Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.6%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 14.9%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    222
A przy beczce 20to litrowej - 102zł (brutto) .
No i mam informację, że świeży.
I doszedł mi dylemat czy nada się ten Eurosports poza V6tkami do wysoko kręconego i obciążanego 2.0TSa 16V w lekkiej budzie ? tylko latem i okazjonalnie użytkowanego? chyba tak, ale jak ktoś widzi przeciw - piszcie ! :)

Nada się jak najbardziej.
Co do przechowania to mam propozycję, pierwszą bańkę można rozlać np. na trzech bo sam chętnie ten olej wezmę. Każdy dostanie po ca. 6,6(6) litra i odpadnie problem przechowywania, do mnie wchodzi teraz około 5,5-6l więc akurat, reszta na dolewkę.

Jedna beczka 20l na trzech to mało. Ja potrzebuje około 12l. Więc jeśli rozlewać to na dwóch, tym bardziej, że oboje jesteśmy z Warszawy.

No to dzielimy 1/3 do 2/3, mi wystarczy te 6 z groszami na wymianę i dolewki więc jestem za.

Tak jak wcześniej wspomniałem, olej rzadko spotykany ale jest kilku stałych dystrybutorów więc problemów z zakupem nie ma.

Mam pytanie, znajomy jeździ 156 2.0ts na sekwencji 1998. Zlany ma motor od 2lat lotos 15w40. Za głowę się złapałem!!! Nie jest to żaden Alfista i robi to co wymaga naprawy. Dzisiaj będzie wymieniał olej filtry itp. Ja jeżdże na valvoline 10w60 i zaproponowałem mu taką zmianę. Pytanie czy nie będzie to za agresywna zmiana? ewentualnie dobry 10w40? Przy pierwszej Alfie jaką ja miałem zmieniłem z minerala na półsyntetyk, zaraz odezwał się wariator, pocić silnik... Bierze mu olej, nawet jak przygazuje ostro to go wyczywam. Absolutnie nie wchodzi tutaj remont silnika itp. więc podziękujmy sobie takim wywodom. Przy czym wariator u niego igiełka. Wymieniać z 15w40 na 10w40 czy nie?

Bez różnicy, ten silnik to już i tak trup. A przyczyniły się do tego w dużej mierze "eksperymenty" z mineralnym 15W40.

No zamówiłem, zobaczymy
Ja też zamówiłem.. Pewno się zdziwią, że nagle Eurosport zaczął się sprzedawać :)
A ile Cię policzyli za wysyłkę, bo mi na początku pokazywało 17pln, a w podsumowaniu wyszło, że przesyłka 0pln..

Najlepsze, że w zakładce "moje zamówienia" pokazuje cenę brutto 465pln.. Do tego w podsumowaniu mam "pobranie" gdzie na 100% tego nie zaznaczałem. Mają tam niezły burdel..

Może gdyby dobrze stary olej wypłukał mało agresywną płukanką,to coś jeszcze z niego będzie? Zalewanie mineralem to dramat...

Ja też zamówiłem.. Pewno się zdziwią, że nagle Eurosport zaczął się sprzedawać :)
A ile Cię policzyli za wysyłkę, bo mi na początku pokazywało 17pln, a w podsumowaniu wyszło, że przesyłka 0pln..

Najlepsze, że w zakładce "moje zamówienia" pokazuje cenę brutto 465pln.. Do tego w podsumowaniu mam "pobranie" gdzie na 100% tego nie zaznaczałem. Mają tam niezły burdel..

No to masz jeszcze taniej :) ale czy 465 czy 500-costam to i tak tanio po prostu i tyle.
Ja mailowo zamówiłem, nie przez stronę www, w cenach takich jakie mi Pani podała jak wyżej czyli przesyłka niecałe 17zł brutto. Wysyłają ponoć nie od siebie ale z jakiegoś centralnego magazynu.
E, chyba dwóch beczułek nie odczują jako wzrostu sprzedaży :)

Andrzejsr napisał:
cenę niższą jeszcze podali niż na ich www:
przesyłka 13,5zł netto, beczka 418,55 netto. Lubią netto.

Andrzejsr napisał:
No to masz jeszcze taniej :) ale czy 465 czy 500-costam to i tak tanio po prostu i tyle.
Ja mailowo zamówiłem, nie przez stronę www, w cenach takich jakie mi Pani podała jak wyżej czyli przesyłka niecałe 17zł brutto.
To jednak Ty masz taniej.
W mailu dostałem podsumowanie na 531pln brutto, w tym przesyłka 16,61 brutto. Najwyraźniej we wtorki podają ceny brutto.

Tak, czy siak wychodzi około 26pln za litr. Jeszcze nigdy tak tanio tego oleju nie kupiłem.

Pytanie tylko, skoro oni mają ten olej świeży, to dlaczego nie ma go na oficjalnej stronie ENI?

To jednak Ty masz taniej.
W mailu dostałem podsumowanie na 531pln brutto, w tym przesyłka 16,61 brutto. Najwyraźniej we wtorki podają ceny brutto.

Tak, czy siak wychodzi około 26pln za litr. Jeszcze nigdy tak tanio tego oleju nie kupiłem.

Pytanie tylko, skoro oni mają ten olej świeży, to dlaczego nie ma go na oficjalnej stronie ENI?

Chyba takie same te ceny, mniejsza o to.
Świeży - druga połowa 2014r tak mi podano. No to świeży.
Może w zeszłym roku jeszcze produkowany i teraz zapasy sprzedają. Pewnie tak skoro na oficjalnej stronie nie ma (nie sprawdzałem).

Muszę zweryfikować pewne porady i w związku z tym powstały 2 pytania. Chodzi o dwa oleje - Motul 6100 Synergie - oba to półsyntetyki z czego jeden to 10W40 a drugi to 15W50.
1. Czy te oleje mieszają się bezproblemowo?
2. Czy ten 15W50 zmniejszy zużycie oleju w stosunku do 10W40?

Motul 6100 ma bazę grupy II (mineralną) z domieszkami grupy III (do 30%) więc jest to olej mineralny - z syntetykiem nie ma nic wspólnego, więc ciężko go nazwać "półsyntetykiem".

15W50 to tragedia dla silnika w minusowych temperaturach ...

No to już nic nie wiem. Wszędzie piszą o nim półsyntetyczny a tu taka niespodzianka. Valvoline MaxLife 10W40 to też taki "półsyntetyk" czy chociaż o nim piszą prawdę?

Wszystko zależy z czego na co.
To tak jak byś zapytał czy przejść z mydła na mydło w płynie ?

Valvoline 10W40 ma podobny skład do Motula 6100 - większość bazy grupa II.
Tak ma 95% olejów 10W40.

No to już nic nie wiem. Wszędzie piszą o nim półsyntetyczny a tu taka niespodzianka. Valvoline MaxLife 10W40 to też taki "półsyntetyk" czy chociaż o nim piszą prawdę?

ot taka niespodzianka od producenta, napisane półsyntetyk a tak naprawdę minerał :blink: może stał obok półsyntetyku na półce :) i zapomnieli dopisać tego szczegółu na opakowaniu, jak z tej reklamy "prawie" jak... robi w tym przypadku różnicę
nie przejmuj się kolego do niedawna ja też żyłem w przekonaniu, że mam zalany "dobry" gatunkowo olej.
Ale zmieniłem autko zarejestrowałem się na alfaholicy i życie stało się prostsze :D

Amortyzatory
Powrót