A dlaczego ma kupić Orlena, Lotosa, Elfa czy Totala? Tak samo bez sensu pytanie jak twoje
Olej za te cenę całkiem fajny na nowym pakiecie mocno przypominający pakiet nowego Shella pod normę API SN Plus nie wiem czy Orlen i Lotos go stosują.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
A dlaczego ma kupić Orlena, Lotosa, Elfa czy Totala?
Witam Panowie.
Będę niedługo zmieniał olej w swoim obecnym aucie - BMW F11 530d z 2011 r.
Szukam oleju z normą BMW LL-04, 5W-40. Obecnie był zalany Motul X-Clean 8100 + Archoil 9100. Chętnie zmieniłbym na jakiś inny - na zasadzie sprawdzenia. Zastanawiam się nad:
Millers Oil EE 5W-40
Neste Pro C3 5W-40
Valvoline Synpower MST 5W-40 C3
Również chcę dodać Archoila 9100. Czy któryś z tych 3 olejów wyróżnia się czymś szczególnie, co przemawia za jego kupnem?
Pozdrawiam.
Ale pytanie czy np dolanie do Millersa EE, tego Archoila9100 (nawet dodając tą najmniejszą buteleczkę, która przeznaczona jest bardziej na 5-6 litrów oleju - u mnie wchodzi 7-7,5) ma jakieś przeciwwskazania? Będzie jakoś kolidował z dodatkami w Millersie?
O Penrite Enviro to już wiem, że to bardzo konkretny olej ale chciałem też zapytać o takie, które są z innej puli cenowej.
Dzięki za info.
Pozdrawiam.
Hej,Witam Panowie.
Będę niedługo zmieniał olej w swoim obecnym aucie - BMW F11 530d z 2011 r.
(...)
Pozdrawiam.
Hej,
Zarejestrowałeś się na forum Alfy po to, żeby zapytać jaki olej masz wlać do swojej beemki? [emoji848]
Panowie auto to 166 2,4 20v 175. Użytkowane głównie na autostradach/drogach szybkiego ruchu. Prędkości 160-190 // Generalnie powyżej 3000 rpm. Czy uzasadnione jest zalanie oleju 5W50, czy 5W40 z rozsądnym interwałem spokojnie wystarczy ?
Panowie i Panie proszę o poradę, pacjent to Alfa 147 1.6 105km 2006r, obecnie jeżdżę na 5w40 Motulu 8100- xcess, ale zbliża się wymiana i chciałbym przejść na 10w40 tylko nie mogę się zdecydować jakiej firmy wybrać, czy Motula, Liqui Molly czy Millersa? Dzięki za pomoc i informacje![]()
Troszkę mi podpija oleju 2/3L około dolane sam nie wiem co teraz zrobić bo z różnych źródeł słyszę różne rzeczy co by tu robić, zostać na tym samym, zmienić właśnie na 10w40... Z pół roku temu miałem wymieniana uszczelkę pod głowicą, pierścienie do tego sprawdzana była głowica na szczelność i przez 3 tysiące na dotarciu nic nie wzięlo oleju, później zalany świeży olej i po około 4 tysiącach znowu zaczęła alfa brać olej... Nie wiem czy to nie wynika też z tego że słabej jakości mam założone uszczelniacze przez 'mechanika' nie wiem, akurat się zbliża pora oddania na serwis więc może przy okazji sprawdzić kompresję???
Temat wałkowany setki razy, a mianowicie, co ma dać przejście z lepszego oleju na gorszy ?
Jeśli silnik był remontowany/naprawiany, i po naprawie było dobrze, to trzeba szukać przyczyny, a nie lepić problem gorszym olejem. Jeśli 10w40 nie pomoże to co, zalejesz 15w40 ? i co to ma zmienić ???
Jeśli chcesz spróbować zmiany oleju, aby pobór był mniejszy, bez zaglądania do silnia (moim zdaniem pospadały uszczelniacze, lub były zakładane/zdejmowane metodą "chałupniczą", co powoduje zarysowanie trzonków zaworów, i po jakimś czasie uszczelniacze zostają wytarte), to zalej 5w50, a nie 10w40.
Ile jeździłeś na dotarciu spokojnie i na jakim oleju ?
Po jakim czasie został zmieniony pierwszy raz olej po naprawie silnika ?
Jeździłem ok 2,5 tys kilometra po remoncie spokojnej jazdy na 5w40 i po tym czasie został zalany świeży motul 5w40 i teraz po 10tys chce wymienić, ale dobra to w takim razie zostanę na 5w40 Motulu, zobaczymy co mechanik mi powie, najwyżej następnym razem będzie patrzył do środka co się tam dzieje...
A mógłbyś polecić jakiś konkretny olej z Liqui Molly albo Millersa oczywiście 5w40?