Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Koledzy jako iż stałem sie posiadaczem Alfy 159 JTDM 110 kw chcę wymienić olej.Poprzednik jeździł na Motulu ECO CLEAN 5W30.Czy zostać na takim czy zalać 5W30?Auto ma najechane 207 tys i jest po programie

Jedni wolą jabłka inni gruszki...
Te oleje są inne - w C1 dla ochrony DPF skrajnie ograniczono poziom fosforu i cynku (głównych trucicieli DPFów), które nadal dla większości producentów są jednak podstawowymi składnikami dodatków ochronnych/przeciwzużyciowych/przeciwzatarciowych. Piszę 'skrajnie' nie po to aby Ciebie straszyć ale dlatego, że limit 500ppm fosforu to poziom graniczny dla niektórych silników, które nie zostały wykonane w technologii pozwalającej na zastosowanie tak niskiego poziomu fosforu (konstrukcyjnie ale także i materiałowo). (...)

Wg mnie jest kilka opcji:
1. Jeździć dalej jeśli spokojnie, bez wielkich obciążeń i upalania = aby mało palił - wtedy TBN nie padnie szybciej a podwyższone zużycie silnika może nie mieć miejsca.
2. Jeździć ale wymienić olej wcześniej ze względu na niski TBN i możliwe wyższe zużycie a pewnego poziomu metali zużytego silnika w oleju przekraczać nie należy bo wtedy on niszczy a nie smaruje. Stosowanie dodatku do ON może obniżyć negatywny wpływ spalania ewentualnie mniej bezsiarkowego ON na TBN - niestety nie uzupełni jednak dodatków ochronnych.
3. Uzupełnić dodatki przeciwzużyciowe/przeciwzatarciowe (na bazie boru i bezpieczne dla DPF) oraz TBN (+3,5) dodatkiem do oleju Archoil AR9100 i jeździć do kolejnej planowanej wymiany jak byś miał olej racing spec diesel z DPF ;-)

Dotarło dziś antidotum na niedostatki oleju C1:

attachment.php

Jutro dolewamy do oleju. Do tej pory zrobiłem na oleju C1 450 kilometrów. Mam nadzieję, że Alfusia i jej serce mi to wybaczą.

Pozdrawiam,
Arek

Załączniki

• WP_20140807_006.jpg
    WP_20140807_006.jpg
    45.7 KB · Wyświetleń: 386
Spokojnie ;-)
P.s. ja teź dzisiaj zalałem to samo tyle że nie do Alfy bo czegoś mi brakowało po wypłukaniu silnika ;-) ale do Julki pewnie też pójdzie - MA się ucieszy bo to bardzo dobrze hydraulice robi.

Za nami już 80 kilometrów po dolaniu Archoil AR9100. Alfa na tym specyfiku to zupełnie inny samochód! Jest cichsza na postoju a jeszcze bardziej podczas jazdy. Gdy jedzie się przy 2000 obrotów słychać tylko opony. Wcześniej było słychać delikatny pomruk silnika. Podczas przyspieszania też jest względnie cicho i Alfa przyjemnie wtedy pogwizduje. Jak malutki odkurzacz. A wczesniej trochę charczała. No i aksamitniej reaguje na gaz - nie szarpie przy puszczaniu i dodawaniu gazu. A wcześniej jej sie to zdarzało - takie delikatne szarpnięcia wyczuwalne pod prawym butem. W ogóle robi wrażenie jakby teraz było jej lżej. Bardziej gladko rozwija moc podczas jazdy a rozrusznikowi też jakby lżej się kręciło przy odpalaniu. W ogóle zachowuje się jakby nieco kilogramow zgubiła i robi wrażenie mniej ociężałego auta. Niesamowite, ze 150ml tego specyfilu takie cuda potrafi zdzialac. Nie wiem na ile to efekt placebo, ale moim zdaniem różnica jest OGROMNA!

Dzięki za radę!

Ostatnia edycja:
witam.ostatnio wyswietlil mi sie komunikat w mojej 159 ze za 800km serwis.jutro mam trase 1000 km i pytanie czy moge jechac czy najpierw do serwisu skasowac serwis?

Za nami już 80 kilometrów po dolaniu Archoil AR9100. Alfa na tym specyfiku to zupełnie inny samochód! Jest cichsza na postoju a jeszcze bardziej podczas jazdy. Gdy jedzie się przy 2000 obrotów słychać tylko opony. Wcześniej było słychać delikatny pomruk silnika. Podczas przyspieszania też jest względnie cicho i Alfa przyjemnie wtedy pogwizduje. Jak malutki odkurzacz. A wczesniej trochę charczała. No i aksamitniej reaguje na gaz - nie szarpie przy puszczaniu i dodawaniu gazu. A wcześniej jej sie to zdarzało - takie delikatne szarpnięcia wyczuwalne pod prawym butem. W ogóle robi wrażenie jakby teraz było jej lżej. Bardziej gladko rozwija moc podczas jazdy a rozrusznikowi też jakby lżej się kręciło przy odpalaniu. W ogóle zachowuje się jakby nieco kilogramow zgubiła i robi wrażenie mniej ociężałego auta. Niesamowite, ze 150ml tego specyfilu takie cuda potrafi zdzialac. Nie wiem na ile to efekt placebo, ale moim zdaniem różnica jest OGROMNA!

Dzięki za radę!
Działa tak jak miał działać - spadło tarcie. Sprawdź jeszcze czy przypadkiem więcej km na baku nie zrobisz... ;-) Szerokości ;-)

Tez tak obstawiam, ze bak wystarczy na dluzej :). Dzieki za podpowiedź!

Pozdrowionka i szerokości! :)

Arek

Sent from my Lumia 925 using Tapatalk

Kiedyś pomyśl nad AR6800 od Archoil do ON - na nim diesel pracuje jeszcze lepiej i jeszcze mniej spali ;-)

Zastanawiam się nad zalaniem do Barchetty oleju 0W40, konstrukcja silnika bliźniacza do 1.8 16V TS. Czy ktoś stosował taki olej, co polecicie?

Stosowalem taki olej tj 0W40 w 1.6 TS. Wszystko było OK, silnik się nei rozciekl, nie wzrosło spalanie oleju, nic się nie zatarlo. Z zalozenia powinien być lepszy od 10W40 w niskich temperaturach i szybciej docierać do elementow silnika zaraz po rozruchu. Gdy silnik nabierze już temperatury roboczej to zapewnia taka sama ochrone co gęstszy 10W40.

Od wymiany oleju przejechane równe 5 tyś km i dolane 0,5l oleju. Cały czas pilotuje stan oleju, pobór zależny od stylu jazdy ;) Raz na 1000km nic zauważalnie nie ubędzie, raz przy szaleństwach i kręceniu na bagnecie poziom się przesuwa delikatnie w dół ;) W sumie auto w zimie jeździć nie będzie to może lepiej zalać 5W50? Chcę jak najlepszy olej dla ochrony silnika i wariatora :D Teraz auto pracuje na 5W40, choć w instrukcji zalecany jest 5W30 lub 10W40. Więc zastosowałem wypadkową obu klas lepkościowych w pełnym zakresie :) Ale jak wiadomo jeśli chcesz zadbać o swój silnik to nic nie zrobisz dla niego lepszego jak zalanie go najlepszym olejem i zamontowaniu najlepszych filtrów, oczywiście mowa tu o dbaniu serwisowym a nie stylu jazdy :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót