• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.5%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.0%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.1%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    218
Panowie ratujcie.

Giulia 2.2 diesel 180 km 2016

Wg książki serwisowej selenia wr forward 0w20 acea c2

Obecnie dostępny jest tylko selenia 0w20 acea c5

Czy zmiana z acea c2 na c5 jest bezpieczna, ma to w ogóle jakieś znaczenie? Czy w ogóle zmienić na selenie 0w30 acea c2 lub motul 8100 0w30?

Śmiało możesz zmienić Selenię na inny olej. Prawdopodobnie znajdziesz wiele lepszych produktów, ale dobrze jakby się specjaliści wypowiedzieli ;)

Panowie ratujcie.

Giulia 2.2 diesel 180 km 2016

Wg książki serwisowej selenia wr forward 0w20 acea c2

Obecnie dostępny jest tylko selenia 0w20 acea c5

Czy zmiana z acea c2 na c5 jest bezpieczna, ma to w ogóle jakieś znaczenie? Czy w ogóle zmienić na selenie 0w30 acea c2 lub motul 8100 0w30?

Śmiem twierdzić, że ten olej będzie najlepszym wyborem: https://g27.pl/pl/p/Millers-Oils-XF-Premium-C2-0w30-5L/166

- - - Updated - - -

Śmiało możesz zmienić Selenię na inny olej. Prawdopodobnie znajdziesz wiele lepszych produktów, ale dobrze jakby się specjaliści wypowiedzieli ;)

Mało tego, zalewanie do tego silnika oleju 0w20 to proszenie się o kłopoty. Ten silnik jest takim dziwnym splotem wielu niefortunnych rozwiązań, i naprawdę to bardzo kiepski pomysł z tą lepkością.

W sumie jak już i tak truję to jeszcze dopytam.

Normy fiatowskie wg mojej instrukcji to fiat 9.55535-dsx a na millersie gs1/ds1. Jaka to różnica?

W sumie jak już i tak truję to jeszcze dopytam.

Normy fiatowskie wg mojej instrukcji to fiat 9.55535-dsx a na millersie gs1/ds1. Jaka to różnica?

W Twojej instrukcji zalecany jest już olej 0w20, który ma nowszą normę, ale jednocześnie może przedwcześnie doprowadzić do uszkodzenia silnika, ponieważ jest to olej dedykowany typowo pod normy ECO, i z tego co widać, niekoniecznie odpowiednio chroni te silniki.

Eurol 5W40 Fluence vs Eurol 5W40 SuperLite? Który z nich lepiej chroni silnik?

Alfa romeo 147 2002 1.6 120km przebieg 284tyś - Jeździ na PMO 10w40, myślę o Millers Trident Professional 10w40 będzie w porządku czy coś innego polecacie?

Alfa romeo 147 2002 1.6 120km przebieg 284tyś - Jeździ na PMO 10w40, myślę o Millers Trident Professional 10w40 będzie w porządku czy coś innego polecacie?

Będzie ok.
W warsztacie stosujemy aktualnie w 80% oleje Millers Oils i PMO, tak więc mogę coś doradzić w tej kwestii.
I żeby nie być gołosłownym, dystrybutorem Millersa jesteśmy od 12 lat .

witam, chce zakupic olej do nowego nabytku alfa 159 2.4 jtdm. jaki polecacie? za duzo stron do przejrzenia :) mysle nad millers xf premium c3 5w40. Alfa jest bez dpfa

Amortyzatory
Powrót