Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.0%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.5%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.2%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.2%

• Łącznie głosujących
    223
Paweł, a co byś polecił do V6 3.0 24v z AR164Q4? Obecnie jest zalany 300V Le Mans 20x60, ale poprzedni właściciel nie jeździł autem zimą. Ja natomiast przewiduję kilka wyjazdów, dlatego będę chciał zmienić na olej o niższej lepkości, wiem że bardzo dobre są Millersy CFS 10x60, czy 10w50, ale sporo kosztują, rozważam też Valvoline VR1 10w60 lub 300V Competition 15w50. Co byś doradził?

Wielkie dzięki, ale ten olej nie za bardzo nadaje się do alfy bo to jest do motocykli

Wielkie dzięki, ale ten olej nie za bardzo nadaje się do alfy bo to jest do motocykli

Dokładnie.
Motul nie ma oleju 10w60 do silników samochodowych.

---------- Post added at 13:24 ---------- Previous post was at 13:22 ----------

Paweł, a co byś polecił do V6 3.0 24v z AR164Q4? Obecnie jest zalany 300V Le Mans 20x60, ale poprzedni właściciel nie jeździł autem zimą. Ja natomiast przewiduję kilka wyjazdów, dlatego będę chciał zmienić na olej o niższej lepkości, wiem że bardzo dobre są Millersy CFS 10x60, czy 10w50, ale sporo kosztują, rozważam też Valvoline VR1 10w60 lub 300V Competition 15w50. Co byś doradził?

VR1 10w60 w zupełności wystarczy, a jesli był byś zainteresowany Millersem to wal na PW, na pewno poprawimy cenę na +.

Dokładnie.
Motul nie ma oleju 10w60 do silników samochodowych.

---------- Post added at 13:24 ---------- Previous post was at 13:22 ----------

VR1 10w60 w zupełności wystarczy, a jesli był byś zainteresowany Millersem to wal na PW, na pewno poprawimy cenę na +.

VR1 10W-60 dokładnie taki zamówiłem + Motul Engine Clean + filtr Bosch cena 250 zł i jutro wymiana:-)

Koledzy czy cena ~70-80 zł za Total Quartz 9000 Energy 5W40 5L nie jest podejrzanie niska?

Powiedzcie mi pewną kwestie jeżeli kupuje się olej , który API i SAE ma takie samo jak X i olej Y to , który byłby lepszy ? czy oleje renomowane zachowują dłużej swoje prawidłowe właściwości ? jak to z tym jest ? :)

Im dalsza literka po S to tym lepsza jakość S do benzynowych C do diesli :)
tylko zastanawia mnie kwestia czy można tu dyskutować o wyższością jednej marki nad drugą np. Valvoline MaxLife 10w40 ,a Mobil Super S2000 o takim samym API

Ostatnia edycja:
Czyżby chodziło o Crooma? ;)

Tak a skąd wiesz ?
Znasz ?
Robi mi teraz badania w laboratorium za darmo :-)

Próbuję zorientować się w temacie bo im wiecej człowiek pyta tym więcej rodzi sie pytań.

Mamy w rodzinie Fiata Cromę z 150 km silnikiem JTD użytkowany firmowo i o dziwo oprócz silnika nic się nie wykrzaczyło po 4 latach i 200 000km.
Auto katowane niemiłosiernie miasto-trasa, i własnie zalewane jest do auta jakiś olej angielski do tego auta od 70 000km mający w nazwie RACE ale nie mogę sobie przypomnieć całej nazwy.

Panowie, zbliża mi się wymiana oleju. Obecnie jest nalany Mobil 0w40 Turbo Diesel. przebieg to prawie 190 tys. czy nie zmienić na 5W40?
myślę nad motulem/mobilem o takiej właśnie lepkości. Co mi poradzicie?
pozdrawiam i dziękuję

Możesz zostawić ten olej, jeżeli zastanawiasz się nad przejściem na 5W-40, to odrzuciłbym Mobila, pomyśl nad Liqui Moly, Valvoline, Motul, Fuchs.

wydaje mi się,że zaczyna się pocić. troszkę leci przy turbo no i nie wiedzieć czemu z separatora odmy,konkretnie z wężyków które idą do miski chyba.

panowie jaki olej do 2.5 v6 motul 6100 czy castrol 10w/40

A czemu z jednej skrajności w drugą ?
Castrol to takie samo dziadostwo co mobil 10W-40 czy elf
smile.png

Motul to dobry olej .
To tak jakbys porównywał Alfę z Pandą i pytał które lepsze :-)

Ja z nim rozmawiałem i okazało się że olej 0W może powodować dziwne sytuacje i najlepszy 5W-40.

Tu mi powiedział że ta Honda jeździ na Amsoil-u 10W40:

http://www.youtube.com/user/1234sebas#p/a/u/2/7VB0kFNekbs

To mnie utwierdziło że mam dobry olej :-)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót