Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
No za takie oleje PAO (???) które mają ponad 10% Noacka to ja serdecznie dziękuję ... Może lepiej podaj które to ;) bo w przeciwnym razie strach będzie którykolwiek kupić ;)
Ale zaciemniasz temat i piszesz o duperelach mało komu to wyjasnia sprawę doboru oleju w miare najlepszego do silnika

Poprosze o dobór oleju do:
silnika V6 12zaworów----
do silnika V6 24 zawory --------
do TSa 16V-------

Auto ma byc jeżdżone dość żwawo i czasem ostro

do 2.6 V6 24V najlepszy będzie MILLERS CFS 10w60 ew. gdy jeździ w bardzo trudnych warunkach to CFS 10w60 NT

Przed chwilą Ci napisałem, że tyłek sobie można podetrzeć w 24V Millers'em 5W50 przy zwykłym, całorocznym użytkowaniu a Ty wyskakujesz z 10W60 - no proszę Cię.
Te oleje w cywilnym użytkowaniu tego silnika w przypadku mojej żony (czyt. niezbyt często powyżej 3000 obr/min..) po prostu nie zdają egzaminu w zimie.

To jak polecać kobietom zamiast wibratora blender.

Zresztą kilka stron temu wlyszkow ładnie wyłożył z jakich powodów oleje 10W60 w przypadku 90% użytkowników są ... z dupy wyborem.
Ot, taka moda nie mająca żadnych podstaw.

Dodano po 3 minutes:

niestety millers nie publikuje większości szczegółowych imformacji dla wymagających ludzi takich jak Ty... nie podają wskazań wg Noacka - PAO mieszczą się między 7-13 czyli ok..

Noack "informacją dla wymagających" ... no proszę Cię.

No i 7 czy 13 - bo to jak przegrać w nogę w wyrównanym meczu 0:1 lub 0:11 :)

Ostatnia edycja:
Panowie, turbina idzie do regeneracji i chcę wymienić olej żeby dostała świeże smarowanie i przed zimą.

Zalany Millers XFD 5w40, a Alfa ma teraz 190 tyś km przelatane.

Co polecacie?

Może w końcu ktoś coś polecić, czy dalej będziecie przerzucać się hasłami których nie rozumie 80 - 90 % użytkowników tego forum?

Kolego - to jest jeden z najbardziej merytorycznych wątków na ten temat.

Dorzuciłem do tabelki kompletne oferty Totala i Castrola. Przynajmniej to co jest w ich polskich katalogach. Na tą chwilę są kompletne katalogowe oferty: Valvoline, Shell, Mobil, COMMA, XADO, Liqui Molly, Selenia, Castrol, Total.

Szkoda, że w większości kart produktów informacje są w rodzaju "dla mało wymagających klientów" ;)

Dla niektórych informacja, że dzisiaj na dworze jest 23*C to też tylko pisanie bo wychodzą na dwór i jest im albo ciepło, albo zimno.

Informacje jak wiadomości o zbiorach w gwadelupie,

Dodano po 3 minutes:

takie tam dyrdymały:

p.s. z tym pisaniem, że Millers oferuje syntetyki 100% PAO to też jakiś obłędny marketing skoro receptury blendowania klas lepkości od 0W-30 do 10W-40 nie przewidują więcej jak ~70% PAO w butelce... PAO też ma pewne ograniczenia i musi być uzupełniane albo GIII albo GV (niekoniecznie estrami zwłaszcza w olejach longlife) a w obecnych czasach sporo taniej a równie dobrze można wykonać taki sam 'uliczny' olej z niewielką dolewką PAO jak M1 albo nawet bez PAO w ogóle co udowadnia Shell ostatnio schodząc do Noack rzędu 7% oleju 5W-40 na bazie GIII+.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie. A moze do tabelki dodac zakladke z silnikami wystepujacymi w AR. np TS czy JTD i opisac co zaleca producent oraz dac jakies wskazowki, instrukcje doboru oleju do danego silnika. Na co zwracac uwage, jak wymagający jest ten silnik itd piszecie o spasowaniach itd to moze ktos kto sie zna i ma chec by stworzyl taki poradnik

Super propozycja!
Niestety, jestem laikiem w tej sprawie.Nie pomogę.

Super propozycja!
Niestety, jestem laikiem w tej sprawie.Nie pomogę.

Ciekawi mnie fakt, że cały czas oleje są porównywane wg skali NOACK. Noack pojawia sią w prawie wszystkich opisach,często pomijane są natomiast inne paramenty. Czyżby inne parametry olejów już nie miały znaczenia. To tak jakby najszybszy sprinter w lekkoatletyce uważał się za najlepszego we wszystkich innych konkurencjach.

Ciekawi mnie fakt, że cały czas oleje są porównywane wg skali NOACK. Noack pojawia sią w prawie wszystkich opisach,często pomijane są natomiast inne paramenty. Czyżby inne parametry olejów już nie miały znaczenia. To tak jakby najszybszy sprinter w lekkoatletyce uważał się za najlepszego we wszystkich innych konkurencjach.

Jak ktoś przeczytał tylko ostatnią stronę to może i mógł by wyciągnąć taki wniosek - w przeciwnym razie trzeba by było być totalnym ignorantem bo rozmawiamy od tygodni o bardzo wielu parametrach i dodatkach.

Informacje jak wiadomości o zbiorach w gwadelupie
O to to, wszedłem z ciekawości po długim czasie i widzę że nic się nie zmieniło w temacie. Rozwodzicie się nad tymi olejami jakby od tego zależało czy ZSRR, ops pardon, FR, zaatakuje PL, wpływ oleju na zużycie silnika można zobaczyć po 300 000km przy czym ten silnik dalej będzie pracował i nie oszukujmy się, nikt tutaj nie przejeździ tyle autem bo jak dobija 178 000km to trzeba wystawić je na alledrogo bo zaraz 200 tysi pęknie więc IMO debatowanie nad tym mija się z celem a co gorsza robicie pranie mózgów laikom którzy mają o aucie tyle pojęcia co o gospodarce i sytuacji politycznej Zimbabwe i potem wszędzie się czyta że coś stuka, coś puka i czy to nie wina oleju. Wyluzujcie trochę bo za pół roku się okaże że co niektórzy robią olej sami w szopie bo żaden producent nie spełnia ich wymagań.

....

Ostatnia edycja:
Kasztelan. Z jednej strony masz rację, temat jest o tym co kto leje, a nie "ratunku, co mam lać". Zresztą najlepiej przeczytać instrukcję, kartę zalecanej Selenii i szukać olejów spełniających te same normy.

Tylko lud szary leniwym jest, tudzież niepiśmiennym i pytają o to jaki olej lać do ich silnika. A nie daj bóg im im odpisać, żeby sobie sprawdzili w instrukcji to wielkie oburzenie, bo przecież to oni pytają. A spece powinni przecież taki samochód z takim silnikiem jak oni mieć, pół Europy zjechać i regularne badania prowadzić, żeby im doradzić. A jak ktoś zacznie pisać o danych technicznych, normach i tak dalej (bo niby jak ocenić olej którego się nie lało czy nadaje się do silnika którego nigdy się nie miało?) to są teksty o zbiorach w Gwadelupie.

No wybacz, ale albo rybka albo pipka.

I żeby nie było - sam nie jestem bez winy, bo głupie pytania zadawałem :D

Słuchajcie. A moze do tabelki dodac zakladke z silnikami wystepujacymi w AR. np TS czy JTD i opisac co zaleca producent oraz dac jakies wskazowki, instrukcje doboru oleju do danego silnika. Na co zwracac uwage, jak wymagający jest ten silnik itd piszecie o spasowaniach itd to moze ktos kto sie zna i ma chec by stworzyl taki poradnik

Generalnie to wg mnie wszystko się właśnie o te FIATowskie normy rozbija. Jak olej je spełnia, to nadaje się do tego silnika. W instrukcjach podają zazwyczaj parę olejów na różne warunki użytkowania i te oleje mają swoje normy i gęstości. I jak jakiś olej te wymagania spełnia to się nadaje i można śmiało lać. Nasze ulice to nie tor rajdowy, no a jak ktoś jeździ na tor to zazwyczaj wie co jest do jego silnika najlepsze.

Cała reszta poza normami to mniejsze czy większe różnice w danych technicznych które często gęsto nie mają dużego (o ile w ogóle) wpływu przy codziennym użytkowaniu. Czyli zbiory w Gwadelupie. I można w tabelce zaznaczyć, że olej X spełnia normy dla silników A, B i C.

No, ale to tylko takie moje zdroworozsądkowe gdybanie. I chyba najlepiej będzie, jak nasi lokalni spece się wypowiedzą.

Ostatnia edycja:
....

Ostatnia edycja:
Ręce opadają ...

Wleje pierwszy lepszy 5w40

Tak zrób. I zmień za wcześniej niż 15kkm. Mniej wiesz dłużej żyjesz.

A ty przeczytaj nazwę tematu i przemyśl co ona oznacza. Jak sam napisałeś dla myślącego człowieka nie powinno to być problemem ( ale z tego co widzę to chyba jest ... )

Amortyzatory
Powrót