• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Ty udajesz czy poważnie nie wiesz, że to jaki olej aktualnie zaleca producent jest mocno podyktowane kwestią finansową. Na dostarczanie oleju na pierwszy montaż są milionowe kontrakty.....
Pływak-Ty znowu piszesz śmieszne rzeczy:-). Milionowe kontrakty na olej na pierwszy montaż
itp. Wybacz, ale to ja straciłem wiarę w Ciebie, bo to co tu gdzie nie gdzie pisałeś, mogło udawać że jesteś wielkim strategiem motoryzacyjnym :-). Ale wygląda na to, że nie wiesz jednej podstawowej rzeczy: że dla producenta aut najważniejsza jest jego sprzedaż, zyski oraz w ogóle jego istnienie na rynku i egzystencja. A to wszystko jest związane z jakością jego wyrobów , w tym wypadku właściwym doborem oleju , a to znaczy że producent zaleca taki olej ,JAKI JEST DLA JEGO AUT NAJLEPSZY, RESZTĘ RZECZY MA GDZIEŚ. W tym wypadku intrygi, komu on zleci a komu nie zleci stosowanie oleju są teoria spiskową , nie mającą wiele wspólnego z faktami, a mającą wytłumaczyć naiwnym, że lepiej stosować inne oleje (tak tłumaczą zwykle ci, którzy te inne reklamują i sprzedają). Ludzie tacy jak Ty i Pablo (nic mu nie ujmując- jest znany jako doświadczony mechanik, ale handluje też olejami, więc wiadomo że będzie chwalił te co sprzedaje- tak to niestety w życiu wygląda, wbrew tym pięknym rzeczom , które napisałeś) nie mają nawet części informacji jakie posiadają projektanci takich samochodów jak Alfa Romeo, która to firma istnieje ponad 100 lat i potrafi w nawet krótkim czasie zaprojektować rewelacyjne auta (np. Giulia i Stelvio). I Ty piszesz że chcesz rozmawiać o jakiś konkretnych szczegółach :-), to śmieszne, pisałem Ci już – zwróć się do projektantów Alfy, którzy zalecają konkretne oleje- wszystko Ci dokładnie wytłumaczą (i mam nadzieję że będziesz wiedział o co im chodzi). Piszesz o normach, badaniach olejów, dopuszczeniach innych olejów i takie tam, normy normami- nie czytałeś co wcześniej napisałem że silniki różnią się między sobą i że dla tych konkretnych -z Alfy, projektanci mogli uznać że właśnie najwłaściwszy jest ten, który zalecają? To akurat wiedzą najlepiej, bo te silniki stworzyli, przebadali i zbierają doświadczenia z ich eksploatacji (i lepiej im to wychodzi niż jakiemuś pojedynczemu warsztatowi)- tego nie robi żadne laboratorium olejowe, badające czy dany olej jest zgodny z jakąś tam normą itp. Dlatego zalecenia producenta są ważniejsze niż to, czy dany olej spełnia jakieś normy czy nie. Ta dyskusja jest durna, dlatego od początku niechętnie tu piszę,- podobnie nie chciałbym dyskutować ze zwolennikami płaskiej Ziemi czy antyszczepionkowcami. Na koniec jeszcze chciałem Was zapytać o jedną rzecz; czy dali byście gwarancje na prawidłowe działanie olejów (innych niż zaleca Alfa) w silnikach Alfy? Czy w przypadku awarii z powodu zalecanego przez Was oleju (co np. stwierdziliby eksperci), zwrócilibyście koszty naprawy? (jak producent na gwarancji) Czy dalibyście coś takiego na piśmie?

Pływak-Ty znowu piszesz śmieszne rzeczy:-). Milionowe kontrakty na olej na pierwszy montaż
itp. Wybacz, ale to ja straciłem wiarę w Ciebie, bo to co tu gdzie nie gdzie pisałeś, mogło udawać że jesteś wielkim strategiem motoryzacyjnym :-). Ale wygląda na to, że nie wiesz jednej podstawowej rzeczy: że dla producenta aut najważniejsza jest jego sprzedaż, zyski oraz w ogóle jego istnienie na rynku i egzystencja. A to wszystko jest związane z jakością jego wyrobów , w tym wypadku właściwym doborem oleju , a to znaczy że producent zaleca taki olej ,JAKI JEST DLA JEGO AUT NAJLEPSZY, RESZTĘ RZECZY MA GDZIEŚ. W tym wypadku intrygi, komu on zleci a komu nie zleci stosowanie oleju są teoria spiskową , nie mającą wiele wspólnego z faktami, a mającą wytłumaczyć naiwnym, że lepiej stosować inne oleje (tak tłumaczą zwykle ci, którzy te inne reklamują i sprzedają). Ludzie tacy jak Ty i Pablo (nic mu nie ujmując- jest znany jako doświadczony mechanik, ale handluje też olejami, więc wiadomo że będzie chwalił te co sprzedaje- tak to niestety w życiu wygląda, wbrew tym pięknym rzeczom , które napisałeś) nie mają nawet części informacji jakie posiadają projektanci takich samochodów jak Alfa Romeo, która to firma istnieje ponad 100 lat i potrafi w nawet krótkim czasie zaprojektować rewelacyjne auta (np. Giulia i Stelvio). I Ty piszesz że chcesz rozmawiać o jakiś konkretnych szczegółach :-), to śmieszne, pisałem Ci już – zwróć się do projektantów Alfy, którzy zalecają konkretne oleje- wszystko Ci dokładnie wytłumaczą (i mam nadzieję że będziesz wiedział o co im chodzi). Piszesz o normach, badaniach olejów, dopuszczeniach innych olejów i takie tam, normy normami- nie czytałeś co wcześniej napisałem że silniki różnią się między sobą i że dla tych konkretnych -z Alfy, projektanci mogli uznać że właśnie najwłaściwszy jest ten, który zalecają? To akurat wiedzą najlepiej, bo te silniki stworzyli, przebadali i zbierają doświadczenia z ich eksploatacji (i lepiej im to wychodzi niż jakiemuś pojedynczemu warsztatowi)- tego nie robi żadne laboratorium olejowe, badające czy dany olej jest zgodny z jakąś tam normą itp. Dlatego zalecenia producenta są ważniejsze niż to, czy dany olej spełnia jakieś normy czy nie. Ta dyskusja jest durna, dlatego od początku niechętnie tu piszę,- podobnie nie chciałbym dyskutować ze zwolennikami płaskiej Ziemi czy antyszczepionkowcami. Na koniec jeszcze chciałem Was zapytać o jedną rzecz; czy dali byście gwarancje na prawidłowe działanie olejów (innych niż zaleca Alfa) w silnikach Alfy? Czy w przypadku awarii z powodu zalecanego przez Was oleju (co np. stwierdziliby eksperci), zwrócilibyście koszty naprawy? (jak producent na gwarancji) Czy dalibyście coś takiego na piśmie?

Skoro producent zaleca olej najlepszy dla danego silnika to dlaczego Alfa Romeo, zalecała do silników z DPF oleje Full Saps nie spełniające norm ACEA C, które jak już wiadomo od wielu lat powinny być stosowane w silnikach wyposażonych w DPF?

Swoją drogą Selenia musi być naprawdę niesamowitym producentem, skoro od ponad 20 lat tylko jej oleje nadają się w 100% do silników Alfy Romeo. Tylko jeśli są tacy świetni to czemu inni producenci nie zalecają ich wyrobów...

PS. Skoro Fiat w modelu Ducato z silnikiem 3.0 diesel, który nawet nie był ich konstrukcją, a konstrukcją PSA zalecał Selenię, a Peugeot w modelu Boxer z tym samym silnikiem olej firmy Total, to kto ma rację i jaki olej zalewać? :)

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Koledzy a co teraz byscie polecili w lepkosci 5w40: Specol, Eurofluence, Total, Elf czy Shell. Oczywiście z dodatkiem AR9100. Dziekuje za porade

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Koledzy a co teraz byscie polecili w lepkosci 5w40: Specol, Eurofluence, Total, Elf czy Shell. Oczywiście z dodatkiem AR9100. Dziekuje za porade

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Zalałem ostatnio Fluence do mojego 2.0 jtdm - w porównaniu do tego co było w silniku- wg,sprzedajacego i karteczek Castrol -silnik nabrał zupełnie innej kultury pracy, mniej klekota zimny i po zagrzaniu, jestem bardzo zadowolony poki co :)

Ta rozmowa przypomina dyskusje o wyższości porad mądrej pielęgniarki , znachorki lub uzdrowiciela nad zaleceniami lekarza (ale dzisiaj wielu właśnie korzysta z ich porad, nie mówiąc o szczepionkach)
No to pojechałeś :cool:
Gdybym miał wybierać pomiędzy Serwinką a lekarzem ortopedą to wybrałbym Serwinkę.
Dlaczego bo jest mądrzejsza i ma to czego większości lekarzom brakuje
A co do porad pielęgniarskich to co ty masz do piguł? Dały ci zastrzyk nie w tą d..ę co trzeba :D
Większość ma wyższe wykształcenie medyczne z kilkoma specjalizacjami i zbytnio ich wiedza nie odbiega od panów doktorów.
Ale widzę ,że lubisz tak pojechać po bandzie a to mechanicy ci się nie podobają a teraz podpadły ci znachorki i piguły.

Panowie, wprawdzie już nie AR, ale zbliża się wymiana oleju w Volvowskim D5 (2.4 205KM).
Zalecana przez producenta lepkość to 0W30 ACEA A5/B5. Zastanawiam się nad Millers Oils XF LONGLIFE 0W30. Brać czy polecacie coś lepszego w tej klasie?

Wolałbym (może błędnie) coś co jestem w stanie kupić na miejscu w Trójmieście niż tylko i wyłącznie w sieci.

Z olejem moim zdaniem temat jest prosty. Stosujemy oleje dedykowane fabrycznie lub takie, ktore posiadaja certyfikacje Fiata (umieszczone na opakowaniu numer normy Fiatowskiej) i wlasciwie tyle. Takim olejem jest np. Motul XClean 8100. Jesli jakis nie posioada normy Fiata na opakowaniu to znaczy, ze nie byl nigdy testowany na produktach Fiata i nikt nie bierze odpowiedzialnosci za ew. zle dzialanie z tym, ze nalezy pamietac, ze oleje powstaja z grubsza z tych samych komponentow wiec roznice jesli wystepuja zakladajac dana specyfikacje raczej beda niewielkie.

Ostatnia edycja:
Ty tak na poważnie to napisałeś ?
I może jeszcze w to wierzysz ???

Nie, nie na powaznie. :D ale tak jest. Nie prawda, ze Fiat czy inna marka dedykuja tylko 1 olej. Oni stosuja wyjsciowo konkretny olej co jest zrozumiale z punktu widzenia podukcji.Trzeba by bylo byc kompletnym debilem zeby do jednego samochodu na lini produkcyjnej lac selenie a do nastepnego juz np. Castrol. Natomiast producencji z grubsza rekomenduja wiele marek olejow do swoich produktow czego przykladem jest np. wspomniany motul, ktorego uzywam od 12 lat w 2 wloskich samochodach i jest bardzo dobrze.

Natomiast cwaniakowanietu nic tu nie da bo wiekszosc olejow jest do siebie zblizona i wymyslanie na ten temat jest bez sensu. Roznice moga zrobic co najwyzej trefne produkty.

Nie, nie na powaznie. :D ale tak jest. Nie prawda, ze Fiat czy inna marka dedykuja tylko 1 olej. Oni stosuja wyjsciowo konkretny olej co jest zrozumiale z punktu widzenia podukcji.Trzeba by bylo byc kompletnym debilem zeby do jednego samochodu na lini produkcyjnej lac selenie a do nastepnego juz np. Castrol. Natomiast producencji z grubsza rekomenduja wiele marek olejow do swoich produktow czego przykladem jest np. wspomniany motul, ktorego uzywam od 12 lat w 2 wloskich samochodach i jest bardzo dobrze.

Natomiast cwaniakowanietu nic tu nie da bo wiekszosc olejow jest do siebie zblizona i wymyslanie na ten temat jest bez sensu. Roznice moga zrobic co najwyzej trefne produkty.

Zdajesz sobie sprawę, że to, że na opakowaniu jest wypisany numer normy np. Fiata, nie musi oznaczać, że posiadają jakąkolwiek rekomendacje Fiata?
Często jest to tylko deklaracja producenta oleju, że ich produkt spełnia daną normę.

A Ty zdajesz sobie sprawe, ze np. taki olej rzepakowy nie moze miec na etykiecie zgodnosci z norma Fiata nawet jakbys przyszedl z gruba kasa?
No chyba, ze Fiat ma norme na olej rzepakowy, to wtedy to tak :) :) :)

Nie bardzo rozumiem co ma olej rzepakowy do faktu iż numer normy na butelce oleju nie musi oznaczać żadnej rekomendacji Fiata.

13 tysięcy wpisów na temat oleju:)) Rekord swiata.
Dopiszę więc swój, obecny: Motul 5w30.

Nie bardzo rozumiem co ma olej rzepakowy do faktu iż numer normy na butelce oleju nie musi oznaczać żadnej rekomendacji Fiata.

A co niby to oznacza?

Wielomilionowe kontrakty dotycza kazdego praktycznie komponentu jaki masz w samochodzie, takim komponentem jest tez olej.

Amortyzatory
Powrót