Nie wiem, czy to się komuś kiedyś do czegoś przyda, ale z racji poszukiwań oleju dla siebie zacząłem robić takie małe zestawienie, żeby mieć potem jeden dokument nad którym mogę podumać zamiast stosu PDFów.
Jako, że interesuje mnie 5W-40 do mojego JTDka, zestawienie zawiera tylko takie oleje. Nie dałem żadnych opisów, notatek, uwagi i poleceń. Są tylko ścisłe dane techniczne. Ale jeżeli ktoś ma jakieś uwagi, chce, żeby coś uzupełnić, ew. widzi błąd - jestem otwarty na propozycje - można pisać tutaj (śledzę temat) lub na PW. Dotyczy to też olejów o innych klasach lepkości - dajcie znać, postaram się wstawiać dane.
Dane biorę z informacji udostępnianych przez producentów, oraz z internetu tam, gdzie producent danych nie podaje. Staram się unikać "prawd objawionych" i różnych plotek i wstawiać dane poparte wynikami badań czystego, nieużywanego oleju.
Link do dokumentu Google
To początek, sprawa "jest rozwojowa"
Co do "licencji" (jakby się pewien osobnik przyczepił) to ja korzystam z ogólnodostępnych danych producentów, oraz danych z domeny publicznej tudzież umieszczonych przez autorów "do swobodnego wykorzystania". Wy możecie udostępniać zestawienie komu i gdzie chcecie - bez ograniczeń.
To chyba tyle. Może się to Wam do czegoś przyda.