75andrew155
Administrator ds. moderatorów
- Auto
- 155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V
A jaka to przesada? to normalny olej i bardziej dostępny w sklepie niz ten 10W50
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dlatego zalecany olej 10W60 do V6 bez wchodzenia w szczegóły a dalej to już tylko oleje motosport lub coś w tym rodzaju z całą gamą dodatkówObecnie w olejach większą rolę odgrywają dodatki niż sama klasa lepkości - nawet w upalanym profi rajdowym BMW serii M olej niższej klasy lepkości ale z dobrymi dodatkami bije na łeb pod względem ochrony silnika i jego osiągów polecanego przez fabrykę 10W-60 znanej firmy...
Tak było na pewnomożliwe, że zalecano 10W-50 albo 10W-60 do dynamicznej jazdy bo lokalni producenci / partnerzy AR tylko takie oleje oferowali
Jakie temp oleju osiągają inne V6, że potrzeba zalewać je aż 10W-60 do codziennej jazdy???
Archaicznymi rekomendacjami producenta bym się aż tak nie przejmował bo rynek olejowy był kiedyś zupełnie inny i możliwe, że zalecano 10W-50 albo 10W-60 do dynamicznej jazdy bo lokalni producenci / partnerzy AR tylko takie oleje oferowali lepszej jakości od powszechnie dostępnych minerałów...
Bo nikt nie patrzy na warunki i styl użytkowania auta a jedynie każe lać od razu olej który wielokrotnie przewyższa wymagania. Ja mam 10W40, grzany kilkukrotnie do 100-110*C i silnik trzyma się kupy, nie bierze oleju więcej niż powinien, nie wydaje dziwnych dźwięków, ciśnienie jest bardzo dobre więc uważam że jest wystarczający jeśli nie jeździ się non stop po torze. Na 5W chcę się przesiąść jedynie ze względu na warunki zimowe gdzie ten olej jednak zauważalnie ustępuje, co prawda nie używam kredensa w zimie ale przepalić co jakiś czas trzeba.Nie przesadzacie Panowie z tym 60? Ja jeżdżę TS 8V na 10W-50, łącznie z Track Dayami i nie ma żadnych problemów, a właśnie 10W-50 jest zalecany w instrukcji...
OK tylko popatrz na parametry tych silników i policz np. prędność pracy tłoków... bo np. dla BMW w starych silnikach klasy M to było jednym z głównych argumentów stosowania 10W-60.To są zupełnie inne silniki . V6 montowany w Brerze to V8 Holdena obcięte o 2 cylindry. Koledzy rozprawiają o V6 Busso, konstrukcji Alfy.
OK tylko popatrz na parametry tych silników i policz np. prędność pracy tłoków
Może czas na syntetyk... ?Jak mocniej się ganiałem to temp przekracza 115st.C, co powoli na 10w40 może się źle skończyć
Na Amsoil'u 10W40 czy Millers'ie CFS 10W40 - nie.Jak mocniej się ganiałem to temp przekracza 115st.C, co powoli na 10w40 może się źle skończyć.