• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.3%
  • Vavoline

Głosów: 37 16.8%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.4%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.4%
  • Shell

Głosów: 16 7.3%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 16 7.3%

• Łącznie głosujących
    220
A dlaczego ma kupić Orlena, Lotosa, Elfa czy Totala? Tak samo bez sensu pytanie jak twoje :) Olej za te cenę całkiem fajny na nowym pakiecie mocno przypominający pakiet nowego Shella pod normę API SN Plus nie wiem czy Orlen i Lotos go stosują.

CZy uzyskam u Was poradę co wlać do motocykla Yamaha Warrior 1700? To duże, niskoobrotowe V2 z przebiegiem 50 tys km, jak dotąd zalewane Motulem 5100 10W40...

Olej syntetyk

Witam Panowie.
Będę niedługo zmieniał olej w swoim obecnym aucie - BMW F11 530d z 2011 r.
Szukam oleju z normą BMW LL-04, 5W-40. Obecnie był zalany Motul X-Clean 8100 + Archoil 9100. Chętnie zmieniłbym na jakiś inny - na zasadzie sprawdzenia. Zastanawiam się nad:

Millers Oil EE 5W-40
Neste Pro C3 5W-40
Valvoline Synpower MST 5W-40 C3

Również chcę dodać Archoila 9100. Czy któryś z tych 3 olejów wyróżnia się czymś szczególnie, co przemawia za jego kupnem?
Pozdrawiam.

Witam Panowie.
Szukam oleju z normą BMW LL-04, 5W-40. Obecnie był zalany Motul X-Clean 8100 + Archoil 9100. Chętnie zmieniłbym na jakiś inny - na zasadzie sprawdzenia. Zastanawiam się nad:

Millers Oil EE 5W-40
Neste Pro C3 5W-40
Valvoline Synpower MST 5W-40 C3

Również chcę dodać Archoila 9100. Czy któryś z tych 3 olejów wyróżnia się czymś szczególnie, co przemawia za jego kupnem?
Pozdrawiam.

Do Millersa serii EE nie dolewamy już Archoila, ponieważ ten olej ma już sam w sobie dodatkowy pakiet dodatków.

Ja wziął bym jeszcze pod uwagę Penrite Enviro+ 5w40 -
302.jpg

Ale pytanie czy np dolanie do Millersa EE, tego Archoila9100 (nawet dodając tą najmniejszą buteleczkę, która przeznaczona jest bardziej na 5-6 litrów oleju - u mnie wchodzi 7-7,5) ma jakieś przeciwwskazania? Będzie jakoś kolidował z dodatkami w Millersie?
O Penrite Enviro to już wiem, że to bardzo konkretny olej ale chciałem też zapytać o takie, które są z innej puli cenowej.
Dzięki za info.
Pozdrawiam.

Ale pytanie czy np dolanie do Millersa EE, tego Archoila9100 (nawet dodając tą najmniejszą buteleczkę, która przeznaczona jest bardziej na 5-6 litrów oleju - u mnie wchodzi 7-7,5) ma jakieś przeciwwskazania? Będzie jakoś kolidował z dodatkami w Millersie?
O Penrite Enviro to już wiem, że to bardzo konkretny olej ale chciałem też zapytać o takie, które są z innej puli cenowej.
Dzięki za info.
Pozdrawiam.

Millers EE to ta sama półka cenowa. A co do dolewania do niego czegokolwiek, to zły pomysł, ponieważ nie wiadomo jakie skutki może to spowodować.

Witam Panowie.
(...)
Pozdrawiam.
Hej,
Zarejestrowałeś się na forum Alfy po to, żeby zapytać jaki olej masz wlać do swojej beemki? [emoji848]

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Hej,
Zarejestrowałeś się na forum Alfy po to, żeby zapytać jaki olej masz wlać do swojej beemki? [emoji848]

Wiele osób tak robiło i chodziło o różne marki samochodów. Coś nie tak? Wcześniej nikomu to nie przeszkadzało i osobiście nie widzę w tym nic złego, wręcz przeciwnie :)

Panowie auto to 166 2,4 20v 175. Użytkowane głównie na autostradach/drogach szybkiego ruchu. Prędkości 160-190 // Generalnie powyżej 3000 rpm. Czy uzasadnione jest zalanie oleju 5W50, czy 5W40 z rozsądnym interwałem spokojnie wystarczy ?

Panowie auto to 166 2,4 20v 175. Użytkowane głównie na autostradach/drogach szybkiego ruchu. Prędkości 160-190 // Generalnie powyżej 3000 rpm. Czy uzasadnione jest zalanie oleju 5W50, czy 5W40 z rozsądnym interwałem spokojnie wystarczy ?

Jeśli auto seryjne, to dobry 5w40 da sobie spokojnie radę

Panowie i Panie proszę o poradę, pacjent to Alfa 147 1.6 105km 2006r, obecnie jeżdżę na 5w40 Motulu 8100- xcess, ale zbliża się wymiana i chciałbym przejść na 10w40 tylko nie mogę się zdecydować jakiej firmy wybrać, czy Motula, Liqui Molly czy Millersa? Dzięki za pomoc i informacje :)

Panowie i Panie proszę o poradę, pacjent to Alfa 147 1.6 105km 2006r, obecnie jeżdżę na 5w40 Motulu 8100- xcess, ale zbliża się wymiana i chciałbym przejść na 10w40 tylko nie mogę się zdecydować jakiej firmy wybrać, czy Motula, Liqui Molly czy Millersa? Dzięki za pomoc i informacje :)

Jaki powód takiej zmiany ?

Troszkę mi podpija oleju 2/3L około dolane sam nie wiem co teraz zrobić bo z różnych źródeł słyszę różne rzeczy co by tu robić, zostać na tym samym, zmienić właśnie na 10w40... Z pół roku temu miałem wymieniana uszczelkę pod głowicą, pierścienie do tego sprawdzana była głowica na szczelność i przez 3 tysiące na dotarciu nic nie wzięlo oleju, później zalany świeży olej i po około 4 tysiącach znowu zaczęła alfa brać olej... Nie wiem czy to nie wynika też z tego że słabej jakości mam założone uszczelniacze przez 'mechanika' nie wiem, akurat się zbliża pora oddania na serwis więc może przy okazji sprawdzić kompresję???

Troszkę mi podpija oleju 2/3L około dolane sam nie wiem co teraz zrobić bo z różnych źródeł słyszę różne rzeczy co by tu robić, zostać na tym samym, zmienić właśnie na 10w40... Z pół roku temu miałem wymieniana uszczelkę pod głowicą, pierścienie do tego sprawdzana była głowica na szczelność i przez 3 tysiące na dotarciu nic nie wzięlo oleju, później zalany świeży olej i po około 4 tysiącach znowu zaczęła alfa brać olej... Nie wiem czy to nie wynika też z tego że słabej jakości mam założone uszczelniacze przez 'mechanika' nie wiem, akurat się zbliża pora oddania na serwis więc może przy okazji sprawdzić kompresję???

Temat wałkowany setki razy, a mianowicie, co ma dać przejście z lepszego oleju na gorszy ?
Jeśli silnik był remontowany/naprawiany, i po naprawie było dobrze, to trzeba szukać przyczyny, a nie lepić problem gorszym olejem. Jeśli 10w40 nie pomoże to co, zalejesz 15w40 ? i co to ma zmienić ???
Jeśli chcesz spróbować zmiany oleju, aby pobór był mniejszy, bez zaglądania do silnia (moim zdaniem pospadały uszczelniacze, lub były zakładane/zdejmowane metodą "chałupniczą", co powoduje zarysowanie trzonków zaworów, i po jakimś czasie uszczelniacze zostają wytarte), to zalej 5w50, a nie 10w40.
Ile jeździłeś na dotarciu spokojnie i na jakim oleju ?
Po jakim czasie został zmieniony pierwszy raz olej po naprawie silnika ?

Jeździłem ok 2,5 tys kilometra po remoncie spokojnej jazdy na 5w40 i po tym czasie został zalany świeży motul 5w40 i teraz po 10tys chce wymienić, ale dobra to w takim razie zostanę na 5w40 Motulu, zobaczymy co mechanik mi powie, najwyżej następnym razem będzie patrzył do środka co się tam dzieje...

Temat wałkowany setki razy, a mianowicie, co ma dać przejście z lepszego oleju na gorszy ?
Jeśli silnik był remontowany/naprawiany, i po naprawie było dobrze, to trzeba szukać przyczyny, a nie lepić problem gorszym olejem. Jeśli 10w40 nie pomoże to co, zalejesz 15w40 ? i co to ma zmienić ???
Jeśli chcesz spróbować zmiany oleju, aby pobór był mniejszy, bez zaglądania do silnia (moim zdaniem pospadały uszczelniacze, lub były zakładane/zdejmowane metodą "chałupniczą", co powoduje zarysowanie trzonków zaworów, i po jakimś czasie uszczelniacze zostają wytarte), to zalej 5w50, a nie 10w40.
Ile jeździłeś na dotarciu spokojnie i na jakim oleju ?
Po jakim czasie został zmieniony pierwszy raz olej po naprawie silnika ?

A mógłbyś polecić jakiś konkretny olej z Liqui Molly albo Millersa oczywiście 5w40?

Jeździłem ok 2,5 tys kilometra po remoncie spokojnej jazdy na 5w40 i po tym czasie został zalany świeży motul 5w40 i teraz po 10tys chce wymienić, ale dobra to w takim razie zostanę na 5w40 Motulu, zobaczymy co mechanik mi powie, najwyżej następnym razem będzie patrzył do środka co się tam dzieje...

Po wymianie pierścieni jeździłeś tyle po złożeniu silnika ?
Jeśli tak, to smarowałeś silnik mieszaniną oleju z opiłkami metalu.
Pierwszą wymianę oleju po takiej naprawie robi się po kilku godzinach pracy silnika w zmiennych warunkach, i docieranie przeprowadzane powinno być na słabszym oleju.

- - - Updated - - -

A mógłbyś polecić jakiś konkretny olej z Liqui Molly albo Millersa oczywiście 5w40?

Millers - rozsądnie Trident 5w40 .
lepszym wyborem natomiast jest Penrite HPR 5w40 .
Oba oleje przetestowane w warunkach bojowych z czujnikami temperatury i ciśnienia oleju w silnikach turbo i wolnossących.

Ja mam dylemat odnośnie auta mojej mamy, kupiłem jej Suzuki SX4 1.6 16 120 KM, bliźniak FIAT Sedici. Silnik jest konstrukcji Suzuki M16A - rozrząd na łańcuchu. Mój dylemat polega na tym że FIAT zaleca tylko olej 5W40, a Suzuki 0W20, 5W30,10W40. Auto będzie jeździć częściej na krótkich dystansach i nie codziennie. Na pewno będę wymieniał olej co rok, gdzie przebieg w tym czasie nie przekroczy 10k km. Skłaniam się ku zalaniu auta olejem 0W40, aby zapewnić najbardziej szerokie spectrum ochrony dostosowane do stylu jazdy. A że cena ma także znaczenie i nie potrzebuje najwyższej technologi myślę o oleju Motul X-max 0W40.
Czy według Was idę właściwą drogą?
Auto do tej pory jeździło na 5W30, a może 0W30?
Dodam że silnik na 5W30 bardzo ładnie pracuje, bardzo cicho.

Ja bym zostawił dobry 5W30, skoro taki zaleca sam producent i nie masz co do niego zastrzeżeń.

Amortyzatory
Powrót