Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Rozumie Pablo ale wolałbym jakiś porządny olej w pełni syntetyczny a nie jestem przekonany do marek Lotos,Castrol czy Shell.
Gdyby Motul miał 10W-60 to bym go zalał ale nie widziałem takiego.
Także wybór padł na tego CFS albo Selenie Racing tylko że tego Millersa mogę dorwać w Krakowie, a Seleni jak narazie to nigdzie nie widziałem .

Rozumie Pablo ale wolałbym jakiś porządny olej w pełni syntetyczny a nie jestem przekonany do marek Lotos,Castrol czy Shell.
Gdyby Motul miał 10W-60 to bym go zalał ale nie widziałem takiego.
Także wybór padł na tego CFS albo Selenie Racing tylko że tego Millersa mogę dorwać w Krakowie, a Seleni jak narazie to nigdzie nie widziałem .

Rozumiem.
Popatrz ewentualnie na 10w40 lub 10w50.
Do 1.6 w zupełności wystarczy, a że idzie na zimę, to będzie lżej na pewno.

Aktualnie mam Motula 10W40 a chciałbym zmienić na coś lepszego :) Co do 10W50 to przeszukałem Allegro i w większości są to oleje motocyklowe :/
Chyba pozostanę przy 10W60, a kolego jeszcze pytanie czy Valvoline VR1 10W-60 jest dobry ? Bo tego też brałem pod uwagę.

mam wielką prośbę o opinie ,

Kupiłem do audi nowy silnik od koleżki z forum też ABK 115km i teraz pytanie bo mam już kupiony olej Lotos Gaz który miał być do tego starego silnika , no ale w nim nawalały panewki . I teraz są dwie opcje odpuszczam lotosa i znowu dokładam kase na motula 6100 albo wlewam lotosa gaz (żeby , jak to powiedział ktoś przepłukać silnik) na zime i na wiosnę zmieniam już na półsyntetyk , przez zimę zrobię MAX 5kkm , filtr oleju MAN , więc co poradzicie ?

koledzy zmieniłem w sobote olej razem z filtrem z motula 6100 10w40 na Liqui moly 10w40 mos2 czy dobrze wybrałem swój wybor.prosze o opinie

Pomoc przy doborze oleju

Witam mam prośbę obecnie jeżdżę na oleju Gulf 10w60 silnik 2.0 v6 tb i chcę wymienić na Motula 6100 15w 50 zastanawiam się czy to będzie Ok Z Gulfem mała dostępności . Proszę o pomoc.

jest osobny wątek w tematach ogólnych. Tam o olejach chyba już zostało powiedziane wszystko ;) z marek polecanych to na pewno Motul, Millers, Selenia i wszystko to co jest pełnym syntetykiem (nie udawanym...)

czemu polecasz mu pełen syntetyk ?? skoro 2,0 tb od nowości zalewane było półsyntetykie. polecam valvoline vr1 10W60

Od tygodnia jestem w posiadaniu 156 2.4 JTD-m 20v i mam dylemat poniewaz poprzedni wlasciciel przez 3 lata serwisowal auto w ASO i lal tylko Selenie WR tylko ze w mojej okolicy jest ciezko dostac ten olej a w ASO jak to w ASO cena zwala wiec co polecacie zamiast Seleni bo zbliza sie wymiana i nie wiem co zalac,czy zostac przy obecnym oleju?

czemu polecasz mu pełen syntetyk ?? skoro 2,0 tb od nowości zalewane było półsyntetykie. polecam valvoline vr1 10W60

A czemu ty mu polecasz półsyntetyk skoro w instrukcji obsługi jak wół napisane, że do sportowej jazdy zalewać selenia racing 10w60... Jak wiadomo jest to syntetyk. No chyba, że znasz styl jazdy wojo003 i wiesz, że na ten przykład nie pałuje silnika...

Sorki za glupie pytanie,cos jestem leniwy,zaraz przegladne sobie caly watek!

Wysłane z mojego Nexus 4

Moim zdaniem zawsze jest dobrze przejść na full syntetyk. Lepsze właściwości i dłużej je utrzymuje. Moja V-ka jeździła wcześniej na 5W40 syntetyku, nie wiem jakim. Teraz mam zalany motul 8100 xcess 5W40 i przez 4000 km wzięła mi ok 150 ml oleju, kolor jak nowy. Wiadomo przy turbinie dobry olej jest jeszcze ważniejszy. Dodatkowo 15W to chyba za dużo na polskie warunki (mówię o zimie oczywiście). Przy -20 zanim olej (wtedy to kisiel raczej) dotrze do turba to chwile zejdzie. No ale pewnie to wszystko już było powiedziane w wątku "jaki olej -trmat rzeka".

Amortyzatory
Powrót