogę przy wymianie oleju zalać 5W40 (AR 156 1.9 JTD 115KM z przebiegiem prawie 188000 km) ?

Dostałem odpowiedź z (kilka postów wyżej) wspomnianej firmy oferującej beczki 20litrów oleju eni Eurosports 5W50 .
I w zasadzie bym zamawiał, bo taniej wychodzi niż Mobil1 5W50 i Liquy Moly 5W40, ale mam wątpliwość - jak sądzicie, otwarta beczka taka rok sobie może stać bez problemu ?, bo dwa auta tym planuje zalewać i część oleju zostanie na następny rok. Utlenia się ? starzeje w jakiś inny sposób?

W kilku miejscach czytałem, że po otwarciu olej nadaje się do użytku przez pół roku. Ile w tym prawdy - nie wiem.

To fajnie, że chociaż Tobie odpisali.. Mi nic, a w pt przez telefon nic nie powiedzieli, bo nie było właściwej osoby..

A pytałeś ile przesyłka takiej beczki? Bo mi jakaś baba w pt powiedziała, że gratis..

To fajnie, że chociaż Tobie odpisali.. Mi nic, a w pt przez telefon nic nie powiedzieli, bo nie było właściwej osoby..

A pytałeś ile przesyłka takiej beczki? Bo mi jakaś baba w pt powiedziała, że gratis..

Przed chwilą ta odpowiedź z 9tej godziny :) , więc sprawdzaj pocztę ! cenę niższą jeszcze podali niż na ich www:
przesyłka 13,5zł netto, beczka 418,55 netto. Lubią netto. Przesyłka 2 dni (chyba już nie netto ;) )
Oni mają też kanisterki 4litrowe widzę, 141zł, w sumie też nie najgorzej. Bo jakoś nie jestem pewien tej otwartej beczki. Chyba żeby jakiegoś gazu obojętnego wpuścić tam zamiast powietrza jak to się w fotografii robiło albo do mniejszych kanisterków przelać.

Kurcze coś ta cena zbyt optymistyczna wychodzi. To pewnie już chwilę stojące od czasu wyprodukowania oleju beczki, w sumie nigdy nie spotkałem na opakowaniu oleju "zużyć przed....." ale czy jakiś termin jednak jest zalecany nieprzekraczalny?

Cena za 4 litry bardzo dobra jak na ten skład oleju :top:

Amortyzatory
Powrót