J
jersey
Guest
Do tabelki trafiły kolejne oleje - tym razem wszystko co oferuje brytyjska COMMA: 0W-20, 0W-30, 5W-30, 5W-40, 10W-40, 15W-40 i 5W-50.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Na Amsoil'u 10W40 czy Millers'ie CFS 10W40 - nie.
To nie jest związane przecież z lepkością oleju.
... Andrzejsr polecał LM, ale pytanie, dlaczego? Doświadczenia własne, czy dodatki, które wymykają się tabelkom?
Silniki V6 12zaworowe mają w nominale pasowanie na 5 setek a więc są raczej lużno pasowane może nie tak jak do sportu ale jak na seryjny silnik są lużno pasowaneSporo tego w sieci ale do policzenia znając skok tłoka i max rpm przecież
p.s. luźno pasowany to 3.0 V6 wcale nie jest - znalazłem na alfaowner pomiary Forumowicza Bamboszka -> 2,5-3,5 setki mm na używanych panewkach głównych. Luźny to jest od 7 setek mm wzwyż a <5 setek mm nadal w miarę 'ciasny' i nie wymaga tak podwyższonego HTHS do smarowania panewek w normalnej temp pracy oleju ok. 100*C rzędu ~5,5 jak w 10W-60.
Wg jednego z tunerów AR z UK - silniki V6 2.5 i 3.0 pasuje się na 5 setek mm na panewkach dopiero do sportu a na 100% uliczną jazdę nawet na 2-3 setki mm tylko (tyle pewnie ma nowy seryjny silnik a dla przykładu na 1-3 setki mm pasowane są silniki z JP zalewane olejami klasy 5W-30 A5/B5). Pasowanie tłoków seryjnych AR V6 nie więcej jak 5 setek mm a dopiero kute tłoki w tych silnikach pasuje się na 5-8 setek mm. Nie jest dziwne że zaleca się olej 10W60
Ja mając takie V6 umyłbym dobrze silnik, zalał syntetyka 5W-40 (wtedy bez obaw na cały rok) i obserwował ciśnienie, temp i poziom oleju a gdybym chciał poszaleć albo potrzebował czegoś dla spokojnego snu to dolałbym do oleju np. nano WS2.
Jeżeli kogoś to interesuje, to w silnikach bez chlodnicy oleju, gdy na zewnątrz panuje skwar i mocniejszym depnięciu temp. oleju 110st.C to mam momentalniePrzy sprawnym termostacie i temp. cieczy ok. 95-100st.C.
Jak mocniej się ganiałem to temp przekracza 115st.C, co powoli na 10w40 może się źle skończyć...
Ja mam ciekawe doświadczenia z 2.5 V6 24V w żony aucie.
U mnie w zimie nie sprawdził się zupełnie Millers 5W50 - właśnie popychacze dawały o sobie znać.
Problem jak przewidywałem zniknął całkowicie po zmianie oleju na 5W40 (wybrałem akurat Fuchs'a HC bo i tak jest zmieniany co 5000-6000 km).
Od zmiany w minusowych temperaturach spokój.
Bo oprócz dobrego oleju trzeba odpowiednio dobrac pod konkretny silnik...![]()
Tak, jest zestawik z fotki obecnie zalany.Jeśli zalałeś SuperSyn'a jak w ogłoszeniu to i tak lepiej od tych XTL Fuchsa bo ja musiałem wylać ich Pro Flexa XTL z poprzedniego żonowozu chyba po 800km od wymiany ...
Bo oprócz dobrego oleju trzeba odpowiednio dobrac pod konkretny silnik...![]()
jersey może znajdziesz jeszcze czas na selenie ? WR, 20k, to powinno być na starcie![]()