Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Chłopaki mam pytanie, co sadzicie o olejach motorex? Co lipiej wlac do 1.9 jtd? Castrol motorex valvoline?

Było dziesiątki razy i chyba było by to trzeba podpiąć do pierwszego posta. Do JTD użytkowanego normalnie w naszych warunkach najlepiej wlać olej 5W40 producent mniej istotny byle by to nie był jakiś nieznany wynalazek. Czy to będzie Valvoline, Motul czy coś innego ma mniejsze znaczenie. Zmieniać tylko troszkę częściej niż przewiduje instrukcja. Gdy ktoś jeżdzi w trudnych warunkach albo upala auto na torze wtedy szuka czegoś z wyższej półki i może też zmienić lepkość.

Chłopaki co sądzicie o LOTOS GAZ , myślę żeby zalać takim olejem teraz moje audi 80

Chłopaki co sądzicie o LOTOS GAZ , myślę żeby zalać takim olejem teraz moje audi 80

Ja kiedys, jedna wymiane zrobilem do starszej kii clarus na tego lotosa (z taka bodajże srebrną etykietą był), silnik się nie zatarł :) ale olej znikal szybciej niż paliwo z baku.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

mam wlany olej chyba shell 10w40, czy na dolewke moge miec inny olej tzn innej firmy ale o tej samej gestosci ? bo akkurat mam w bagazniku mobila ;] a niewiem czy mozna mieszac i czy sie to czyms rózni...

nie wiedziałem że motorex robi oleje do samochodów. Używam produktów tej firmy do motocykla i jestem zadowolony

Ja mam ten sam silnik i leje od dobrych 100kkm lotos semi. Nie zużywa oleju, a raz jak wlalem Mobil to znikał wiec trzymam sie tego czego moj silnik NIE lubi.

Kolega z pracy używa Lotosu

Astra I przebieg 300k w tym 260k na gazie zalewany zawsze lotosem zużycie oleju 0 !! pali od strzału pozazdrościć tylko wiec ten lotos musi nie być taki zły

Astra I przebieg 300k w tym 260k na gazie zalewany zawsze lotosem zużycie oleju 0 !! pali od strzału pozazdrościć tylko wiec ten lotos musi nie być taki zły
Jest zły bo jest polski;) Tu się zacierają silniki na nim i tłoki rurą wydechową wypadają.Ciekawe że KIA je stosuje do nowych aut.

A gdzie tu sarkazm?Przecież napisał prawdę.
Co dziwne te auta nie zacierają się.
W poprzednich postach. Pablo nie ma najlepszego zdania o popularnych produktach firmy Lotos. Ja zresztą też nie - bardziej ze względu na nie trzymanie parametrów przy większych przebiegach i wyższe temperatury eksploatacyjne.
W Squadra Corse Bydgoszcz mamy też jeden ciekawy przypadek "odżycia" 1.6 TS 16V po wymianie Lotosa na inny olej.

W poprzednich postach. Pablo nie ma najlepszego zdania o popularnych produktach firmy Lotos. Ja zresztą też nie - bardziej ze względu na nie trzymanie parametrów przy większych przebiegach i wyższe temperatury eksploatacyjne.
W Squadra Corse Bydgoszcz mamy też jeden ciekawy przypadek "odżycia" 1.6 TS 16V po wymianie Lotosa na inny olej.
Zgoda.Nie twierdzę że to super olej i nigdy nie twierdziłem.Ale nie można też Lotosa demonizować.

- - - Updated - - -

Jak widzisz są przykłady które pokazują że da się na nim jeździć.

Pewnie. Mało tego - uważam, że w swojej klasie to jeden z olejów, który ma bardzo dobre właściwości czyszczące. Miałem go (10W40) kiedyś zalanego w Punto żony ale zmieniałem co 6 000 km - był już dość rzadki (zauważalnie w porównaniu do nowego). Myślę, że do niewysilonych jednostek o mało ryzykownej kontrukcji (nie TS 16V) wymieniany odpowiednio często może być jak najbardziej ok.

Amortyzatory
Powrót